14.11.2011 18:43:03 Manka78
Chronické selhání ledvin u koček
Naší kočce před měsícem diagnostikovali chronické selhání ledvin. Je to prý častý zdravotní problém u koček starších 7 let (a nejčastější příčina úmrtí u starších koček). Proběhla léčba antibiotiky a vitamíny, která hodnoty krve jakž takž ustálila a teď je kočka zatím jen na dietě (k/d). Vyčkáváme, zda se něco nepokazí do další kontroly a odběrů krve.
Jak se projevila nemoc u naší kočky: nevrlost až agrese, nebo naopak apatie, stres, krčení se v koutě s břichem přitisklým na packách, časté zvracení (i s krví), stolice s krví, časté pití a močení (i mimo kočičí wc), nechutenství, hubnutí, zmatnění a zmaštění srsti, zbělení dásní (mírná anémie).
Znáte nebezpečí této nemoci? Již jste se s ní setkali? Jak probíhala (probíhá) u vaší kočky? Máte nějaké tipy a můžete se podělit o zkušenosti či své příběhy?
Mám i dilema: až bude nejhůř a mělo by dojít na infúze, mám kočku stresovat a vozit jí na infúze, které jí možná na čas pomohou, nebo jí nemám převozama stresovat a nechat nemoc, ať si ji odvede dřív (nechat ji v klidu doma a odvézt na veterinu až na poslední injekci). Četla jsem, že zvíře bere čas jinak, že prodlužování jejich času je vpodstatě jen pro lepší psychiku jejich majitelů...že oni nepoznají, jestli zemřou dnes nebo za měsíc. Naše kočka je člen rodiny, ale stojí její stres za to, že bude třeba žít o pár měsíců déle?
Odpovědět