| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co kojenec říká pláčem?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 63 [Dalších 33 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
24.6.2007 20:10:15
musím říct, že ač to bude třeba někomu znít divně, já to "chápu", že někdo pláč dítěte neunese natolik, že mu ublíží, a podle rozhovorů s řadou kamarádek na toto téma nejsem zdaleka sama. U třetího dítěte bylo období (bylo mu cca 4 měsíce), kdy téměř každou noc prořval tak 1,5 - 2 hodiny. Nepomáhalo nic. Ano, nic - a to jsem nebyla "nezkušená" matka. Mě to po nějaké době nevyspání dohánělo doslova k šílenství. Nakonec jsem zvolila dost drsnou metodu (hlavně vůči manželovi) - prostě jsem se sebrala a šla spát k do dětského pokoje k ostatním dětem. Pochopila jsem totiž, že bych to nevydržela a mohla bych malýmu ublížit. Manžel z toho nebyl nadšen a moc nechápal, co se děje, ale já věděla, že jsem v tu chvíli pro své dítě nebezpečná (šlo i o mé dlouhodobé vyčerpání, které nesouviselo jen s těhotenstvím, porodem a kojením). Když si představím, že bych byla třeba sama nebo neměla dostatečný pud sebe- a dítěte- záchovy... tak to mohlo dopadnout třeba i tragicky.
24.6.2007 16:52:22
petro, vero, gabi i breto,
co se pise ve skriptech, to jeste nevim.
k vasemu nesouhlasu: ja psala dite spokojene, tedy takove, se kterym se zachazi tak jako s miminkem kdysi v dobe kamenne. evoluce se totiz behem tech par malo tisic let, co existuje nase divna civilizace, jeste neprizpusobila.
miminko prichazi na svet a ocekava, ze se mu budeme venovat, jako tenkrat. tedy nosit, kojit podle potreby, spat spolecne, dat vycurat, kdyz musi. co z toho zaziva nase civilizovane miminko? malo. Z jakych pozorovani vychazeji odbornici za poslednich 100 let? z pozorovani miminek, ktera uz jsou diky nasemu zpusobu vychovy deprivovana, nespokojena, placici.
nase materske instinkty nam ale vetsinou dokazi poradit. kdyby nam plac miminka nevadil, byl by normalni. ale on nam vadi a my hledame reseni. proc? protoze jsme instinktivne presvedceni, ze je nutno plac resit.
k vasi kritice: deti mam tri, vim, o cem mluvim. treti mimi bude mit za chvilku dva roky, nevzteka se. vetsinou sve prani nemusela davat najevo placem nebo vztekanim (clanek je o novorozenci, ne o rocnim decku)
tim zadnou konkretni situaci ci mamu nekritizuju, pisu ciste na zaklade vlastnich, praclovecich zkusenosti :-)
  • 
24.6.2007 12:03:53
Zdravím všechny rodiče. Máme doma 4 měsíčního synka /spí naštěstí dobře a pláče díky bohu zcela přirozeně / ,kromě toho 15 let pracuji s dětmi od 6 do 15 let v rámci jejich letního času. Všechny příspěvky, které jsem přečetl jsou moc zajímavé a odrážejí Vaše životní zkušenosti, které jsou mnohdy nepřenositelné a někdy "těžce zaplacené". Mám jen drobnou obecnou poznámku pro ty, kteří mají zájem o podrobnější nastudování různých vývojových období Vašich dětí. Doporučuji knížku Doc. Marie Vágnerové – VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE – Dětství, dospělost, stáří / vydalo nakl. Portál 2000 ISBN 80-7178-308-0/. Přestože jde o vysokoškolskou učebnici je psána z praktického pohledu zkušené autorky a uvidíte že se Vám bude dobře číst. Překvapilo mě kolik věcí z této publikace je ve vztahu jak k mému synovi nebo mým synovcům /5,5 a 3,5 / nebo dalším dětem pravdivých a pozorovatelných. Jen doporučuji skutečně pečlivě nastudovat a aplikovat v praxi. Na vlastní kůži jsem zjistil, že je veliký rozdíl mezi přečtením a následnou schopností reakce ve chvíli, kdy je to potřeba. Netvrdím, že Vás to 100 % zachrání, ale z mé zkušenosti myslím, že Vám to umožní zbytečně nedělat chyby, které už někdo udělal, v některých situacích se zklidnit a pochopit podstatu dětského chování v různých vývojových obdobích. Určitě oceníte i další popsaná období – předškolní věk, nástup do školy, školní věk atd. Přeji všem klidné spaní a pěkný den.
Břéťa
23.6.2007 21:16:41
Také s vaším názorem nemůžu plně souhlasit. Mám tři děti a ze svých zkušeností vím, že to co popisujete je možné pouze do doby, kdy se z dětí stávají osobnosti s jinými než základními potřebami. Jakmile začnou mít kojenci potřeby a přání, která nedokáží nějakým způsobem interpretovat, pláčí. A pokud si maminky myslí, že do tohoto stádia se dostávají až děti podstatně starší, mýlí se. Určítě jste už viděli děti kolem jednoho roku věku, které brečí a vztekají se, protože něco chtějí a vy jim nerozumíte. Věřte, že takhle to funguje i u dětí podstatně mladších.U svého nejmladšího (3,5 měs) syna mám taky občas co dělat, abych přišla na to, co vlasně chce a proč pláče
Věra 2 děti
  • 
23.6.2007 21:10:36
Nenapsala jsi kolik máš dětí, ale asi toho o dětech moc nevíš. Starší dítě bylo bezproblémové a to mladší vřískalo a mohli jsme se postavit i na hlavu. Nepomohlo nic. Mi ještě chvíli povídej, že je to dobou nebo matkami, či prostředím.
Martina, 2 kluci
23.6.2007 18:56:30
"Každému jen tolik, kolik unese" říkala hrdinka, která opustila rodinu - měla manžela a 2 děti - prostě s nimi nedokázala žít.
Proč se stává, že rodič dítěti ublíží? Na to je těžká odpověď a určitě není jednoznačná - důvodů je mnoho a různých - od momentálního zkratu z vyčerpání a stresu po cílené jednání...na to ses ptala?
23.6.2007 10:39:12
Synovi je teď 3,5 měsíce. Přečetla jsem si několik komentářů k tomuto článku a musím přiznat, že mám zlaté dítě. Ne že by neplakal vůbec - taky se umí ozvat a to řádně. Ale problémy s ním v žádném případě nejsou. Usíná buď rovnou při kojení nebo sám v postýlce. Přes den, když kouká, je v klidu, nekřičí. Hraje si s hrazdičkou,brouká nebo jen tak je s mámou. Pláče jedině když přijde hlad nebo se nemůže dlouho vykáknout - jinak tlačí bez komentáře. Ano včera mi koncertoval 2 hodiny, ale bylo to z přetažení a pak usnul jak špalek. Za celou dobu toto udělal potřetí. Zatím je to tedy klidné dítě. Uvidíme jaký bude vývoj dál, ale chci uklidnit budoucí maminky, že nejsou jen uřvánci.
23.6.2007 10:04:50
Ahoj Micko, reakce těch dvou holek mě fakt mrzely, ale to neva, hlavně, že jsi to pochopila ty! Tvoji situaci samozřejmě chápu.
22.6.2007 20:49:02
Stáňo,
mě to bylo jasné, že na můj příspěvěk ta reakce asi nebude. A všem mým zastánkyním díky.
Ještě jen chci podotknout, že manžel nikdy nenechal malého plakat dýl jak 1/2 hodiny. Pak taky vyměknul a houpal. Naštěstí jakmile si Přemeček začal všímat plyšových hraček na postýlce, tak se řvaní minimalizovalo na pouhých 5-10 minut a pak hrál dokud neusnul.
22.6.2007 19:15:41
Děkuju za článek už mám odpověď na moji neustálou otázku, proč děti v kojeňáku nebrečí, pořád jsem v tom hledala, že to ty sestřičky s nimi nějak lépe umí než já s tím svým miminkem :o)))...
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 63 [Dalších 33 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.