| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úvahy jednoho městského člověka

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 326 [Dalších 286 >>]
3.10.2005 23:03:40
Bětko,
připomínáš mi trošku ty odpůrce globalizace, co se domlouvají mobilem nebo mailem, a cestují po celém světě, aby takto globálně proti hnusné globalizaci bojovali. :-)))
Počítač s internetem se ti hodí, viď? Jenomže to potřebuje spoustu lidí, kteří ten hardware a software vyvíjejí, pak taky spoustu takových, co udržují v chodu sítě, a tak dále. Vážně se budu mnohem radši starat o počítače, než bych cokoli pěstovala. Právě proto, že to všechno vidím u příbuzných na venkově. Pokud máš jen rostlinstvo, tak to ještě pár dní bez údržby přežije. Jakmile začneš chovat zvířata, už se od nich prakticky nemůžeš hnout.
  • 
3.10.2005 23:00:10
Fíďo,
jen poznámka k výtěžnosti permakulturní zahrady - ono se to možná nezdá, ale produkce 1 m2 takového "jedlého lesa", který živí přímo svého majitele/obyvatele je mnohem větší než ze stejné plochy v klasickém zemědělství - jen si musíš uvědomit, kolik půdy se zaberou třeba cesty, po kterých se musí dopravovat technika, chemie a sklizeň, kolik plochy zaberou továrny na zpracování a kolik sklady a obchody, kde se to prodává. Pak to srovnej s permakulturním jedlým lesem, který plodí v několika patrech, člověk ho nehnojí ani jinak neobdělává a co naroste se zpracuje přímo na místě. V produkci biomasy je takový les mnohem efektivnější než kanadské obilné pole.
  • 
3.10.2005 22:44:07
Monty,
rozhodně nechci žít jako v Rumunsku - tam mají krásnou přírodu, ale nevědí o tom, neváží si jí. Řeky používají jako stoky - na hladině nad přehradou třeba uvidíš na 200 m od hráze nahromaděné PET lahve. Z přírody si jenom berou a nevracejí jí nic dobrého, jenže si to ještě neuvědomují.
Je mi jasné, že nejde naráz všechny lidi vystěhovat z měst, to je nesmysl. Slovo komunita se mi moc nelíbí, ale významově jsi to vystihla - několik prvních nadšenců začne budovat přírodní osady a lidi z měst si časem rádi začnou jezdit pro jejich zdravé potraviny. A pak jim začne docházet, že nemusí vydělávat peníze ve smradlavém špinavém městě na to, aby je zaplatili za benzín a dojeli si pro zdravé potraviny 100 km daleko na farmu, ale že by si je mohli pěstovat sami. A protože uvidí, jak to funguje, bude pro ně snazší tomu uvěřit a nebudou mít strach to sami uskutečnit. Myslím si že to je správná cesta a že je reálná.
Ještě jsem nedostala od života žádný větší kopanec, tak se nebojím pokusničení, takže do toho dám všechnu svojí sílu.
:-)
  • 
3.10.2005 22:27:31
Vranimůrko,
každodenní život nebude žádný přepych, ale díky tomu nebude zatížený stresem kvůli penězům, bude spokojený. Znečisťovat nebude čím, když všechno bude ze zdrojů narostlých na zahradě :-) A i kdybychom se neobešli bez saponátů a pracích prášků, voda s nimi se dá rovnou použít na zalévání nebo filtrovat v kořenové čističce a napouštět ji do koupacího jezírka...
Musím přiznat, že v poslední době jsem tak trochu posedlá zjišťováním informací o možnostech přírodního bydlení a začíná mi to tak připadat, že je spousta věcí naopak jednodušších než ve městě :-)
  • 
3.10.2005 22:14:49
Buuublo, děkuji za podporu :-) To je dobře, že se vám daří - jinak by nám nikdo nevěřil, že to jde :-) Přeju vám hodně štěstí!
3.10.2005 20:32:23
Droping - ono se to časem upraví - jeden z našich novorozenců měl taky obří spotřebu plenek (druhej měl stolici maximálně dvakrát za den, takže mu jich stačilo míň), ale po prvních týdnech se to upraví na nějaké 4 až 5 plenek denně, později i na míň.
3.10.2005 19:49:33
Priklanim se k nazoru, ze financni naklady na jednorazovky jsou spis k te tisicovce. Mame doma 12 denni miminko a zatim prebalujem 9-11x za den, coz je pri cene za pampersky a v akci aspon 40 korun denne. Pripominam, ze si ale musim hlidat akce a coz me osobne velmi stresuje, tahat domu baliky nepouzitych a vynaset stale kos s pouzitymi plinami. Mam i Popolinky a uz se tesim, ze az se doma trochu zabehneme, vyzkousim je. Podle me je nejvyhodnejsi kombinace, nam se treba i pampersky na noc moc neosvedcuji, malej hodne kaka a cura a dost casto nam protecou. Jsem zvedava, co ty latkovky. Do levnejch jednorazovek se mi moc nechce, pri dnesnich cenach ta uspora neni tak velika a kvalita se rozhodne lisi.
  • 
3.10.2005 12:52:40
Bětko, moc mě potěšil tvůj příspěvek, jednak se tak pomalu přesouváme na venkov (přestavuje starší zříceninu - je to ekologičtější než stavět nový dům) a v dubnu čekáme prvního mimíska (bude mít látkové pleny). Už letos jsme sklízeli naší druhou úrodu, zjišťujeme co nejvíce informací o permakultuře atd....jsem ráda, že už je hodně informací na Netu, knížky atd. Co je pravda, že nás nikdo nechápe, ani rodiče, ani kamarádi. Nechápou, že radši budeme pracovat na svém políčku a jíst zdravé potraviny, než dávat peníze za "chemickou" zeleninu a ovoce, nechápou, že radši každý týden vypustím nafukovací bazének a vyčistím ho než abych použili chemii a měla tam vodu celé léto. Myslím, že pro dítě je mnohem lepší když "dře" na poli než když sedí celý den před PC. Buuubla
2.10.2005 23:52:27
Hmmm, taky mám lehce omezenej jídelníček. Mám šutry ve žlučníku:-) (zatím naštěstí droboulinký), takže nesnáším česnek. Nikdy dřív jsem netušila, kam všude se přidává. Takže pro mě nepřicházej v úvahu např. bylinkový dresinky, salámy, sekaná, a pochopitelně ani milovaná babiččina česnečka... Jednou do roka se nechám zlákat na opíkanýho buřtíka, ale pak musím celej večír upíjet nealko pivo a uďobnout manželovi ze zásobárny prášek (na slinivku:-))). A Monty, rajčata miluju taky:-)))
M.
2.10.2005 23:31:19
Mirko,
tak různě, jogurty (taky se snažím kupovat bio, teď u nás začali prodávat nějaké rakouské), sýry, celozrnný pečivo, těstoviny, ryby a mořský potvory, rajčata, různý cereální tyčinky... a hovězí, protože ho zbožňuju.
Samozřejmě vařím doma synovi teplý jídlo, ale ne pokaždý to jím taky. :o) A ani netvrdím, že jím jen samý zdravý věci, sem tam si třeba koupím čabajku nebo uherák, krabí salát, i polívku z pytlíku si uvařím (ale dítěti to nedávám), jednou za čas dělám dušený játra. Je fakt, že mám vcelku omezenej jídelníček, ale zvykla jsem si a dokonce mi to chutná. :o)))
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 326 [Dalších 286 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.