15.12.2010 10:18:11 Sarka
Re: Prapůvod pověry: Dítě na cestě=kočka z domu
Ja jsem nevedouc že jsem čerstvě těhotná si pořídila domu kotě, od něj jsem dostala toxoplazmozu a 2x jsem běhěm roka potratila. Pak mi delali testy, kde se to odhalilo. Kočku mezitím moc chtěli naší známi, dali jsme jim ji. Pak jsme se 10 let chránili abych neotehotnela a mezitim jsem si pořídila psy a začala se zajimat, jak je to s tou toxo doopravdy.
Mam to z odborne literatury, Kočka vylučuje bacily toxoplazmy jen na počatku jejího nakaženi, vetsinou jako male kote. Tedy je nepravepodobne, , aby staré kočky nehoko nakazily. Navic pokud by se jednalo o kocku domaci, ktera se nemuze nakazit požíranim myší, je vyloučené, že by toxo měla.
Pes se taky muže nakazit toxo, ale narozdil od kočky není schopen nakazu v trusu predat dal. Nakazit se od psa toxo lze jen v pripade poziti tepelne neopracovaneho masa.
Píšu to proto, že ja jsem s tim mela potiže, nelečila jsem se, a za 10 let po tech potratech jsem v pohode mela dve uspesna tehotenství, barak plnej psu, rodina šilela, že budou mimi postizeny, tchan mi dokonce prinesl clanek z Vlasty, kde bylo, že že tehotna muze nakazit od psa toxoplazmozou. No je to mozny, ale za jakych okolnosti tam nenapsaly
Odpovědět