19.9.2012 19:25:18 blanche13
Re: Jak moc důvěřujete svým žákům na ZŠ?
Nepustila synovce - je svéprávný? Kdo ho bude vodit za ručičku jako dospělého? Jak on má za 2, 5, 10 let převzít zodpovědnost za sebe a dokonce svou rodinu?
Jak se má najednou zodpovědně pohybovat ve změti nájemních smluv, právních vztahů, hypoték, vztahu k alkoholu, zodppovědném rodičovství když ještě před týdnem, půlrokem nesměl sám přejít silnici a nebo říct, jestli je mu zle?
Ano dcera je dnes samostatná. Předcházel tomu mnohdy můj děsný strach a její "nezdary" - ztratila se ve Španělsku (a naštěstí sama našla) protože má mizerný smysl pro orientaci, pohádala se v posilovně a vydala se někam úplně na opačnou stranu sama, ve třetí třídě odjela ze školy vlakem na opačnou stranu a přijela ze školy v devět večer - já pro ni chtěla jet, MM se nestihl vrátit a musela bych taxikem - víckrát blbě nenasedla, nepohlídala si jídlo a přijela po 4 denním soustředění o 5 kilo lehčí, vzala si v listopadu s sebou letní dekáč místo péřáku a ráno byly minus 2 - dnes se dokáže zbalit do 20-ti minut kamkoli a určitě bude mít vždy co jíst, vodu, vařič, sirky a léky, bude jí teplo a bude se mít do čeho převléct a to i tehdy, když si má všechny svoje věci odnést na zádech. A není to jen ona, jsou to i její vrstevníci, kterří byli mnohdy možná označovány za děti, kterým se rodiče málo věnují.Nebo ten obrovský rozdíl vidím i u dětí na táboře - desetileťák, který ani neví, co má v batohu proti desetileťákovi, který má "krkavčí matku" která ho donutí sbalit samotného a zatne zuby i s tím, že mladík (slečna) si ponese následky, že má sice 2 MP3 a sliz ale má jen ponožky co v nich přijel a pohorky bez tkaničky.
A pak jako opak matky, které v posledních dnech chodily houfně se svými ratolestmi na zápisy na vysokou školu a řešily jako děsný průser, že miláček nebude mít hned první den oběd a večeři v menze, protože na střední přece mělo "dítě" taky první den jídlo zajištěné..Tohle není výhrada proti komukoli, já mám z toho jen takový svůj pocit, že na tohle jako civilizace dojedem - a ani to nebude tak dlouho trvat.
Odpovědět