Re: Moučník v kamnech (v troubě)
Chceš absolutní moučníkovou venkovskou klasiku? Pak udělej báleše. Z kynutého těsta udělej kolečka o síle 5-7 mm a průměru 6-8 cm. Tvaruj to na pomoučeném válu, aby to nelepilo. Cvilku nech vykynout (prostě si to předpřiprav a ber první ty, co jsi jako první vytvarovala). Peče se to na přímo na předem vydrhlé plotně. Prostě to dáš na plotnu, otočíš, až to zezlátne (mám ráda, když to má takové skoro spálené puchýřky). Pak se to potírá z horní strany rozpuštěným máslem, povidly a těmi povidly to plácneš do mletého máku s cukrem nebo můžeš jen máslo a mleté ořechy s cukrem, případně pod ořechy marmeládu. Je to starý recept ze Slovácka. Děcka to milují, musím to dělat na plynu na takové té železné plotýnce, protože bohužel nemám šporhelt
Odpovědět