Ája, 28. týden |
• |
31.1.2003 13:18:42
Lukáši,
a jsi si jistý, že je to v pořádku? Škoda, že nevím, která je to porodnice, takový přístup by se mi asi moc nelíbil. |
Sosan |
• |
31.1.2003 11:18:13
Velmi dobré, ale vysvětlete mi, jak konkrétně ten porodní plán použijete? To si ho pověsíte na krk nebo ho odevzdáte při příjmu? My jsme si porodní plán dělali také, ale byly to spíš poznámky pro nás, abychom nezapoměli na něco z toho, co jsme si předem domluvili. Tento je psaný velmi oficiálně, tedy je evidentně určený pro třetí osobu, pro jakou? Praxe v naší porodnici je ale taková, že během porodu se vystřídá několik lidí, kteří ověšeni mobilními telefony něco zkontrolují nebo provedou něco, o čem není moc prostor diskutovat, ale rozhodně ty lidi nemáte předem k dispozici, abyste se s nimi nějak pobavili a sdělili jim svoje potřeby. Předem na kursu vám nějaká jiná osoba, kterou u porodu ani neuvidíte, vysvětlí, jak to u nich chodí a jaké jsou asi tak mantinely toho, co můžete ovlivnit sami. Během porodu pak doktor přilítne jen občas na co nejkratší dobu a vždy se tváří tak, že dělá jen nezbytné věci.
|
Martina+18.tyz.brusko |
• |
31.1.2003 9:33:45
Lukasi, aby si bol v obraze (dovolim si tykat, kedze to robim obvykle vsetkym neznamym na nete ;-) ) pripajam moj porodny plan, aby bolo zrejme, ako som to formulovala (k tomu oxytocinu sme sa s porodnikmi dostali pri bode 5 hrubym):
Pôrodný plán ( Pre fyziologicky prebiehajúci pôrod a popôrodné obdobie ) Pokiaľ sa počas pôrodu ( všetých jeho fáz ) nevyskytnú stavy vážneho ohrozenia zdravia môjho dieťatka alebo môjho, tak by som si priala, aby zdravotnícky personál rešpektoval uvedené body, ktoré som sformulovala zo slobodnej vôle, na základe poznatkov z bežne dostupných zdrojov informácií o tehotenstve, pôrode a šestonedelí, na základe relevantných znalostí platného právneho poriadku v SR a plne si uvedomujúc svoje fyzické i psychické schopnosti a svoju vlastnú zodpovednoť za svoje zdravie i zdravie svojho dieťatka: 1. Prítomnosť partnera / sprievodcu: - Počas všetkých fáz pôrodu ( aj počas vyšetrení ) a minimálne do presunu z pôrodnej miestnosti na oddelenie šestonedelia si prajem prítomnosť mnou zvolenej osoby, pokiaľ sa ja alebo môj sprievodca nerozhodneme inak 2. Informovanosť: - Vopred by som chcela byť informovaná o priebehu potrebných vyšetrení, o výsledkoch a navrhovaných medicínskych postupoch, možných alternatívach, ako aj identite prítomného zdravotníckeho personálu 3. Rešpektovanie intimity: - Ocenila by som maximálne rešpektovanie mojej intimity 4. Príprava na pôrod: - Klystýr a holenie prirodzenia si zabezpečím osobne podľa vlastného uváženia ešte doma - Pokiaľ si okolnosti vyžiadajú opätovné absolvovanie týchto procedúr na oddelení, požiadam o to zdr.sestru 5. Používanie liekov a medikamentov: - Uprednostňujem nemedikamentózne medicínske a úľavové postupy - Som proti rutinnému zavedeniu kanyly do žily i rutinnému podávaniu medikamentov 6. Aktivity počas 1.doby pôrodnej: - Voľnosť pohybu, možnosť používať sprchu al. teplý kúpeľ na uvoľnenie a tlmenie bolestí - Pokiaľ bude monitorovanie oziev plodu a kontrakcií vyžadovať obmedzenie môjho pohybu al. polohy, tak by som si priala zredukovať ho na minimálnu nevyhnutnú mieru - Uprednostnila by som možnosť mať s mojím sprievodcom čo najväčšie nerušené súkromie 7. Aktivity počas 2.doby pôrodnej: - Možnosť slobodnej voľby najoptimálnejšej polohy pre vypudzovanie ( nevyžadujem žiadne neštandardné al. dodatočné vybavenie, podľa mojich momentálnych fyzických dispozícií pri pôrode zrejme uprednostním niektorú zvislú pôrodnú polohu napr. v kľaku ) - Som proti preventívnemu vykonaniu epiziotómie pokiaľ zjavne nehrozia poranenia 3. al. 4. stupňa ( na pôrod sa po všetkých stránkach svedomito pripravujem a chcela by som jemnou masážou a teplým obkladom podporiť dobré rozvinutie hrádze ) 8. Manipulácia s novorodencom: - Bezprostredne po pôrode by som chcela mať dieťatko položené na moje brucho - S prestrihnutím pupočníka by som rada počkala až kým nedopulzuje - Prvé preventívne vyšetrenia a merania dieťatka by som rada odložila až po počiatočnom oboznamovaní sa dieťatka s rodičmi a prvých pokusoch o satie prsníkov - Ošetrenie a vyšetrovanie dieťatka by sa malo odohrávať minimálne za prítomnosti môjho sprievodcu, najlepšie aj v mojej prítomnosti - Za normálnych okolností som proti umiestneniu dieťatka na termolôžko – stabilizáciu telesnej teploty zabezpečíme prikrytím dieťatka a priložením napr. termofóru 9. Umiestnenie na izbe s plným rooming-in systémom: - Dieťatko chcem mať počas nevyhnutnej hospitalizácie 24 hodín pri sebe, a v prípade potreby by som chcela mať možnosť požiadať zdravotnícky personál o pomoc pri starostlivosti o dieťatko - Uprednostnila by som možnosť byť na izbe s čo najmenším počtom hospitalizovaných |
Martina+18.tyz.brusko |
• |
31.1.2003 9:28:47
Tak tak Sylvie.
Moj porodny plan (to, co som vlastne diskutovala s porodnikmi) sa tyka fyziologicky prebiehajuceho porodu. Pokial budu realne koplikacie na strane mojej alebo babatka, tak v tom pripade nechavam "volnu ruku" odbornikom na riesenie komplikacii=porodnikom, neonatologom atd. Az taky macher porodnik amater zase nie som :-))) |
alka, 3 děti |
31.1.2003 9:23:43
Lukáši,
já jsem oxytocin dostala při prvním porodu, ale měla jsem dojem, že to moc nepomáhalo. spíše se jen prohloubila bolest. Syn se nakonec narodil vaginálně, to že jsem dostala oxytocin jsem se dozvěděla až od známého lékaře, když si přečetl porodopis a záznam o revizi (7. den po porodu pro zbytky placenty). Bylo to za "totáče" a nikdo se se mnou ani mým mužem nebavil. V závěru druhého těhotenství jsem absolvovala oxytocinový test, po podání oxytocinu byly kontrakce zaznamenány jen malou vlnkou, zato byly velmi bolestivé. Při vlastním porodu při subjektivně malé bolesti vyšly kontrakce jako obrovské špičky (bez podání oxytocinu) podle lékaře důkaz, že děloha pracuje tak jak má! Při prvním synovi se ani monitorování nepoužívalo, jen naslouchátko, zato jsem musela celou první dobu porodní ležet! (Zřejmě abych neobtěžovala, pan primář měl svátek) Tak mi to prosím vysvětlete, i když už to asi nebudu potřebovat (mám tři děti, je mi 36let) Zdraví Alka |
Martina+18.tyzden brusko |
• |
31.1.2003 9:22:44
Mily Lukas, vid moj prispevok z 28.1., kde pisem, preco sa oxytocin ordinuje:
... Oxytocin sa dava pre tieto dovody: - povzbudenie porodnej cinnosti (najma pri vypudzovani, aby sa 2.doba nepredlzovala) - podpora stahovania/zavinovania maternice po porode plodu - podpora odlucenia placenty, skore stiahnutie krvacajucich ciev - pouzitie oxytocinu po porode podla literatury znizuje krvne straty o 20% (takze z priemerneho 1/2 litra je priemerne "len" 4dcl) Tieto dovody chapem, kvitujem moznosti oxytocinu, ked porodna cinnost nie je dostatocna, zena nedokaze dobre vyuzit kontrakcie pri tlaceni, prip. ich pocituje ako slabe, alebo zena po porode neprimerane krvaca. ... O "pozitivnych" ucinkoch ma praveze lekari informovali. To, o com ma "zabudli" poinformovat, su mozne vedlajsie negativne ucinky: Bolestivejsie kontrakcie, hypo- al. hyper- tenzia, trachykardia atd.... ;-) Zdravim! ps: Nemam rada, ked niekto urychlene vynasa zavery... vrrr ;-) |
30.1.2003 23:11:49
To těžko říct, nebyl jsem u toho. Nicméně změny polohy nejsou všemocné, jak by se podle některých pisatelek někdy mohlo zdát.L.
|
30.1.2003 23:09:42
|
30.1.2003 22:58:01
Na UZV naměřili trochu méně, než byla porodní váha, takže to bylo nejspíš tím. Jen to pro mě bylo docela zklamání, přestože vím, že nám tím oběma možná zachránili život...jen ten přístup se mi zdál trochu podivný - hlavně nic nevysvětlovat, a pak na JIPce jsem si vyslechla pár ironických poznámek, protože jsem chtěla porodit v CAPu. No jo, začátek prostě vždycky nevyjde:-), ale teď už jsme oba ok.
Díky za vysvětlení, vlastně jsi mi potvrdil to, co jsem předpokládala. Ještě, dalo se tomu CS nějak zabránit? Třeba změnou polohy nebo tak? |
30.1.2003 20:30:26
Vysvětlení existuje.
Patrně se jednalo o kefalopelvický nepoměr - ( hlavička byla moc velká, aby prošla kostěnou částí porodních cest) V případě, že rozdíl není zcela zjevný, je velmi obtížné ho rozeznat předem. Předpokládám, že poruchu naléhání (další možný důvod) by kolega nebo kolegyně rozeznali již před podáním infuze. Dokud porodnícký nález progreduje -porodní cesty se otevírají, pak je naděje že se miminko narodní normálně. Pokud porod nepostupuje, je třeba zvolit císařský řez. L. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.