| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je "Zákaz vstupu dětem" diskriminací?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 
Analfabeta
  • 
30.3.2016 15:33:14
A proč na ni nemá nárok důchodce nebo OSVČ? Ti nemohou obědvat levněji?
30.3.2016 15:22:46
Paragraf 6 Zákona o ochraně spotřebitele stanoví zákaz diskriminace při poskytování služeb.
.kili.
30.3.2016 14:26:53
"PDF zde ˇ= http://www.usoud.cz/aktualne/k-poruseni-prava-na-spravedlivy-proces-v-dusledku-nespravneho-pouceni-ucastnika-rizen/
.kili.
30.3.2016 14:20:51

K porušení práva na spravedlivý proces v důsledku nesprávného poučení účastníka řízení
29.03.2016

Ústavní soud, Brno, TZ 30/2016

III. senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Josef Fiala) vyhověl ústavní stížnosti stěžovatele a zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, protože jím bylo porušeno právo stěžovatele na soudní ochranu podle čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod.

Stěžovateli byla jako provozovateli hotelu a restauračního zařízení uložena Českou obchodní inspekcí pokuta ve výši 10 000 Kč za správní delikt podle zákona o ochraně spotřebitele, kterého se měl dopustit tím, že při poskytování služeb v provozovně diskriminoval spotřebitele, neboť na dveře umístil nápis „Tato restaurace není vhodná pro děti do 6 let v doprovodu rodičů z důvodu rušení ostatních a hotelových hostů. Vstup pouze pro dospělé a děti od 6 let v doprovodu rodičů.“ Dle ČOI tím stěžovatel nepřípustně diskriminoval bez doprovodu rodičů přicházející spotřebitele ve věku do 18 let a rovněž rodiče přicházející s potomky mladšími 6 let. Odvolání stěžovatele proti rozhodnutí ČOI zamítla, spor pak pokračoval podáním žaloby ve správním soudnictví. Městský soud v Praze rozhodnutí ČOI nejprve zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost. ČOI podala kasační stížnost, které Nejvyšší soud vyhověl, zrušil rozsudek městského soudu a věc mu vrátil k dalšímu řízení. Městský soud následně žalobu stěžovatele zamítl. Stěžovatel poté podal ústavní stížnost.

Ústavní soud má za to, že měl stěžovatel k dispozici k ochraně svých ještě jeden prostředek, který měl vyčerpat před podáním ústavní stížnosti, a to sice kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. V dané věci však Ústavní soud nemohl přistoupit k odmítnutí ústavní stížnosti pro nevyčerpání všech opravných prostředků, neboť Městský soud v Praze stěžovatele nesprávně stěžovatele poučil o tom, že proti jeho rozhodnutí není kasační stížnost přípustná. Takové poučení je však v rozporu se zákonem, neboť kasační stížnost v právě projednávaném případě přípustná byla. Stěžovateli nelze klást k tíži, pokud postupoval v dobré víře ve správnost a zákonnost poučení, kterého se mu dostalo v rozsudku městského soudu. Tímto nesprávným poučením městský soud odejmul stěžovateli přístup k Nejvyššímu správnímu soudu a porušil tak právo stěžovatele na spravedlivý proces.

Ústavní soud se tedy vůbec nezabýval meritorními námitkami stěžovatele, protože není povolán k tomu, aby nahrazoval činnost kasačního soudu. Věc se nyní vrací k Městskému soudu v Praze.

Text nálezu Ústavního soudu sp. zn. III. ÚS 1237/15 je dostupný PDF zde (194 KB, PDF)
Louisa Z.
30.3.2016 14:00:58
Můžeš sem prosím dát odkaz na ten zákon? Existuje samozřejmě spousta blbých zákonů a existuje ještě více zákonů, jejichž znění se dá vykládat různě. Dost by mě zajímalo, zda v tom zákoně konkrétně stojí, že nemůžu otevřít restauraci pouze pro nekuřáky, resp. jakoukoliv jinou nějak vymezenou skupinu lidí.
Irena
  • 
30.3.2016 13:57:18
Malá technická - stravenky může dostávat i zaměstnanec nestátní sféry (a taky dostávají)
Analfabeta
  • 
30.3.2016 13:29:48
Napadají mne ještě další: proč dostává státní zaměstnanec stravenku? Cítím se diskriminovaná, protože on má tím pádem levnější oběd. Zaměstnanec ČD má levnější jízdu vlakem. Sleva na dítě je do 26 let, proč ji nemá rodič, jehož dítě si už sice vydělává, ale ještě mu není 26 let? Důchodce má levnější jízdenku. To není diskriminace ostatních cestujících?
30.3.2016 12:39:08
Ze zákona prostě nemůže. Může si tam dát hrací bedny, prohlásit to za hernu, nebo tyč a prohlásit to za noční klub... pak tam děti naopak nesměj.
Louisa Z.
30.3.2016 11:39:44
Analfabeto, souhlas. Nevidím nejmenší důvod, proč by majitel soukromého podniku nemohl říct, koho chce a koho nechce obsluhovat. Diskriminace podle mě nesmí být pouze v institucích, placených z našich daní... tam je namístě, že jsou zde jaksi z principu "pro všechny". Ale TOHLE? Vojta Náprstek by byl se svým americkým klubem taky odsouzen? Svět se zbláznil...~a~
Analfabeta
  • 
30.3.2016 11:06:45
Proč by to mělo být diskriminační? To už by bylo diskriminační i kino, přístupné od 15 nebo 18 let, dětská hřiště, kde je cedulka, že "do 10 let" (proč by tam nemohlo jít 11-leté dítě, že?), dětská jízdenka ve vlaku nebo autobusu, hotelová sleva pro děti mladší 12 let, školka pro děti do 6 let a další. Majitel měl prostě klientelu, která tam děti nechtěla, tak je tam nepouštěl. Dneska je z toho restaurace pouze pro ubytované, a to není diskriminující? Nebude nakonec třeba pro chlapy diskriminací, že ženy chodí ke gynekologovi? Dáme jim proto ptákologa?
Mě by jen zajímalo, který blbec ho zažaloval. Šabatová přeci není všudypřítomná.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.