| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Náš život s diabetem

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 64 [Dalších 4 >>]
*Aida*
19.6.2007 16:02:23
Magrato,
hodne skolek a skol se odvolava na hygienu. K tomu jsem nasla zajimavy clanecek, treba to pomuze.

Škola a školka Individuální stravování dětí v MŠ a ZŠ – stanovisko hygienika

Rozhodla jsem se zjistit stanovisko hygienika na problém individuálního stravování dětí ve škole a mateřské školce. Stanovisko hygienika je obsahem tohoto článku.

Problémy s umístěním dítěte
Při hledání vhodné školy a školky pro děti s individuálními stravovacími potřebami většina rodičů naráží na problém, že škola či školka nechtějí dítě přijmout se zdůvodněním nutnosti dodržování hygienických předpisů při stravování. Proto jsem vznesla dotaz na hygienickou stanici, odbor hygieny dětí, odpověď cituji:

Stanovisko hygienika:
Dle §23 zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, který stanovuje podmínky provozování stravovacích služeb, je stravovací službou výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání ve školní jídelně. Stravovací službu lze poskytnout pouze v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům upraveným prováděcím předpisem. Podle §24 cit. Zákona je osoba provozující stravovací službu povinna k výrobě a přípravě pokrmů používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které jsou zdravotně nezávadné a používat jen technologické a pracovní postupy, které zajistí zdravotní nezávadnost podávaných pokrmů. Podávání dietní stravy připravované doma rodiči ve školní jídelně není stravovací službou ve smyslu zák. č. 258/2000, ale individuálním stravováním dětí, které státnímu zdravotnímu dozoru nepodléhá. Z výše uvedeného vyplývá, že rozhodnutí o poskytování individuální stravovací služby se souhlasem rodičů, je plně v kompetenci ředitele školy a na jeho zodpovědnosti.

Postup
Vzhledem k tomu, že zodpovědnost u individuálního stravování se přesouvá na ředitele školy, je pravděpodobné, že tuto zodpovědnost přenese na Vás, jako rodiče. Pravděpodobně podepíšete, že plně přebíráte zodpovědnost za individuální stravování Vašeho dítěte.

Praxe
V ideálním případě, je tedy postup následující. Pravděpodobně ve škole nebudou mít mikrovlnou troubu, kde by mohli donesené jídlo dítěti ohřát. Rodiče věnují škole , nejčastěji formou sponzorského daru mikrovlnou troubu. Dítě ráno odevzdá v jídelně připravený pokrm, který mu v době oběda ohřejí- tímto postupem značně omezíte možnost „kontaminace“ od ostatních zde připravovaných pokrmů.

Závěr
Z toho co zde bylo řečeno vyplývá, že výsledek je závislý na ochotě ředitele vyjít vstříc. Myslím, že v tomto případě, je výhoda bydliště na vesnici nebo malém městě. V těch velkých městech je to, bohužel, problém. Co poradit rodičům, když jsou odmítnuti v řadě školek či škol, případně jim v těchto zařízeních dělají další potíže, to vážně nevím. Jedinou možností, dle mého názoru, je zajistit stanovisko hygienika a vybrat zařízení, kde jsou nejvíce ochotni se věnovat individuálním potřebám dětí, např. dětí s jinými zdravotními handicapy či poruchami učení.


Autor článku: Lenka
Ali
  • 
19.6.2007 15:49:32
Mrkla jsem - pěkný. Jen by to chtělo přispat ještě trošku víc o tobě a dcerce. A snad nějakou fotečku ??..to abych si Vás mohla představit...páček
19.6.2007 14:30:57
My se přece známe z diabeťáčku, jsem ráda, že ses ozvala. V Hrachovci měli holčičku s celiakii ve školce a extra jí tam vařili, ale tohle je o lidech. U nás ve školce už taky není vše růžové jak to bylo ze začátku, ale sama víš jak to je. Jseš ráda, že tvoje nemocné dítě je v kolektivu zdravých dětí. Manžel má moc hezké stránky o diabetu tak se můžeš podívat www.jtezky.ic.cz Hezký den!!!
  • 
19.6.2007 13:43:54
Můj 8-letý syn bojuje s DM I.typu a celiakií už 2,5roku.Byl to šok pro celou rodinu,ale snažíme se bojovat s ním. Ne vždy je to jednoduché,ale dá se.Musím říct,že i naši rodinu to hodně ztmelilo (máme ještě téměř 15letou slečnu - zdravá)a snažíme se o normální život.Ve škole se účastní téměř všeho (obvykle s jedním z rodičů),plavání,výlety apod.Teď se dočkal i vytouženého fotbalu.Ve škole má skvělou třídní i spolužáky jen škol.jídelna bezlepkovou nevaří,tak je trošku složitější (oba pracujem).Fakt je,že je to hodně i o lidech,které potkáš.......Ve škol.jídelně nám nevaření pro syna zdůvodnili, že bu museli přijmout zvlášť vyškolenou dietní kuchařku a to se jim nevyplatí - jsme z vesnice.Někdy mám depky - to když se nedaří, ale jsou horší věci.Držte se a pozdravuj rodinu.Klidně napiš
Jitule
  • 
19.6.2007 13:16:22
Držím vám strašně moc palečky, aby vám to šlo super i nadále. Manžel je také diabetik - od 14 let. Žít se s tím nechá vcelku normální život, jen chtít. Věnujeme se všemu, čemu se věnují zdraví lidé, jen s menším omezením -pravidelný denní rytmus v jídle. Bohužel tu ale visí jeden velký strašák - se zvyšujícím se věkem narůstá počet doprovodných onemocnění....
Máme 2-letého syna a neustále trneme hrůzou, že tuto nemoc podědí.
Ale myslím, že to chce pozitivní myšlení a nepoddávat se tomu. Jsou horší nemoci......
Přeji všem pěkný den.
19.6.2007 12:47:34
Moc ráda slyším, že malí diabetici žijí plnohodnotný život. Je to takový balzám pro moji duši. Děkuju za povzbuzení. Přeji hezké glykemie!!!
19.6.2007 12:28:58
Ahoj, diabetes 1. typu v rodině nemáme, ale pokud je v rodině diabetik 1. typu je určitě procento, že to dítě může dostat. Řekla bych, že každý člověk má dispozici k nějaké nemoci a v případě diabetu se jen čeká na faktor, který diabetes spustí.U Honzíka to odhadujeme na mononukleozu v necelých dvou letech. Teda jinak nastane proces destrukce beta buněk. Chceš-li vědět víc, podívej se na manželovi stránky www.jtezky.ic.cz
babi_
19.6.2007 12:24:58
...odpovídajíCÍ pohybové...
babi_
19.6.2007 12:23:26
Lidko,
moje dcera má diabetes také od pěti let, přesněji od pěti a půl. Teď je jí 13, a jsme i s diabetem v pohodě. Máš opravdu velké štěstí na školku a také máš velmi šikovného synka, že si od začátku píchá sám. Možná to dnes učí již takhle malé děti, ale "za nás" byla dcerka za velkou výjimku, že to ve školce zvládala sama. Čeká vás ještě dlouhá cesta, až se množství potřebného inzulinu začne zvyšovat, budete hledat optimum pro každé období, odpovídají pohybové aktivitě... ale všechno se dá zvládnout. Chce to jen trpělivost, důslednost, a pevné nervy, když se přes všechnu snahu nedaří, jak by mělo.
Zaujalo mě na tvém příběhu, že Honzík dělá karate - moje dcerka také! A velmi dobře - nedávno jsme se vrátili z ME JKA. Takže s cukrovkou se dá vše, i sportovat na závodní úrovni. Od mala jezdí Verča na školy v přírodě, tábory - zpočátku jsem jezdila buď s ní já, nebo jsem s ní posílala poučenou studentku zdrávky (buď jsme se dohodli s vedením akce, že byla jednou z pracovnic, nebo jsme jí zaplatili), teď už několik let jezdí Verča sama.
Držím palce, ať se vám daří :-)
ještě přidám odkaz na prima stránky o dětském DM I. typu vytvářené "diamaminkou":
http://www.zh.cz/diabetes
19.6.2007 12:14:16
přeju moc a moc zdravíčka, Lidce pevné nervy. Obdivuji Vás, jak to dobře zvládáte. Zrovna o víkendu jsem si povídala s dcerou o jejím spolužákovi, který má diabetes. Vůbec to nevěděla, chlapec na ni působil vždycky stejně jako ostatní spolužáci. Přeji Vám, abyste měli to štěstí a pokaždé potkali tak příjemné a ochotné lidi kolem sebe jako doposud. Iva
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 64 [Dalších 4 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.