| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Epiziotomie

[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 187 [Dalších 27 >>]
Markéta, syn 5 let
  • 
15.1.2007 19:38:30
Je to asi různé, já rodila v Česku, U Apolináře, a cca půlhodinové šití mě vůbec nebolelo (takže asi nějaká injekce). Možná pomohlo i to, že jsem vlastně celé šití měla malého u sebe na břiše. Šití bylo po nástřihu, jestli byl zbytečný, to nevím, ale zahojilo se to bezvadně, a trochu mě to bolelo přesně dva dny. Jinak jsem celkem překvapená všeobecným názorem, že se všude střihá preventivně, já mám z mých kamarádek pocit, že jsem byla jediná nastřižená. A to všechny rodily v průběhu posledních dvou až tří let ve velkých pražských porodnicích.
15.1.2007 18:58:56
omlouvam se asi za blbou otazku, ale casto se tu vyskytuje, ze vas siti po nastrihu bolelo ??? To vas sili zaziva? Po tom vsem po porodu jeste uplne zbytecna bolest, to bych asi plivala ohen a siru. :o)
Ja rodila v Nemecku, komplikovany porod, takze me smikli, vubec jsem to necitila, teda slysela jsem ten zvuk, ale jinak absolutne zadny jiny pocit. Siti trvalo skoro hodinu a mudr se neustale ujistoval, ze me to neboli, a pry se mam ozvat, kdyby jo. (na to mohl vzit jed, ze bych na nej zarvala, kdyby me to bolelo :-)
Nadherne jsem se pak hojila, a pricitam to tomu, ze jsem cvicila s balonkem epi-no, ze se to proste lip hojilo. Nepotrebovala jsem zadny obklady, masti nic...ale je to proste jako vsechno kolem porodu individualni (balonek jsem mela pujceny za pidipoplatek od sve PA)
Lenka
  • 
15.1.2007 17:04:17
Protržení vaku blan v okamžiku otevření na 10cm je úplně OK, to není předčasné protržení, to už je úplně otevření na tlačení. U mne se udělala na začátku tlačení z blan a plodové vody taková bublina a když to nešlo utlačit a hlavička vždycky vylezla a zase zalezla, tak jsme to pak po dohodě s asistentkou taky "píchli".Jenže jak říkám, to už je i podle knih o přirozeném porodu OK.
Předčasné protržení, amniotomie, je tehdy, když je otevření tak na 4-5cm, prý pro urychlení postupu porodu. Ale jsou i tací, co říkají, že právě toto je špatně - porod se urychluje uměle, dítě nemá vypuštěním vody dostatek prostoru pro dorotování ramínek - a pak bývají akorát tak častěji klešťové porody a vykloubení ramínek, jak nedorotované dítě musí sami vypáčit. Prostě je špatně při porodu spěchat. Aspoň tak mi to říkala moje babička, bývalá porodní bába od padesátých do osmdesátých let.
ája (3 děti)
  • 
15.1.2007 16:47:03
Já také souhlasím, že provádění nástřihu je často zbytečné a pro lékaře jakási rutina. Všechny tři porody jsem měla velmi rychlé. U prvních dvou jsem byla nastřižená ačkoliv porod postupoval rychle a bez komplikací. První dítě mělo 2,9kg a druhé 3,7kg. Třetí dítko mělo 3,95kg lékař co mě rodil byl naprosto skvělý, obešlo se to bez nástřihu a já se po porodu cítila velmi dobře. Měla jsem asi jen 2stehy kvůli malinkému poranění. Před známou, která je v té nemocnici PA jsem si lékaře velmi pochvalovala. A její odpověď mě dostala řekla mi doslova: Nemysli si že to udělal kvůli tobě, nenastřihl tě proto, že byl línej šít. V tom případě jsem fakt šťastná, že mě rodil línej doktor :-))) Protože když to srovnám, tak bez nástřihu to bylo mnohem lepší, ta pohoda, když jsem si mohla hned po porodu sednout a nikde mě nic nebolelo.
  • 
15.1.2007 16:44:33
Ja nebyla nastrihnuta :) Ale musela jsem si rict (ne aby me nestrihali, ale ze bych rada, kdyby se predtim zeptali). Tvarili se sice, ale nestrihli (Bulovka).

Je fakt, ze z mych kamaradek nebyla pri prvnim porodu nastrizena akorat jedna, co rodila ve Vrchlabi, zbyle konvencne rodici byly smikly vsechny :(
15.1.2007 16:14:43
Moje zkušenost je taková, že při prvním porodu jsem nastřižená byla, nástřih nebolel, šití ano, ale to díky tomu, že jsem měla hodně vnitřních poranění (šili mě přes hodinu), Terezka někde vybočila z cesty, tak nějak to lékařka říkala. Týden jsem neseděla a zahojilo se mi to doopravdy pěkně a naprosto bez problémů.
Podruhé jsem se při překotném porodu drobounce natrhla, a to Míšiným ramínkem (porodní asistentka se mi pořád dokola omlouvala, že se snažila, aby k tomu nedošlo), tedy jsem absolovovala jeden jediný steh. Hned po porodu jsem mohla sedět, ale ta bolest při hojení, to byl teprve zážitek, několikrát jsem uvažovala, že s tím snad budu muset jít k lékaři, že není možné, aby ta drobounká ranka takhle bolela.
Takže můj závěr zní: holky, to si nevybereme, ať s nástřihem nebo bez, dopadnout to může jakkoliv
PajaMM
15.1.2007 15:27:11
Nemyslim si, ze by protrzeni vaku blan vadilo....taky jsem si ho nechala pichnout, abych mohla lepe tlacit a rychleji porodit, prijela jsem do porodnice otevrena na 10cm. Nastrih mi nedelali a jak uz jsem tu psla, natrhla jsem se jen drobne....
15.1.2007 14:26:51
Ja rodila v Anglii, dvakrat a bez nastrihu. Tady veri v to, ze mensi natrzeni se lepe hoji nez nastrizeni, a slysela jsem i nazor, kde kazde natrzeni je chyba porodnikova.... No s tim bych asi ale nesouhlasila. Prece jen je rozdil, mezi trikylovym miminkem a ctyrkylovym.....

Kamaradka rodila v CR, a rekly ji primo, ze jako prvorodicka bude nastrihnuta at chce nebo ne, ze si riziko natrzeni na krk nevezmou......

A opravdu pri zamysleni nad tim to, fakt neznam, zadnou prvorodicku, co by v CR nebyla rutinne nastrihnuta.....
Neni to spravne..
  • 
15.1.2007 14:10:44
Jasne ze vsude se najdou vyjimky, mluvila jsem o bezne situaci. Kdybych mela nejake riziko, tak se zcela odevzdam do rukou doktoru a je mi jedno, co mi s hrazi udelaji :)
La Pepa
15.1.2007 14:00:15
myslím, že zrovna s tím vak blan a jeho protrhávání moc nesouvisí - jedna věc je, jak moc je žena otevřená (otázka dělohy), tam je to jistě se zachovaným vakem šetrnější pro ni i pro dítě. Druhá věc je průchod hlavičky pochvou a pošením vchodem, kde hraje roli spíš vedení porodu jako takové - spěch, poloha, řízené tlačení, chránění hráze apod.

Ale je pravda, že některé polohy, které jsou z hledniska prevence natržení výhodné (třeba vsedě na stoličcce), zase neumožňují nebo ztěžují chránění hráze PA.

Takže já rodila na stoličce, šlo to dobře, hráz mi nechránily, ale příliš mě povzbuzovaly (doktorka i PA). Takže jsem měla rupturu II. stupně, ale hojilo se to výborně a problémy nemám žádné. Seděla jsem ještě v den porodu a v pohodě.

LaPepa
[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 187 [Dalších 27 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.