12.4.2022 16:27:34 Konzerva
Re: pro zajímavost - dotaz
Kaše byly ve středověku velmi častým jídlem. Dělaly se slazené medem nebo různým sušeným ovocem. Taky se sladkosti docilovalo tím, že těsto zadělalo smetanou nebo se dělalo z pražma, což bylo nezralé opražené obilí, rozemleté.
Dokonce jako slavnostní svatební jídlo byla čtyřbarevná kaše. Základ byl stejný, ale každá porce se obarvila jinak - šafránem do žluta, sušenými třešněmi do červena a další už si nepamatuju. A dělalo se to tak, že se do hlubokého talíře nebo mísy dal dřevěný kříž a každá z kaší se nalila do jedné čtvrtiny. Pak se kříž vyndal a 4 barevná kaše byla na světě.
A také byla kaše časté letní jídlo. Protože nebyl při žních čas vařit, uvařil se jeden den kotel kaše a další dny si si pak každý jen kus za studena ukrojil.
Odpovědět