Re: Jak děláte bezovou šťávu?
25 květů černého bezu (citlivější povahy mohou opláchnout, já neoplachuji
)dáme do hrnce a zalijeme cca 1 l převařené vody (vychladlé, ne horké!! jinak by květy zhnědly)nebo trochu více, prostě aby byly květy ponořené (můžeme zatížit talířkem, na který dáme třeba velký hrnek s vodou). Necháme louhovat do druhého dne někde v chladnějším špajzu, pak scedíme a přidáme 1 kg cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí (může se i trochu zahřát, ale max. na 45 stupňů). Po rozpuštění cukru přidáme vymačkanou šťávu ze 4 - 5 citronů a trošku kyseliny citronové (ochutnáváme, aby byl sirup příjemně kyselý - ale pozor, stejně jako u každého zavařování pozor, abychom nemíchali olíznutou lžičkou - tady je to obzvlášť důležité, protože sirup je nevařený). Pak scedíme do lahví (já používám spíš větší množství menších lahví)vypláchnutých vařící vodou a konzumním lihem. Uchováváme v chladu.
Zdroj: www.gurmanka.cz
Odpovědět