Re: Trest za škaredá slova
Jaromilo, tak když tak doma nemluvíte, to je myslím základ. Mě osobně občas něco ujede, tak se pak omluvím.
Ten větší pětiletý občas něco řekne.....pokud je to vyloženě na mě ohradím se, že tohle mi vadí a očekávám, že se takto ohradí každý. Pokud je to na někoho kdo se ještě bránit neumí (např. mladší bráška), řeknu "dost toho urážení" nebo něco podobného. Prostě bez nějakého velkého proslovu to jednoznačně zatrhnu. Mezi námi, oni si stejně mezi sebou budou říkat sprosťárny a nadávat. No a pokud je to baví....
Jde spíš o to, aby se všichni naučili seběvědomě říkat (včetně tebe) "tohle mi vadí, nedělej to, neříkej to" - to totiž dost často opravdu zabírá na ty posměváčky a sprosťáčky, kteří mají ve skutečnosti nízké seběvědomí a dohánějí to takhle.
No a když říká neslušná slova jen tak do vzduchu...no spíš to přecházím abych zbytečně neupozorňovala, že mě to prudí, koneckonců mě to zase tak moc neprudí když je to doma. Venku krátce upozorním, že je to neslušné.
No a pokud dítě neposlechne.....tak to prostě říká schválně tobě nebo někomu jinému ze vzdoru a pak je nutné se zamyslet co máte spolu za boj....
S těmi tresty - tak hlavně aby se to nezvrhlo v týrání dítěte....
Odpovědět