17.2.2012 10:10:52 MM, 2 kluci
Zerat, a proč? Vody je tam přece dost...
... mně to vychází podobně.
Třeba na pizzu (též kynuté těsto s droždím) se podle receptu, který mám, dává vody taky tak (+ 1-2 lžíce oliv.oleje), a to na 600 g mouky - a vždy se mi povede.
U celozrnné mouky se holt obecně dává tekutiny o něco víc, ale zas ne o moc, dle konzistence.
Spíš toho droždí bych dala víc, to souhlasím! Koneckonců chleba má přece jen vykynout víc než třeba ta pizza nebo nějaké placičky...
Přičemž tedy správný chleba je s kváskem, ne s droždím!
Pokud je tam převaha žitné mouky (teď je jedno, zda celozrnné nebo ne), s droždím to nevykyne. Žito obsahuje méně lepku a má jiné vlastnosti ne pšenice, těsto vykyne spíš v kyselém prostředí - tedy s kváskem (německy se mu proto říká "Sauerteig", tedy "kyselé těsto").
S droždím to půjde jen tehdy, pokud převahu má mouka pšeničná (je jedno zda celozrnná či ne; a taky třeba špalda je druh pšnice, ta jde samozřejmě taky).
Ať se to povede
!
Odpovědět