| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chválením nic nezkazíte

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 63 [Dalších 33 >>]
7.5.2007 20:08:40
Milá Kačo, ale to střílení přeci nemůžeš vztahovat pouze na Ameriku. Děje se to bohužel všude na světě napříč kontinenty. Akorát Amerika je prostě rozlohou obrovská a národnostně a (ne)kulturně velmi rozmanitá, tudíž se tam těchto případů stává více.
Kača
  • 
7.5.2007 17:10:50
Americká výchova: ...mají zdravé sebrvědomí... a nebo si děti vezmou zbraň a střílejí do učitelů, žáků...
No děti chválím poměrně často Evička 2,5 roků a Honzík 1,5 roku), ale občas přez ten zadek teda dostanou.
mmx
  • 
7.5.2007 16:24:28
Lido, vy pletete dohromady chvalu a vychovu. Chvalou se zvysuje sebevedomi a radost ze zivota. Tim, ze nekoho hodne chvalite, z nej nevyroste grazlik a naopak. Vetsina z tech (pre)chvalenych deti vyroste do slusnych pozitivnich lidi. Chvala nevylucuje vychovu jako takovou, uceni ditete k respektu, ucte a slusnemu chovani.
7.5.2007 16:14:16
Rozvinula se tady nad článkem zajímavá diskuse.
Chvalte nejen děti, ale i sebe!!!!! Jsme generace zamindrákovaných ženských s malinkým sebevědomím - většinou.
Moje osobní zkušenost. Chodila jsem na výtvarku pro dospělé a měli jsme fantastického učitele. Po každé hodině jsme hodnotili své výtvory navzájem. Pan učitel u každé práce nejdříve vyzdvihl, co se nám povedlo, co se mu líbí, a pak začal s tím co bychom mohly vylepšit. Nikdy jsem neměla pocit, že mě kritizuje. A přesně tohle bych chtěla taky u svých dětí umět používat. Ne vždy se mi to totiž povede.
Jen si představte, když někdo chválí vás, jak je vám hezky - no a u dětí je to úplně stejné. Zlobí, protože nemají dané hranice nebo si vynucují pozornost. A pozornost se špatně vynucuje, když budou sedět hodné v koutě (to si dítěte ani nevšimnete).
Eva
  • 
7.5.2007 14:15:53
Kamiš, ale já s tebou souhlasím. Napsala jsi vlastně to, co si myslím i já. Těmi hranicemi jsem myslela vařečku.
Aby nedošlo k omylu - o rozmazlování píše výše uvedená Dana.
Johanka_Sp
7.5.2007 14:00:08
Vsem, kdo tapou mezi kritikou a pochvalami a boji se udelat od kazdeho moc nebo malo, bych doporucila zde jiz mnohokrat opevovanou knihu Respektovat a byt respektovan. Na zaklade ni jsem presvedcena, ze i pochvalou lze zkazit mnohe :)

Nebudu tady vypisovat obsah, protoze nejlepsi je si ji precist celou, muj popis by byl akorat zkresleny. Ale tahle knizka pro me byla darem z nebes :) - sama jsem byla vychovana matkou diktatorem (jednicka samozrejmost, vse ostatni spatne), vedela jsem, ze tohle delat nechci, ale bala jsem se, ze sklouznu k druheho extremu (prilisna volnost a dite spratek).

Ale respektujici pristup jde uplne mimo tuhle skalu. Cilem nasi vychovy by nemelo byt dite poslusne, ale zodpovedne. Takove, ktere si je vedomo priciny a nasledku. Nemelo by delat veci proto, ze se nam tim zavdeci (nebo aby se vyhnulo trestu), ale meli bychom mu pomoci uchovat si vnitrni motivaci a vedomi souvislosti. A proto uz moji male Helence na nocniku nerikam "Tos mi udelala radost", ale "To se ti ulevilo, vid?" :) A az neco rozbije, tak to pujde uklidit, a ne ze se za trest nebude moct divat na televizi :)
Káča
  • 
7.5.2007 11:50:45
Přesně tak, taky u nás "ty seš ale šikula" zabírá skvěle a používám tuto větu hojně. Myslím si, že mému dvouletému synovi se líbí, když ho povzbudím právě tímto jednoduchým způsobem. Samo, že s věkem budu muset začít být rafinovanější, ale pokud má pořád hvězdičky v očích, když ji slyší, nemyslím si, že bych tím praktikovala přílišnou dominantní výchovu. Přesto si myslím, že určitou míru autority děti potřebují, zvlášť v útlém věku. Pomáhá jim to nacházet hranice a "ubrat" můžete vždycky. Naopak to jde dost těžko. Chválení by ale určitě mělo převažovat, na tom se většinou schodneme, což mě teší.
karca
  • 
7.5.2007 9:21:15
je mi te lito...
Lucie, 2,5 letý rarach
  • 
7.5.2007 9:09:52
Nevím, proč by dítě nemělo být motivováno pochvalou maminky. U nás to tak funguje velice dobře. A ,,ty seš ale šikulka" používám taky poměrně často. Nevím jak jinak bych měla dítě pochválit. Právě takové jednoduché pochvaly u mě chyběly. Nevím co to je, když tě maminka nebo tatínek slovně pochválí. Proto se to snažím napravit u mého synka
6.5.2007 21:55:21
Taky se vyhýbám pochvalám typu "Ty jsi ale šikulka!", "No ty krásně papáš zeleninu!!" "Táto, ta naše holčička byla dneska tááák hodná."
Skoro mívám husí kůži, když slyším něco takového vůči dítěti od babiček. A obzvláště jsem chytlavá na pochvaly, jak naše dítě chroupá zeleninu nebo ovoce :( (nejlepší prostředek, aby holka přestala jíst).

Spíš se snažím dát najevo zájem o to, co dítě dělá, místo pochvaly zkonstatovat, co dítě udělalo a dát to do souvislostí, proč je to dobré.. atd. Ale ne chválit takovým tím vrchnostensko povýšeným stylem. Dítě musí dostat zpětnou vazbu, ale přeci nemá být motivováno tím, aby ho maminka pochválila.

A už vůbec nepoužívám úplatky typu "když budeš hodná, dostaneš bonbónek." Tresty typu "zlobil jsi, tak dnes žádný večerníček" nepoužívám už vůbec. Mimochodem, myslím si, že se pochvalami může i lecos zkazit.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 63 [Dalších 33 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.