| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Autismus je léčitelný

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]
Dewey+Matýsek
28.5.2008 12:51:45
Bobo, skvělé shrnutí! Díky.

Jinak myslím, že název je přesný: autismus možná není VYléčitelný, ale léčitelný ano: dá se s ním něco dělat, zkoušet všechno, co by mohlo našeho brouka vtáhnout do světa nás ostatních.

My držíme dietu už půl roku. Psychické výsledky si netroufnu zhodnotit, jsem subjektivní rodič, a ne objektivní pozorovatel. Ale pozorovali jsme opravdu významné zlepšení trávení, a to i přesto, že dle alergo-testů žádnou alergii na lepek ani mléko syn nemá. Za každou dietní chybu taky platíme: fyzicky.
Nedávno jsem založila blog, kam píšu, co vařit, jak a kde sehnat, kdybyste snad někdo sháněl inspiraci (http://gfcfdieta.blogz.cz/).

Myslím, že říct si "musíme ho přijmout takového, jaký je" věci řeší jen v případě smrtelné nemoci. Ale autismus není smrtelný, jen je to nemoc na celý život. A v tom případě se vyplatí zkoušet a bojovat.
28.5.2008 12:28:40
to jsem presne rikala taky, ale GFCF dietu jsem vyzkousela,syn si zvykl a nazpet bych se ani nahodou nevratila,mival svoje ritualy i v jidle a ovoce a zeleninu ani nahodou nesnedl, ale musel si zvyknout a zvykl,stejne tak jako si treba musi zvykat na novou skolku nebo novou asistentku.Chce to pevne nervy a spoustu trpelivosti a hlavne nezatracovat pokud jsem nevyzkousela.
jana38
28.5.2008 8:49:58
Hanko, fibrózní mastopatii mám asi od dvaceti let, prožila jsem si s ní dvě těhotenství a odkojila s ní dvě děti, každé jsem kojila dva roky. Děti jsou v pořádku a moje mastopatie se kojením výrazně zlepšila, ba po ukončení kojení vymizela.
Teď jsem těhotná potřetí a prsa na začátku těhotenství jsou citlivá, vazivo zase tvrdne, ale nebolí to tolik jako dřív a není to zdaleka tak strašné jako dřív. A kojit hodlám i třetí dítě. Nikdy v životě jsem neslyšela, že by žena s mastopatií neměla kojit. A mastopatie je mezi ženami poměrně rozšířená.
28.5.2008 7:10:11
Jasně, Bobo, nic ve zlém, je fajn, že jsi to takhle přehledně všechno vyhledala. Asi je přirozené, že rodiče nestandartních dětí potřebují mít spousty informací, aby se mohli sofistikovaně rozhodovat, samozřejmě s přihlédnutím ke konkrétním potížím a projevům konkrétního dítěte, takže z tohoto hlediska jsou všechny tyto přehledné informace super.
Jenom mám výše uvedené výhrady, hlavně etické.

Míša je stejně jako mnoho autistů naprosto obsedantní v jídle, takže o nějaké dietě si můžeme leda nechat zdát. Přesto udělala a dělá stále obrovské pokroky ve vývoji.
28.5.2008 6:37:13
je asi hloupe pripomenout, ze autismus je syndrom a syndorm je oznaceni pro souhrn symptomu.

V pripade autismu je pricina techto symptomu neznama. Je vice nez pravdepodobne, ze symptomy spolecne oznacene jako autisticke, maji ruznou pricinu. Nektera "autisticka" onemocneni se jiz podarilo desifrovat, jsou to mutace a dietou lecitena ani usmernitelna nejsou. To ale neznamena, ze to v pripade jineho pacienta nezabere, kdo vi, protoze co autismus je, se nevi.
28.5.2008 6:23:36
Boro, to vam moc preju.

Ono jde o to, ze nazev clanku je zavadejici - vas syn mozna neni autista, ale ma alergii, jejiz nasledky se projevujou stejne jako autimus. Nebo je hranicni autista a k tomu ma alergii, ktera zpusobuje dalsi problemy...

Kazdopadne napsat, ze autismus je lecitelny je hodne odvazny. Sice souhlasim, ze kdyby to melo pomoct jedinymu diteti, ma to smysl, ale ono to taky muze ublizit nekterym matkam - ty stavy, kdy Ti nekdo da velkou nadeji a pak nasleduje zklamani nejspis sama znas. Proto bych cekala spis neco jako Autisticke chovani vaseho ditete muze byt z casti odbouratelne dietou {to jsem ted placla v rychlosti, vim, ze to zni blbe ;) }
Máří2
28.5.2008 1:27:54
Těch poruch je více, u některých autistů jsou podezřelé příznaky už v 1. roce života, jiní se mohou právě do 2 let vyvíjet normálně a pak nastane regrese v celé řadě oblastí psychického vývoje.
Zkus se podívat třeba na www.autismus.cz, www.apla.cz
mama
  • 
28.5.2008 1:04:42
Odkdy se projevuje u deti autismus? A jak se treba projevuje u 2 leteho ditete? Nevim, zda nam neco podobneho nehrozi. Dekuji moc.
bohunak
28.5.2008 0:16:59
Rado, s tim jidlem je na tom muj syn stejne, mame tezce zabehnuty ritual jidelnicku, kazdopadne u nej nejde o chut jidla, ale o texture. Uz jsem ho i presvedcila ochutnat treba ryzi, ale smula, proste se mi z toho pozvracel.Je velmi limitovany v jidle a pokud chci, at aspon neco sni, tak jedeme podle zabehnuteho ritualu.
  • 
27.5.2008 22:46:53
ahoj, zavisi samozrejme od veku. Syn (bohuzel nebo nastesti?) ji to, co mu nabidnu, takze je to na mne. Zacatky byly krute, syn pred dietou jedl jenom jogurty a testoviny, nicmene zajimavy poznatek byl, ze pokud jsem nechala stejny kelimek a nalila neco priblizne stejne barvy, proslo to, testoviny nahradily prijatelnejsi verze. Z toho usuzuji, ze s vnimanim chuti to nebyla velka slava, casem jsme se dopracovali k tomu, ze docela ochotne ji take ovoce a zeleninu.

Clanek jsem psala proto, abych nasim detem pomohla, opravdu posledni co chci, je pusobit utocne, pokud se mi to jiz povedlo, omlouvam se....Zaujalo mne, ze "téměř všichni odborníci (APLA, Motol) sdělili, že naopak děti s poruchou metabolismu se mohou projevovat jako autistické.Ale opačně to neplatí. Čili pokud je dítě primárně autista a má metabolismus v pořádku, dieta moc řešit nebude" - prozatim nikdo na svete neprisel na to, co vlastne autismus je, proc jeho vyskyt stoupa, cim je podmineny...Proto si dovolim tvrdit, ze ani v Aple ani v Motolu nikdo neumi rozlisit, kdo je primarni autista a kdo sekundarni a jestli toto deleni ma vubec smysl...

jo, syn nam prestal skakat z vrchniho schodu, jezdit po schodech na odrazedle, triskat si hlavu do betonu a jezdit na kole s horeckou 39 po te, co zacal pocitovat bolest.

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.