5.1.2021 15:28:35 Hanka 75
Re: TV seriál Božena, 1. díl
já jsem od toho nic moc nečekala i když skrytě doufala, a zklamaná tedy jsem/nejsem
moderní mluva, ta mi vadí hodně. Jednou tam promluví B.D.Retiggová, že než manželství ze skály by raději skočila - to je citát a na něm je tak moc vidět, jak ostatní mluví moderně. A přitom jazyk Boženy Němcové je tak krásný, že i jen ten použít, tak tam autor vnese autenticitu. Takže toto za mne velké mínus.
No a představitelka v 1. dílu není Božena dle mých představ, ta byla krásná, okouzlující a byla si toho vědoma, tak jak toho vědomí nabývá v tomhle věku dospívající , krásná a proto i zájem vrstevníků i starších mužů budící dívka. A ona opravdu ctitele měla, na zámku v Chvalkovicích, v Ratibořicích, někteří se jí asi též líbily.. Chápu, že je velmi těžké najít mezi herečkami dívku podobné mladé dospívající Němcové, vyšší, štíhlá, s velkým osobním kouzlem, ale zelené oči, černé krásné vlasy (to snad v dnešní době vždy jde, nevím, proč je ve filmu modrooká, přeci měla oči nezvykle zelené), vlasy jí též přeci mohly vylepšit. Nevím, jak tedy chodila učesaná dívka v jejím postavení, ale pokud byla na vychování ve Chvalkovicích, měla se co možná dobře provdat, což znamenalo i co možná nevypadat obyčejně venkovsky, tak se mi její filmový účes neúčes nezdá věrohodný.
Němec skutečně nebyl jen záporák, tak snahu po vykreslení jeho kladů i záporů a vztahu, jenž neunesl těžká životní období a vzthu dvou rozdílných lidí vnímám pozitivně, ale co vím, tak Němcová psala, že už 8. den po svatbě plakala hořské slzy (znásilnění nebo něco jako skoroznásilnění) bych za tím tušila... a ve filmu začátek jejich vztahu po svatbě je vykreslen jinak a znásilnění přichází později a po tom, co oznámí muži, že by dítě nechtěla ještě teď. To mi tedy nepřijde věrohodná reakce muže o 15 let staršího, který musel vědět, že dítě tak jako tak časem přijde a jeho žena na to nebude mít žádný vliv, otěhotnění se nijak bránit nemohla. No a je toho ve filmu více, co mi vadí, vlastně mi tam asi nejvíce chybí, že z filmu necítím Němcovou, jakou si jí dle jejích knih a korespondence v tomto věku představuji.
Odpovědět