22.6.2013 15:27:06 Niccolka
Spálový bacil bez dalších příznaků
Chtěla jsem se zeptat, jestli zde nemá někdo podobnou zkušenost, nebo není lékař, aby poradil. Ve školce u syna(4r.) se objevil spálový streptokok(S.pyogenes), proto učitelky doporučily všem dětem i zdravým výtěr z krku. Syn, ač úplně zdráv ho tam měl. Než jsme se dozvěděli jeho výsledky onemocněla jsem angínou s teplotami a z výtěru taktéž S.pyogenes. Oba jsme dostali atb. Ospen. Radši šla na výtěr i kojená dcera(2r) ta byla ok, a muž ten měl "jen" Haemofila dostal atb. Augmentin. Syn šel po dobrání na kontrolní výtěr a ouha streptokok v krku stále. Do toho se mě vrátili příznaky angíny, výsledky výtěru nemám. Co mne zarazilo je že, synovi předepsala lékařka ten samý lék, tedy opět sirup Ospen 400. I když předtím nezabral. Vůbec se mi nechce dávat to samé, když to nezabralo.
Má smysl ho opravdu léčit, když nemá žádné problémy? Jaké hrozí riziko, když mu ten atb.sirup nepodám a nechám to být? Vím o riziku poškození orgánů streptokokem, ale opravdu je aktuální? Četla jsem názor pediatra, že pozdější poškození nelečeným streptokokem(revmatická horečka, poškození srdce) je otázka socio-ekonomická a v rozvinutých zemích nehrozí. Že se to vyskytuje u dětí ve špatných hygienických a výživových podm., dříve v sirotčincích, dále v chudinských čtvrtích, za války apod...
Předem děkuji za reakce
Odpovědět