Nechci být rýpavá, ale tady někdo objevil Ameriku.
Každý, kdo v posledních deseti letech někdy hledal zaměstnání ti to určitě potvrdí. Minimálně já. Moje zkušenosti, co zaměstnavatele zajímá podle důležtosti.
1. Místo: Jak dlouho jsem dělala tento typ práce a co konkrétně. Chtějí, aby moje předchozí praxe byla co nejvíce podobná té, co chtějí, včetně detailů, které si stačí během chvilky osahat. Zkrátka chtějí člověka přesně "na míru"
2. Místo: Děti. Ať si říká kdo chce, co chce, zaměstnavatele vždycky zajímalo, jestli nejsem moc zaangažovaná v rodině. Ti slušnější se ptali oklikou na pracovní dobu, přesčasy a tak, větší hulváti se zeptali na rovinu, jak to mám s dětmi a jestli budu mít další.
3. Místo: Místo bydliště. Vždycky se mi otvírá kudla v kapse, když čtu výzkumy o tom, jak češi nechtějí dojíždět za prací. Ne, naopak! Každý druhý zaměstnavatel nechce člověka, který bydlí jinde. Chtějí mít svoje zaměstnance "po ruce", aby mohli dle svých potřeb je třeba i povolat do práce třeba ve svátek nebo v sobotu, aby jim nemohli "utíkat" na autobus nebo na vlak. Přesto, že jsem vždycky říkala, že mám auto a jezdím, tak jim to, že bydlím cca 30 kilometrů daleko hodně často nebylo po chuti. Asi tak každému druhému.
4. Místo: Jak moc chci tu práci dělat. Vždycky jsem musela přesvědčovat zaměstnavatele, že mě nezajímá nic než práce a zase jenom práce a že chci pro jejich firmu žít a umřít (nadsázka samozřejmě)
5. Na páté místo bych zařadila školu. A to jsem hodně velký optimista. Myslím, že kdybych nad tím měla přemýšlet dýl, našlo by se pár ještě důležitějších věcí.