3.7.2011 10:10:47 kosatka2
Re: Je jedno, jaký si zvolili obor, stejně se sejdou v Kauflandu
Sorry že vám lezu do diskuse, ale docela mě vaše téma zajímá.
Přijde mi, že v dnešní době umět nějakej obor vůbec nestačí. Nechci ale přitakávat v pesimistický rovnině a vymlouvat se na politiky (doprčic ale, nemůže už je někdo poslat na věčnou dovolenou..?)
Je potřeba se učit furt, mít oči otevřený a uši nastražený a ten svůj obor pružně měnit a otvírat mu hranice. Kopíruju z webu maturity 21. století:
■Odhady mluví o tom, že dnešní školáci, budou mít ve věku 38 let za sebou už 10-14 pracovních zkušeností.
■10 nejvyhledávanějších pracovních pozic v roce 2010 – neexistovalo v roce 2004.
■Připravujeme mnoho žáků na pracovní pozice, které ještě nevznikly. Připravujeme je na práci s technologiemi, které ještě nebyly vynalezeny…..
model, kdy na absolventa čeká umetená pozice, je dávno pasé.
vystřídala jsem v rámci studia řadu příbuzných oborů a vzájemně z toho těžila. docela dost jsem odpracovala dobrovolně a zadara (ne školní praxe), rodiče mě první rok studia na vš finančně zajistili. hodně mých spolužáků zatím nedostudovalo, protože cestují či pracují (i v zahraničí), práci našli již v průběhu studia a u státnic jsme z 90% měli místa vyhlídnutá. Byli jsme humanitní obor, na který se stále nadává, že k ničemu není, nepřispívá a absolventi jsou nanic. Nojo, ale umíme kriticky myslet, rozhlížet se okolo sebe, průběžně se vzdělávat, atd.
V učňovských oborech to je samozřejmě úplně jiné. Ale co mám info z pracáku, např. mají mraky míst pro čalouníky a na tento obor se hlásí málo lidí, naopak stále vzkazují do škol, že kuchařů je v regionu mraky, stejně je to na střední nejoblíbenější obor.
Truhláře, instalatéry a další je opravdu těžké sehnat, stejně tak práce ve stavebnictví. Kamarádi něco zdědili, peníze mají a rádi zaplatí, ale s řemeslníky mají tak šílené zkušenosti (podvádění, nespolehlivost, fušeřina), že si ledacos radši montují sami...
Odpovědět