| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úvahy jednoho městského člověka

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 326 [Dalších 276 >>]
2.10.2005 23:27:54
Bětko, tak to ti závidím. Musela to být nádhera.
Až bude vaše osada fungovat dej vědět, ráda se přijedu podívat. Sice jsi to popsala jak by měla fungovat, přibližně, ale přiznám se, že si to moc nedovedu představit. Víš každodenní život. Žádné znečišťování, vše ekologické...
2.10.2005 23:23:26
Monty, nechci rejpat:-), ale co Ty teda nakonec vlastně jíš?:-)
M.
2.10.2005 23:20:35
Bětko,
ono těch lidí určitě přibývá, problém je v tom, že moc nevěřím na masové rozšíření. Ale je fakt, jak psala Jena, každý jedinec dobrý. :o)
Na druhé straně mi fakt přijde nereálné, aby si všichni pěstovali potraviny doma, byť i s minimem práce (sorry, nevěděla jsem po tvém prvním příspěvku, jak to myslíš - že to nedá práci - tudíž jsem byla dle svého zvyku ironická, teď je mi to jasnější). Přece nechceš, abychom žili jako v Rumunsku a chovali si na balkoně v paneláku prase. Hodně lidí bydlí ve městech v činžáku a všichni se na venkov přestěhovat nemůžou. Přijatelné řešení by byly jakési komunity, které by se samozásobovaly a ještě jim zbývalo na prodej, ale v současné době je to utopie.
Já myslím, že by docela stačilo, kdyby se chemie v zemědělství přestala používat, přestaly se vyrábět geneticky manipulované potraviny, zpřísnily se hygienické normy a zintenzivnily se kontroly jak výrobců, tak prodejců - viz současné kauzy s hypermarkety, které prodávají prošlé potraviny, kdyby se zvířata přestala krmit masokostní moučkou a uměle vyráběnými syntetickými granuláty. Ale k tomu se zatím bohužel ani neschyluje.
  • 
2.10.2005 23:18:28
Vranimůrko, Tvou poznámku chápu, v odpověď si dovoluji tvrdit: ano, žiju co nejekologičtěji. A kromě toho s několika přáteli budujeme osadu, která se bude skládat jen z takových zahrad. Takže Tě za pár let budu moct pozvat na exkurzi a na ochutnávku :-)
Hodně na mě zapůsobila letošní dovolená na Altaji - absolutně čistý vzduch i voda, v noci obloha plná hvězd (bez rušivých světel okolo), ticho, klid. Skoro žádní lidé, ale přesto (nebo proto?) pocit úplného bezpečí. Když jsme se vraceli do civilizace, bylo mi do breku z toho smradu a špíny. A přitom i tady to kdysi bylo všechno čisté! :-)
  • 
2.10.2005 23:12:01
Monty, tak to se omlouvám, že jsem Ti křivdila. Ale mrzí mě, že to tak jednoduše vzdáváš - mně třeba není jedno, v čem budou žít mí potomci. Jestli je to jak říkáš - kdyby se teď začlo na 100 %, za 100 let se třeba dostanou z půdy poslední rezidua - tak jak dlouho to bude trvat, když se začne až za 50 let?
V tomhle je možná moje naivita: věřím tomu, že bude přibývat lidí, kteří to cítí stejně jako já a budou se podle toho chovat.

Už jen jednu poznámku: Když vím, že něco dělám špatně, snažím se to změnit.
2.10.2005 23:03:00
Bětko, to co píšeš je sice moc pěkné, ale myslím si, že tvoje zahrady jsou nereálné. Bohužel.
A trošku rýpnutí, ale ne ve zlém. Zajímalo by mě, jestli ty opravdu žiješ co nejekologičtěji. Fuj to je ale slovo...
2.10.2005 22:57:15
Bětko,
právě proto, že to vím, tak se tomu směju, protože o nějaký rekultivaci zničený půdy nemůže být v horizontu příštích 100 let ani řeči. To by museli skutečně začít ekologicky žít a vyrábět potraviny všichni... a i tak by to trvalo pěkně dlouho, než by se z půdy dostaly veškerý rezidua, který tam momentálně jsou. O vodě nemluvě, to je to samý v bledě modrým.
V rámci možností se snažím tomu vyhýbat, jak to jen jde. Vepřový maso třeba vůbec nejím, kuřecí zřídka, hovězí bohužel miluju, takže se snažím kupovat bio hovězí, když je k mání. Brambory mám většinou od známých, kteří jakž takž ekologicky hospodaří a hnojí přírodními hnojivy. Zeleninu a ovoce takřka nevezmu do huby a když, taky se snažím, aby byla buďto bio nebo od malopěstitele. Akorát nejsem moc optimista a nevěřím, že se lidstvo v tomto ohledu změní, dokud nebude skutečně za 5 minut dvanáct. A navíc se bojím, že už i to bude pozdě...
2.10.2005 22:52:09
Pořád ale bude ten produkt ekologičtější, než jiné produkty a taky to vědomí, že ekozemědělec situaci alespoň nezhoršuje stojí za to.
  • 
2.10.2005 22:48:39
Jeětě se tomu směj, Monty. Když jsi to studovala, pověz mi - zajímalo by mě, co je to za srágory a jaký vliv to má na živý organismus, když to pozře. Zkusila ses někdy zamyslet nad tím, co udělají s člověkem všechny ty chemikálie na hnojení, hubení škůdců a plevele? A netvrď mi, že v tom co se sklidí už to není. A další věc - voda je potom taky kontaminovaná - servírujou nám ji do kohoutků rovnou nebo ji za těžký prachy čistí? Nebylo by jednodušší, kdyby kontaminovaná nebyla a dala se pít rovnou? A další věc - představ si místo stohektarového lánu pšenice sto zarostlých pestrých zahrad, které jsem popsala - co z toho zadrží víc vody, když trochu víc zaprší? Kde dochází k erozi půdy a proč? Kde mají šanci přežít predátoři potenciálních škůdců? Kde mají víc úkrytů? Kde vyhynou, protože ti "škůdci", kterými se živí, jsou otrávení pesticidy?
Ono totiž vůbec nejde o to, jestli já a moje rodina budeme žít v paneláku nebo v zahradě, ale o to, co bude s touhle planetou za 100-200 let.
Bohužel jeden hektarový statek neovlivní koloběh vody na zeměkouli, takže se snažím vysvětlit to dalším lidem. Já vím, je to hrozně pohodlné, chodit do práce a za vydělané peníze si všechno nakoupit, a potom sedět u televize a hrozit se, kam ten svět spěje... Ach jo.
2.10.2005 22:38:00
Bětko,
sobě může, ale problém je v tom, že ta půda je dneska skutečně tak kontaminovaná, že se můžeš snažit jak chceš, ale čistě přírodní produkt dostaneš stejně těžko.
Sice jsem na škole nebyla dobrej student, ale něco málo si pamatuju... i o průmyslovým hnojení. :o)
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 326 [Dalších 276 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.