25.1.2010 14:08:35 stachys
Re: krasopisné psaní v první třídě
krasopis je k ničemu... neříkám, když to někomu jde a baví ho to, ale někdo psát hezky nebude, ani kdyby se přetrhl a uvázal si na rukou uzel, prostě to nejde.
Koneckonců rukopis je v grafologii podklad pro odhad osobnosti toho člověka, takže asi znamená i něco jiného než jak dlouho a poctivě se dítě učilo dělat obloučky... Já myslím, že schopnost "psát hezky" (tj podle předtištěného vzoru) bude vrozená a někdo se to prostě správně nenaučí a ani nemusí být dysgrafik či bůhvíco. Kdyby se u nás psalo třeba švabachem, jehož písmena vypadají jinak a jsou "ostřejší", tak jsem si jistá, že ti, kdo mají teď ze psaní jedničky, by měli trojky a naopak...
Záleží prostě na tom, jaký "vzor psaní" v písankách panuje - když je to takový, který dítěti nesedí, tak má smůlu
Já myslím, že daleko důležitější je psát čitelně pro svoje potřeby (tj. stejná písmena vypadají stejně, i když třeba ne tak jako v písance) a pozdějc i rychle, kvůli zápiskům na střední, případně vejšce. Oficiální věci, které potřebuje přečíst taky někdo jiný než jejich autor, se beztak píší na počítači...
Tak to zkus paní učitelce vysvětlit, požádej ji o shovívavost a s nadějí očekávej
přechod na druhý stupeň, tam se to neřeší
Hlavně syna nepeskuj za to, jak píše, zvlášť jestli se ještě chudák snaží a nejde mu to, aby to neměl dvakrát - ve škole i doma...
Odpovědět