18.1.2011 15:47:46 Limai
Jak jsem se dostala do dluhové pasti
Toto jsem dávala v jiné diskuzi jenom jako příspěvek,ale vzhledem k tomu že v jiných dnešních diskuzích se neustále dokola píše o dluzích v souvislosti s půjčkami a osobní odpovědnosti dlužníka,rozhodla jsem se zařadit jako samostatné téma z pohledu dlužníka,který v té dluhové pasti byl a který ví o čem píše,protože lidé kteří to nikdy nezažili si to představují jak Hurvínek válku,tak aby věděli že to není tak jednoduché.
Nebudu se rozepisovat moc podrobně,to by bylo na dlouho.Do dluhů jsem se dostala v podstatě s otcem mé dcery.Dítě jsme chtěli,bylo plánované,byla jsem tehdy na tom finančně velice dobře.Bydleli jsme v pronájmu.V době kdy jsem čekala dceru se u přítele-bývalého-začala projevovat těžká porucha osobnosti(tedy údajně),nepracoval,neustále lhal,na nic ani nesáhl,veškeré náklady na živobytí byly na mě.Musela jsem ze svého kupovat vybavení domácnosti,výbavičku,vše co bylo potřeba,já platila nájem,živobytí.....Peníze se rozkutálely,dostávala jsem pouze mateřskou a pak rodičák,v té době byl rodičák 3800 Kč,žádné varianty.Z toho jsem nás měla živit.Po narození dcery mi přítel nějaké nakoupené věci rozkradl a prodal,zbytek jsme museli za ubohou částku prodat,abychom vůbec měli na živobytí.Nebudu nyní rozebírat to že když dceři bylo půl roku,vyhodila jsem ho,ale jde o to,že jsem neměla v té situaci ani na zaplacení nájmu,elektřiny,plynu,a dalších věcí.....prostě nebylo z čeho.Kdo tím neprošel,neumí si představit.Takže jsem dlužila na několika místech,narůstalo penále,a já jako matka samoživitelka s pěti tisíci ŽM a malým miminem fakt neměla v té době na to abych mohla dluhy zaplatit-nebylo z čeho.Chodily mi obsílky od soudu,poté obsílky od exekutora.Jenomže v nich už nebylo-dlužíte 2000 za to a ono,v nich bylo...dlužíte 2000 za to,a jelikož náklady řízení a odměna exekutora a bla bla bla bla...zaplaťte 24 000.Takže částky z několika málo tisíc se vyšplhaly do desetitisícových částek i s penálem a vším ostatním na jednom dluhu,a jelikož těch dluhů bylo podstatně více,vyšplhalo se to do statisíců.Chodilo mi spoustu obsílek od exekutorů,denně jsem se klepala kdy nás přijdou vybrat.Snažila jsem se to splácet jak se dalo,po stovkách,jen vyjímečně po tisících,něco mi bylo strháváno přímo na sociálce....no,zkrátím to.Je to o tom,že vyhrabat se z toho je prakticky téměř nemožné.Když máš zájem splácet a snažíš se splácet co to dá,ty peníze které pošleš exekutorovi ti chybí na živobytí,takže pak nemáš na splácení zase jiných potřebných věcí a narůstají další dluhy.Ano,tohle je dluhová past.Nikdo neví jaká je to úleva,když se člověku podaří splatit jednu exekuci a dostane dopis,že exekuce byla z důvodu splacení zrušena.Když dostane druhý dopis,třetí...Jenže ono dalších pět třeba ještě zbývá a fakt je to zoufalství.Neskutečný stres.Umím si představit,že když někdo dluží 20 000,může mít zájem to zaplatit.Ale když tato částka naroste pětkrát tolik...nedivím se potom,že se lidé ze zoufalství sebevraždí nebo kradou.Z toho téměř není cesta ven.
Odpovědět