| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 187 [Dalších 87 >>]
cizinka1
19.1.2007 17:09:24
Michale, to neni rypani, to je normalni otazka. Dalsi otazka je, proc pak neveris svedskym uctyhodnym vysledkum (pri tom, ze tam se provadi hodne epiduralu, ale jen 1 procento epiziotomii)? Kolik episiotomii provadis ty a porodnice u Apolinare? A pohled na porodnika na koleny pro mne neni legracni, to je asi jeho normalni pracovni pozice,ktera je navic setrna pro jeho ci jeji pater.
dr.Michal Koucký
  • 
19.1.2007 17:05:16
A mimochodem ...tvá reakce nebyla argumentací, pouze komentářem :-) V "příspěvku" jen konstatuji nezpochybnitelný fakt...tohle stejně ani jeden z nás nevyřeší.
dr.Michal Koucký
  • 
19.1.2007 17:03:06
No, tohle mi přijde už jako rejpání :-))). Nechám rodit ženy,jak chtějí, pohled na porodníka na kolenou je docela srandovní,ale věř mi,že se epiziotomie dá provést i takhle :-)
cizinka1
19.1.2007 16:49:33
Michale, jak pak na tu hraz vidis, jestli zena u tebe rodi v pozici, ktera je pro nej pohodlna a pro zdarny prubeh porodu prinosna? Nedavno jsi chlubil svoji otevrenosti k prirozenemu porodu, proto pri cetbe poslednich vet mne chytly pochybnosti. Napad ze porodnik ma vyvinout cit je hezka, ale ja jsem myslela, ze vsechna studia, ktera vznikla o vlivu epiziotomii na inkontinence mocovych cest a konecniku nebo o manualni chraneni hraze, byla vynucena skutenosti, ze pri prirozenym porodu neni vzdy mozny tu hraz kontrolovat. Vsechno mit nemuzeme, neni to tak?
Dr.Michal Koucký
  • 
19.1.2007 15:11:55
Dobrý den všem. Jen chci poznamenat,že mi přijdou tyto diskuse asi opravdu nikamnevedoucí...:-) Osobně jsem jako mladý lékař před 10 lety epiziotomii prováděl všem,nebudu lhát.Jenže, s vývojem mých zkušeností jsem s tím "přestal" rutinně a nyní jsem spíše jejich tvrdošíjný odpůrce.:-) Žádná studie dosud neprokázala, že by provedení epiziotomie chránilo ženu před následnou inkontinencí, chápáno však retrospektivně...Vliv porodu jako takového na pánevní dno je intenzivně studován a zdá se,že již porod sám,ať už s epiziotomií či bez ní, má vliv na následné "neudržení" moči.Za tu dobu,snad už stovek,možná tisíců porodů jsem si všiml jedné podstatné věci. Je celkem jedno,jestli těhotná provádí masáž hráze či ne,je celkem jedno,jak je dítě velké,jak matka tlačí ( dokonce i ve vodě ) atd....podstatná je individuální,zcela originální pružnost tkání.Každý ji má zcela jinou, každá má v pojivu iindividuálně různým poměrem zastoupeny vlákna elastická,kolagenní, množství mezibuněčné hmoty (extracelulární matrix - glykosaminoglykany a mnoho dalších...) a jako takové se tkáně jinak chovají. Takže, hladce a bez jediného "škrábnutí" lze porodit u maminy prvorodičky dítě přes 4000 g, u některých mamin naopak mám pocit,že otvor,kterým má dítě projít je velikosti klíčové dírky - porodní cesty jsou značně tuhé,nepoddajné a může být problém bez nástřihu porodit dítě i pod 3000 g.... Vždycky se pak maminy ptají,jak tedy rodily matky před pár set lety,když epiziotomie neexistovaly. Samozřejmě, odpověď je jednoduchá a vidíme ještě dnes na dnešních našich babičkách a prababičkách ,jak to bylo...Hlavička delším stáním v porodních cestách vytváří ischémii / nedokrevnost / porodních cest,pánevního dna - v jejíž důsledku nakonec vznikne lokální nekrosa (odúmrť ) a hráz se přirozeně roztrhne. Hráz tedy nakonec povolí,ale prakticky vždy za cenu ne nevýznamného natržení a ovlivnění funkce pánevního dna,svěračů ( dopady se však objeví až třeba za řadu let ) Takto rodí na př. ženy v Africe,kde jsou dodnes patrné fatální následky porodů bez adekvátní péče vidět - i jiného typu než výše zmiňovaného - tj.inkontinence... Osobně např. vždy velmi trpělivě vyčkávám,co to jen jde - "dávám šanci hrázi" poddat se hlavičce :-)))....ale ne za každou cenu. Epizitomie byla vynalezena ne jako nástroj k urychlení porodu z důvodu netrpělivosti porodníků či asistentek,ale z důvodu ochrany porodních cest. Je věcí každého porodníka,aby se časem naučil správně odhanout, jestli epiziotomii provádět/provést. K objektivnímu hodnocení je potřeba obrovských souborů žen.
Martina, 12.tt
  • 
19.1.2007 12:56:23
Můžu se jen zeptat, v jaké porodnici s pacientkami tak nehorázně zacházejí? Už si začínam hledat porodnici a ráda bych se takovýmto zařízením vyhnula. Díky
Martina, 12.tt
  • 
19.1.2007 12:56:03
Můžu se jen zeptat, v jaké porodnici s pacientkami tak nehorázně zacházejí? Už si začínam hledat porodnici a ráda bych se takovýmto zařízením vyhnula. Díky
Dana, syn 6 měsíců
  • 
18.1.2007 20:54:36
Já jsem na tom asi stejně. Nastřihli mě rutinně, asi aby zkrátili II. dobu porodní (ta trvala nakonec asi 5 minut). I teď po 6 měsících je pro mě pohlavní styk bolestivý. Zjistila jsem ještě jednu "zvláštnost", že mi po styku způsobuje další pálivou bolest ejakulát, který ve mně skončí - to si pak připadám jako čerstvě po porodu. Pokud ve mně neskončí nic, po styku další bolesti nemám, při styku ale stále ano. Někde jsem četla, že s první menstruací po porodu nebo po skončení kojení se to zlepší, ale mám obavy, že je to fáma.
Dana, syn 6 měsíců
  • 
18.1.2007 20:27:48
Já jsem prodělala typicky rutinní porod ... v poloze na zádech (neměla jsem možnost volby), vak blan mi propíchli, když jsem byla otevřená cca na 5 cm. Každopádně mám pocit, že u mně byla epiziotomie provedena (taktéž rutinně) přesně proto, aby se zkrátila II. doba porodní - ta ve finále trvala asi 5 minut (asi jen 2x jsem zatlačila a dítě bylo venku, porodní asistentka mi navíc tlačila na břicho a doktorka roztahovala porodní cesty). Důsledek je ale ten, že i po té době je pro mě pohlavní styk bolestivý. Někde jsem četla, že jizva po nástřihu přestane být citlivá, až se dostaví první menstruace po porodu, tak jsem zvědavá.
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs.
18.1.2007 19:47:34
To znám dokonce tatínka, který ještě na porodním sále během toho, když jeho družce paní doktorka "vyšívala" hráz až ke konečníko po natržení a po 42 hodinovém porodu jen tak řekl: "Tak co, miláčku, za rok do toho jdeme znovu, ne? A tentokrát to musí být ten chlapeček!"
No nevím, já bych mu asi neskočila radostí kolem krku :)
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 187 [Dalších 87 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.