Re: Dýňová x hrachová polévka
Hrachovku dělám málo, protože zapomínám namočit hrách. A vlastně jenom v zimě. Dýňovku kupodivu jí celá rodina, na podzim ji máme velmi často. Nakrájet dýni je trošku opruz, ale dělám z hokaida, která se nemusí loupat a není tak tvrdá, takže to jde.
Máme rádi sladkokyselou verzi (kari s dýní moc nemusím): Osmahnu cibulku, pak na ní orestuju kostičky dýně, aby vše hezky zesklovatělo a zesládlo. Zaleju trochou vody a krátce podusím, přidám nějaké kyselejší jablko, zakysanku, sůl, muškátový oříšek nebo květ (podle toho, co mám a protože si stejně nepamatuju, co z toho tam má správně přijít
), dokyselím citronem a rozmixuji. Navrch dáváme chlebové krutony nebo opražená dýňová semínka - dle dostupnosti chleba a míry lenosti.
Odpovědět