14.9.2014 4:46:24 Dari79
Re: Podváděli byste se sociálními dávkami nebo byste byli poctiví?
Já to asi cítím podobně - to je podle mě stejný problém, jako třeba u dohod o provedení práce, kde byl dřív limit na přivýdělek při podpoře v nezaměstnanosti.
X lidí si přece nechalo na výplatnici napsat jen to maximum, které mohlo být a případný zbytek dostávali na ruku, aby o dávku nepřišli. Hlídaly to samy mzdové účetní, příp. jim odpracované hodiny převedly až do dalšího měsíce...
Šlo přitom o pár korun-třeba kdyby měla na výplatnici o 200 kč víc, už by přišla o dávku třeba několik tisíc.
Tj. kdyby šlo o to, že na dávku obecně nárok mám a jen proto, že mi ex dá pár stovek navíc a já jsem tím pádem přes limit, tak bych se snažila, aby těch pár stovek navíc "nebylo vidět" na příjmech, tedy aby třeba platil obědy, kroužky, kupoval oblečení ... tj. aby mi pomohl s výdaji, ale o dávky abych nepřišla.
Kdyby to bylo víc peněz (od něj) a posílal mi to na účet a současně to pořád bylo málo na slušný život (tj. on místo předepsaných 1000 pošle 2000 a já jsem kvůli tomu přes čáru), nedovolila bych si žádat o dávky. Je to trestný čin, pokud tuto skutečnost zatajíš, hrozí, že dávky bude muset v budoucnu vracet, když se to zjistí.
Kdyby mi navíc posílal 15.000,- Kč, nikdy bych o dávky nežádala, protože mám obecně názor, že sociální dávky mají pobírat sociálně slabí a ne středněpříjmoví.
P.S. úřednice jistě mají právo kontrolovat výpisy z účtů. Já třeba znám jednu maminku, která právě takhle dostávala 2000 místo 1000, co byl na rozsudku, od tatínka a SAMA úřednice jí řekla, že si to má od něm brát hotově, protože takhle nemá nárok na dávku a že je na tom v konečném důsledku hůř. Co to bylo za dávku, nevím.
Odpovědět