| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Povídky, básničky a ostatní tvorba

9.8.2020 12:28:20 angrešt

Re: Příroda očima postiženého dítěte

Víš, Tvoje texty v téhle i té druhé diskusi, kterou jsi založila, jsou psané dost nešťastným způsobem.
Postavené na bolestínství, phishing for regrets, stavění se do role oběti "všech ostatních zlých a zlého" a zříkání se zodpovědnosti za sebe sama. A na vydělování lidí s postižením jako jakési specifické rasy, kolem které jsou jacísi "oni, lidé".
Takový ableismus naruby, plný předsudků a občas až určité nenávistnosti k lidem, kteří "k nám" nepatří. Věty jako "klima tam mě přinutilo se sebepoškozovat...", "lidem není příjemný vidět dospělého na čtyřech..." jsou určitým způsobem pasivně agresivní. Přestože samozřejmě spousta věcí je nelehkých, spousta lidí je nepříjemných... tak označit tak všechny a všechno je určitým tlakem na vzbuzování pocitu kolektivní viny.
A tak tohle nehlášení se k sobě samotné (protože ve skutečnosti je to "já" se ostýchám před lidmi klečet, "já" vnímám to prostředí tak špatně, až jsem to řešila sebepoškozováním...) prostě působí nepříjemně. Na druhý straně je super, žes napsala zrovna sem. Na fórum, který není selektivní jen "pro nás, lidi s postižením", pokud možno s dovětkem "které ti zdraví nechápou, nemají rádi a tak vůbec". Chápu to tak, že třeba v tý selektivní bublině taky zas úplně být nechceš. A těším se, že sem budeš psát dál, jsem moc ráda, že ses tu objevila :)

Bohužel, tím domáháním se politování od sebe odstrkuješ normální lidský soucit. Ve smyslu sou-cítění, možnosti nechat jiné lidi spoluvnímat Tvé pocity. A to samozřejmě i ty špatné, i ty velmi špatné, velmi smutné... ale ty autentické, Tvoje, ne jejich uměle vytvářený slzoždímací odraz. Litování je jen chabou náhražkou toho, co by Ti ve skutečnosti bylo možné dát.

Ani tenhle Tvůj příspěvek není věnovaný přírodě, resp. lásce k přírodě. Příroda je tu zase kulisa a kompars pro prostor ukázat se v politováníhodné pozici. Proč? Je to poloha, ve které je Ti příjemně? Těší Tě to politování? Jestli jo, tak samozřejmě v pořádku :) Ale na mě Tvoje texty prostě podprahovou spokojeností nepůsoběj.

Vozík - je jen vozík. Je to zdravotní pomůcka, ne charakterovej znak. A míra pohyblivosti těla nijak nesouvisí s lidskou hodnotou. Mně je za těmi texty, které se mi nelíbí, něco na Tobě fakt hodně sympatický, ale hrozně to schováváš za balast, za hry na oběť.

Jeden můj kamarád mi nedávno napsal text, který k tomu řekla bych docela sedí.
"No, popravdě myslím, že dost lidí mají tendenci se ve smutku zahrabat a řada z nich si udělá z neštěstí jistou část své osobnosti a těžko se ji vzdávají. 🙂 Myslím, že v nějakém, alespoň drobném ohledu, to děláme každý. Je velmi lákavé se identifikovat s nějakým svým traumatem ať jako oběť, nebo naopak, jak hustě jsme to zvládli, i když to bylo tak těžké... každý to asi v něčem takle má. Záleží, jak je to významný faktor té které osobnosti."
Odpovědět
Průběh diskuze (28 názorů)
Příroda očima postiženého dítěte ...neviditelná... 9.8.2020 7:30
*Re: Příroda očima postiženého dítěte ...neviditelná... 9.8.2020 8:11
**Re: Příroda očima postiženého dítěte... ...neviditelná... 9.8.2020 8:55
***Re: Příroda očima postiženého dítě... Koliha velká 9.8.2020 20:21
*Re: Příroda očima postiženého dítěte arsiela 9.8.2020 10:27
*Re: Příroda očima postiženého dítěte angrešt 9.8.2020 12:28
**Re: Příroda očima postiženého dítěte... white 9.8.2020 12:55
***Re: Příroda očima postiženého dítě... white 9.8.2020 13:6
****Re: Příroda očima postiženého dí... K_at 9.8.2020 14:38
*****Re: Příroda očima postiženého ... white 9.8.2020 14:46
******Re: Příroda očima postiženéh... neznámá 9.8.2020 14:52
******Re: Příroda očima postiženéh... angrešt 9.8.2020 14:59
*******Re: Příroda očima postižen... rišulka 9.8.2020 15:16
*******Re: Příroda očima postižen... white 9.8.2020 15:19
********Re: Příroda očima postiž... ...neviditelná... 9.8.2020 15:37
*********Re: Příroda očima post... white 9.8.2020 16:16
****Re: Příroda očima postiženého dí... magrata1 9.8.2020 16:57
***Re: Příroda očima postiženého dítě... angrešt 9.8.2020 13:54
***Re: Příroda očima postiženého dítě... Renka + 3 9.8.2020 16:19
**Re: Příroda očima postiženého dítěte... rišulka 9.8.2020 13:17
***Re: Příroda očima postiženého dítě... angrešt 9.8.2020 14:32
****Re: Příroda očima postiženého dí... K_at 9.8.2020 14:42
*****Re: Příroda očima postiženého ... angrešt 9.8.2020 14:54
******Re: Příroda očima postiženéh... rišulka 9.8.2020 15:11
*******Re: Příroda očima postižen... K_at 9.8.2020 16:42
*****Re: Příroda očima postiženého ... ...neviditelná... 9.8.2020 15:3
*****Re: Příroda očima postiženého ... Půlka psa 9.8.2020 15:10
******Re: Příroda očima postiženéh... K_at 9.8.2020 16:42

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.