25.6.2022 14:00:04 Senedra
Re: Vyzkoušená olejová bublanina
Rybízový koláč se sněhem
Na větší plech:
400g hladké mouky
250 g hery
125 g cukru moučka
5 žloutků
( na špičku nože prášek do pečiva)
špetka soli
cca 1/2 kg (nebo trochu víc) červeného rybízu - jiné ovoce nedoporučuji, moučník by byl moc sladký
5 bílků
250 g cukru krupice
Postup:
mouku, cukr moučku, kypřící prášek, žloutky, heru a špetku soli rychle zpracujeme na těsto, které, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem ( plech lehce vypláchnu vodou a teprve pak položím papír - lépe drží) a vyválíme ( když to nejde namočím si ruce ve studené vodě a těsto roztáhnu do tenké vrstvy). Posypeme rybízem, můžeme do lehce do těsta vmáčknout, ideální je jedna vrstva kuliček. Pečeme cca 15 minut při teplotě 180 stupňů. Až těsto zrůžoví, vyndáme koláč z trouby. Mezitím vyšleháme z bílků a cukru krupice hustý sníh. na těsto opatrně stěrkou sníh rozetřeme - nemusí se moc rovnat a při 150 stupních dopečeme, dokud sníh nezrůžoví. Doporučuji jíst lžičkou a sníst hned v den upečení, další den sníh vlhne.
Moje rodina moc nejí ovocné moučníky, ale tenhle sprásknou hned.
Odpovědět