| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vstup do života

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 896 [Dalších 866 >>]
madelaine
16.6.2008 16:43:57
To je vrchol. Místo abyste se Lucce omluvily, ještě jí vyčtete, co všechno v článku neuvedla, aby se předešlo spekulacím, které jsou jen ve vašich hlavách. Podle tebe by snad měly právo rodit jen ženy s VŠ vzděláním. Špatné svědomí, nebo trauma??? Já mám schopnost sebereflexe (viz můj příspvěvek Libikovi – porod v 80. letech), což se zdaleka o všech tzv. alternativních matkách říci nedá.

cizinka1
16.6.2008 16:43:20
Madelaine, abych byla uplne presna, ja take tezko snasim argumenty a la Vlastimil Marek, "jak se neco muselo na tech detech se popsat". Popsat se jedine mohlo, nemuselo. Jedna se jedine o zvysenou pravdepodobnost. Postup A zpusobi komplikace B jen pro cast jedincu, dokonce nejde rict, ze vsichni komplikace B jsou zpusobene pricinou A. Marek je chlap, pro ktereho porod a par dni po te je pouze sportovni vykon, a pocita se jen z uspechem. Zadna zena ale nebude akceptovat, ze jeji dite, ktere se nenarodilo uplne koser podle Marka, je jakysi neuspech, odsouzeny vselijakym neurotickym hruzam a neni pro nej nadeje.

Moje prvni dite se narodilo za prisernych podminek, v dobe, kdy bylo zhromazdeno jiz dost znalosti, aby tohle se vubec nemuselo stat, navic v porodnici, ktera v reklame se hlasila k setrnejsim prirozenym postupum. Bohuzel melo to pro nej nasledky. Ale je ty nasledky nezacaruji tim, ze budu popirat pricinu, ve ktere mozna bylo take i moje selhani: neproziravost, neopatrnost a nechani se zmanipulovat. Zbyva jen si odpustit, anebo v tvym pripade, to neresit, pokud resit neni co.
cizinka1
16.6.2008 16:19:55
Madelaine,
Ano veda neni absolutni, a zadny postup neni bez rizik. Nicmene medicina se stala evidence based relativne nedavno, takze soucasne doporuceni jsou davane na zaklade empiricky zpracovanych zkusenosti, coz drivejsi nebyly. To nekojeni, odepirani telesneho kontaktu byly cire dedukce pediatru chlapu. Vyvratilo je nahromazdene evidence.

Mi je opravdu naprosto jedno, jak jsi rodila a jak zachazis se svym miminem. Nepretvaruji si, a opakuji az do neslusnosti: tvuj zivot a zivoty tvych deti jsou mi ukradeny. Se nejedna vylozene o tyrani, takze vse je tvoje volba, kterou nemam problem respektovat. Nicmene az do te doby, kdyz domahani se svych zcela zakone nalezitych prav neoznacujes hysterickym projevem.

Chartou prav ditete nikdo nemusi mavat, ta je v Cesku zavazna jako i jine mezinarodni umluvy, ke kterym Cesko pristoupilo. Zakon o biomedicine take. Jsem rada, ze Lucka je ucena ho dodrzovat, i presto ze z jejiho clanku to vubec nevypadalo. Vzhledem tomu, ze stale rozsirena praze na FN je znama, a neinformovanost a nezajem zen o svoje prava z diskuse je naprosto zrejma, tohle tema je naprosto prinosne.

Jestli tady mlati nekdo kolem sebe, tak par zenkych se spatnym svedomim a neschopnosti stahnout svuj neobhajitelny nazor. Ale ja za jejich spatne pocity nemuzu.
madelaine
16.6.2008 16:11:36
Libik, já vím, že Cizinka to má velmi promyšlené, všechna čest.
Mě naštvaly reakce některých jiných „alternativních matek“, ale směřuji to na Cizinku, protože ona je taková jejich mluvčí :)
Ono je v tom samozřejmě taky něco osobního – my, co jsme rodily v 80. letech a děti nám nosili jen na kojení, těžko snášíme argumenty o tom, jak se to na nich muselo podepsat ;((
16.6.2008 15:52:00
Madelaine, já s tebou k tvému překvapení souhlasím a co se týče mého osobního vztahu k mým porodům, jimž by se z hlediska přírodnosti dalo všechno vytknout, je jaksi vyrovnaný:)

Ale Cizinka zdůrazňuje, že neapeluje na to, aby se rodilo podle momentálního mustru, jakkoliv mu věří ze všech sil, ale na to, aby byl dle přání umožněn. Vzhledem k tomu, že se jedná o nenákladové položky, znamenající většinou pro sestru či doktora "ústa otevřít", případně ulevit si od práce tím, že ji udělá matka s přesvědčením, že nikdo jiný na děcko sahat nemá, zdá se mi ten požadavek splnitelný v zájmu všech a proto nechápu
1) stojaté vody v porodnicích
2) nepochopení těch, co rodí jinak (neb jim to, že si některá matka přeje být u odběru krve svého děcka, naprosto nic nebere).
madelaine
16.6.2008 15:15:23
Cizinko, stejně tak ty nemůžeš s jistotou tvrdit, že NĚCO nezanechá na tvém dítěti negativní stopy.
Zvýšená pravděpodobnost se vztahuje zase jen k výzkumům, které máme v současné době k dispozici. Za 10, za 20 let může být zase všechno jinak. Proto já říkám, řiďme se citem a intuicí, ale neberme současnou vědu jako dogma.

V minulosti generace odborníků, kněží, moralistů, humanitních vědců, lékařů (většinou mužů) chrlily instrukce a neustále se měnící fakta, která měla sloužit ve prospěch matek.
Nikdo nepochyboval o absolutní pravdě svých názorů a každá generace o sobě prohlašovala, že stojí na samém vrcholu zdravého rozumu a vědeckého přístupu, o který její předchůdci jenom usilovali.
Přivazovaly se údy novorozence k ploché desce, aby se mu zabránilo v pohybu a nedošlo tak k sebepoškození. Mluvilo se o nebezpečnosti kojení, o prospěšnosti přísných tělesných trestů, o potřebě vědecky stanovených intervalů při krmení a naopak o nakojení dítěte kdykoli, když je hladové. O škodlivosti zvedání dítěte pokaždé, když zapláče, nebo o traumatu, které mu způsobíte, když je necháte plakat. O důležitosti učení na nočník od šesti měsíců. Pak zas o prospěšnosti jeslí. Za dalších deset let bylo všechno špatně.

Jinak samozřejmě souhlasím s co největším rozšířením možností pro každého, ale není třeba preventivně osočovat každou sestřičku a mlátit kolem sebe Chartou práv a dítěte hlava nehlava.
  • 
16.6.2008 14:12:54
Děkuji za krásný článek, jako bývalá studentka SZŠ mám slzy na tváři.
Jako maminka dvou cácorek Vám Lucie přeji , aby Vám nadšení a láska vydržela co nejdéle. Maminky jsou v porodnici velmi citlivé a vnímavé a potřebují cítit, že kolem sebe mají profíky, kteří svou práci dělají s láskou!!!
Dája.N.
16.6.2008 12:53:30
Ahojky,
ba jo, naprosto souhlasím. Je velmi důležité, že děvčata, konkrétně teď myslím žákyňku Lucii, jsou taková, jaká jsou. Pravda, je to naivní, ale ve svém věku na to mají právo a navíc, kdyby té dívence bylo víc a už nebyla tak naivní, tak ani nebude tak nadšená do své "práce".
Když jsem rodila já, co bych dala za to, kdyby se tam objevila alespoň jedna jediná takováhle LUCIE.
Měla jsem těžký, vyvolaný porod. Rodila jsem od půl 4 odpoledne do půl 10 večer, což sice není až zas tak dlouhá doba, ale to co během těchto chvílí proběhlo, nebylo snadné. Navíc jsem měla těžký zánět průdušek, takže další komplikace. A moje miminko mi hned po porodu odvezli do jiného města. HRŮŮŮŮŮŮZA!!!!!!!!
A přiznám se, že nic horšího, než hospitalizaci na šestinedělí jsem nezažila. Rodila jsem v Pardubicích, doufám, že jinde je to lepší, ale uvítala bych aspoň z poloviny takový přístup personálu, jako projevila Lucka.
LUCKO, držím palce a věřím, že soukromí a přání maminek se naučíš ctít postupem času. Máš ho ještě dost. Škola toho moc nenaučí, to přijde, až opravdu do práce nastoupíš. Držím palce.
Daniela a Kryštůfek
Dája.N.
16.6.2008 12:34:26
Ahoj, nebyl tam překlep. Mému chlapečkovi brali také krev z hlavičky a několikrát. :-( Pohled nic moc, ale jinak to nešlo.
cizinka1
16.6.2008 11:45:08
Monty,
Nestezovala bych si take, jestli by ti misto gulase donesli knedlik s omackou nejasneho puvodu, k tomu jeste pivo a vrazily by ti ho nasilim, proto ze ho tam se davaji vsichni, a tvoji penezenku sebrali by bez svoleni pohlidat do kuchyne, pokud se najis, a tam nechali by lezet vehromade jinych penezenek?

Porod neni nemoc, ale nektere priznaky moznych komplikaci donuti prestehovat se do porodnice i skalni domarodku. Patologicky porod jeste neni duvod zbavit zenu jeji (rodicovskych) prav.

V tom Nemecku pestrejsi nabidka sluzeb vznikla prave diky nespokojenym zenam a jejich obcanskym aktivitam.

Predevcirem tady byla autorka Lucka, a vysvetlila, ze o vsechno se ptala, a ze to po nej jeji ucitele zadaly. Veci, ktere se zdaly obzvlast drasticke nam, ji drasticke pripada take. Takze, to je jiz NORMALNI pozadavek, Monty, a prejme se, aby Lucku pozirace gulase nezkazily.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 896 [Dalších 866 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.