5.12.2018 14:51:37 Piggy
Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?
Dělávám vánočku, je moc dobrá. Problém je, že je tvrdší a zdá se mi malá (přitom tvarově vypadá docela dobře..). S těstem (tak moc nenakyne, kyne pomalu) při válení nudlí se nepracuje moc dobře, rozinky a mandle vypadávají a kde je shluk mandlí, tak těsto je sušší.. Někde je chyba, ale nevím, kde... (moc másla nedávám cca 35g na 500 g mouky), studené suroviny také ne..)
Rozmýšlím , zda z 500 nebo z 600 g mouky budu péct.
Koukala jsem se na internet na pár receptů, liší se ale, tak nevím:
1. jaká mouka - polohrubá či hladká, je tam nějaký rozdíl a jaký? Co ze 1/4 špaldová či žitná mouka?
2.dělám kvásek zvlášť (droždí falafel se slonem) a pak přidávám do těsta, máslo nakonec. Kdy tam dát žloutek (nebo celé vajíčko?), do suchého těsta před přilitím kvásku, do kvásku, či kdy? Kolik mléka na 500 g mouky?
3. jak moc se vám zvětšuje objem při kynutí? Jak dlouho? V některých receptech píšou i přes noc (při větším množství těsta - to je ale kolik mouky?) a jinde o 2 hod kynutí a už se peče... Intezivní hnětění těsta - ano-ne? Co je akorát tuhé těsto?
4. kdy nejlépe přidávat rozinky a mandle do těsta?
Díky za všechny poznatky a tipy..více si přečtu až večer
Odpovědět