18.10.2019 12:34:15 . .
Re: Dýňová polévka (vs. hrachová)
Dýňovou polévku dělám z hokkaida, což je moje oblíbená dýně, neb se nemusí loupat. Jestli je z jiné dýně lepší se myslím nikdy nedozvím, leda by mi ji někdo předložil.
Dýňová je v mém podání náročnější než hrášková o tu manipulaci s dýní do fáze „nakrájeno na kousky“, což je záležitost řekněme 4 – 8 minut dle velikosti dýně, dále je to stejné. Časově tedy jestli hrášková je 25 minut a dýňová 35 minut - obojí včetně varu, během kterého se dá dělat něco jiného - rozdíl nevelký. Pokud bych odečetla ten „volný“ čas řekněme 15 minut, tak dýňová vezme 2x tolik času. Ale možná se to ani tak dlouho nevaří, tak ten rozdíl bude menší.
Náročnost… pokud dám body za složitost, tak před vhozením hlavní suroviny do hrnce je to dýně ku hrášku třeba 11 ku 1 (dýně je nějaká práce, hrášek prakticky žádná), zbytek stejných 9 bodů, tak mi dýňová vychází 2x složitější.
Odpovědět