| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vstup do života

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 896 [Dalších 856 >>]
Lenka, 2 holky
  • 
16.6.2008 10:46:35
Čtu tuhle diskusi delší dobu a chci říct, že jsem neměla žádnou konkrétní představu ani přání o průběhu vyšetření mých dětí v porodnici, ALE i tak jsem byla vždy tázána, když náhodou potřebovali děcko někam odvézt, vždy jsem šla s nimi a naprostá většina zákroků byla provedena přímo na pokoji, abych byla u toho. Navíc se i ptali, zda se zákroky souhlasím (nejsem ani torchu sběhlá v doktořině a tak jsem souhlasila se vším - neviděla jsem problém, proč nepíchnout do patičky, nebo proč nenaočkovat TBC, uříznout pahýl...). A to byla obyčejná porodnice, žádný super soukromý ústav. Nechci reagovat na článek, ale na některé fakty z diskuze.
16.6.2008 9:20:56
Katko,
třeba to bude tím, že beru porod v porodnici jako službu. Porod není operace a těhotenství není nemoc, takže dle logiky věci porod v porodnici není jedinou možnou (na rozdíl např. od transplantace jater nebo operace srdce) variantou. OK, z nějakého důvodu u nás není tak široká nabídka jako třeba v Německu, jak z této debaty vyplývá, ale to je pro tuto chvíli vedlejší. Uvažuji v první řadě jako obchodník. Porodnice je služba a já jsem zákazník. Když si objednám v restauraci guláš, taky nebudu po jeho donesení nadávat personálu, že moje matka ho vaří jinak a na ten jejich nemám chuť, protože má o kolečko cibule míň. ;)
cizinka1
16.6.2008 8:11:35
Ivo,

pises,
"... a ani na mých dětech to nezanechalo nic negativního."

Smim se zeptat, jak to muzes vedet?

"Ostatně já sama jsem z generace dětí odloučených od matky na celou dobu pobytu v porodnici, moje maminka se mnou nebyla ani u odběru z patičky, ani u očkování. Měla bych tím pádem mít nějakou psychickou či fyzickou vadu?!"

A proc si myslis, ze tato forma poporodni pece byla zrusena, kdyby se neprokazala, jako necim nebezpecna? Nutne psychicke trauma z novorozeneckeho veku mit nemusis, je to jen veci pravdepodobnosti. Jako pri nehode autobusu, kde skupina lidi zazije stejny otres, ale nasledky maji ruzneho stupne: nekdo je z toho mrtvy, druhy zraneny, dalsimu nic neni. Zalezi to od individualni odolnosti a situace (kde a v jakem stavu byl, kdyz se nehoda stala). Fyzicke take mit nemusis, ale existuji lidi maji ted zdravotni potize kvuli tomu, ze nebyli kojeni kvuli mode te doby, treba.

Zbytek otazek bys mela smerovat ne Tyne ale sobe. Tyne do toho nic neni, a predpokladam, ze i ona chape (skoda ale, ze to nepise), ze matka na JIPce nemuze se postarat o miminko, a je mensi zlo, jestli o nej postaraji se otec nebo sestry nez nikdo. Pokud opravdu jsi byla tak moc vycerpana, ze jsi nebyla schopna se postarat o svoje miminka, ktera nebyla porodem otresena mene nez ty, a tebe potrebovala ke svemu klidu, nic si nevycitej. Tato diskuse neni o zruseni hlidani deti v sesterne, jen je mirena proti rutinnimu odloucovani deti od matek, a jediny pozadavek je rutinne ptat se matky. Jen matka muze vedet, jestli postarat se o dite je schopna a ochotna, nebo neni.





Jak jste přišla na to, že miminka u sestřiček propláčou osamocené celou noc? Opravdu si myslíte, že jim sestřičky nedopřejí pohlazení, pochování, laskavou pozornost? Co třeba maminky, které nemohou mít děti od počátku u sebe? Degraduje je to jako matky? Jsou ony nebo jejich děti méněcenné? Je podle Vás špatná každá matka, která se cítí vyčerpaná psychicky či fyzicky a potřebuje si od miminka odpočinout? Neodsuzujte je!! Jednou se Vám podobná situace může stát! Každý porod je jiný.
cizinka1
16.6.2008 7:50:28
Betty, to vse, co pises je pravda. Jen aby si matky prosazovaly svoje predstavy, musi nejdrive si uvedomit ze je maji, a take vedet, jake jsou alternativy. Netove diskuse je jedna forem, jak vetsi pocet lidi muzou o nech se dozvedet.

Aby kazda sestinedelka prosadila sve, je treba i jista kultura sluzeb ze strany sester. Ta take se nezmeni pokud vetsi pocet matek nebudou delat natlak na realni poskytovatele sluzeb, a sestry nedostanou zpetecnou vazbu take v mediich, nemyslis?
Iva (3berušky)
  • 
16.6.2008 4:35:51
Milá Tyno. Dle Vašeho mínění jsem zřejmě krkavčí matka. Ale já sama jsem po všech porodech byla ráda, když mi DS moje holky pohlídaly. Byla jsem vždy docela fyzicky vyřízená. Ale prospaná první noc mi vždy velmi pomohla. Necítím se jako špatná matka a ani na mých dětech to nezanechalo nic negativního. Ostatně já sama jsem z generace dětí odloučených od matky na celou dobu pobytu v porodnici, moje maminka se mnou nebyla ani u odběru z patičky, ani u očkování. Měla bych tím pádem mít nějakou psychickou či fyzickou vadu?!
Jak jste přišla na to, že miminka u sestřiček propláčou osamocené celou noc? Opravdu si myslíte, že jim sestřičky nedopřejí pohlazení, pochování, laskavou pozornost? Co třeba maminky, které nemohou mít děti od počátku u sebe? Degraduje je to jako matky? Jsou ony nebo jejich děti méněcenné? Je podle Vás špatná každá matka, která se cítí vyčerpaná psychicky či fyzicky a potřebuje si od miminka odpočinout? Neodsuzujte je!! Jednou se Vám podobná situace může stát! Každý porod je jiný.
Betty
  • 
16.6.2008 3:50:52
...Krev na screening metabolických vad (což jsou právě ty dědičné vady) se ale opravdu odebírá z patičky, stojí to i v metodickém pokynu MZ. Není k tomu třeba žíla, je to jen kapka krve z cévy...
V metodických pokynech je psáno, že krev se obvykle získává z vpichu do patičky (slovo obvykle neznamená výhradně). A vytýkat žákyňce neodbornost ve výrazech? Ale jděte. Ke screeningovému vyšetření se za normálních okolností používá KAPILÁRNÍ krev (bohužel jí nestačí jenom kapka!), ale lze použít i krev žilní. Cévní systém sestává z tepen, žil a kapilár. Takže nelze napsat, že k tomu není potřeba žíla, ale jen kapka krve z cévy.
A k tomu ostatnímu už se nechci podrobně vyjadřovat, ale chci jen podotknout jednu věc. Na jednu stranu napadáte žákyňku z bezohlednosti, je upomínána o právech dítěte a matek po porodu být u všech vyšetření a oš. výkonů, ale na druhou stranu děláte z matek nesvéprávné osoby. KAŽDÁ matka má právo říct: "Já to takhle nechci..." Děti se možná na mnoha místech hromadně sváží k očkování TBC, snesení pup. pahýlu ap., ale matky jsou s předstihem obeznámeny s nastávajícím úkonem. Pokud s ním nesouhlasí, může znovu vše prokonzultovat s pediatrem či trvat na svém požadavku. Nemyslíte?
16.6.2008 0:34:39
Monty,

sama se divím, že ty jindy tak bojující najednou nevadí, že se porušují základní lidská práva

jo a víš kolik zdravotníků si nemeje ruce? Hrůza je jich dost, nikdy by mě to nenapadlo, ale jednou jsem četla jakousi studii (bohužel odkaz nemám) a pak jsem si začala víc všímat kolegyň a kolegů a docela mě to překvapilo.
cizinka1
16.6.2008 0:28:19
tak mi to zacituj, Ireno.
delfina7
16.6.2008 0:05:32
Debila jsem, Cizinko, nevymyslela. Všechny výrazy jsem si okopírovala, abys náhodou neřekla.
cizinka1
15.6.2008 23:54:01
Ireno,

Toho debila jsi vymyslela. "Nevzdelatelna" take muze byt diagnoza, cili konstatovani neschopnosti pochopit informace, ktere dana osoba podle svych slov studovala.. "Smradlava a tupa" je konstatovani vztahu k osobe, ktera krade dite, oprena na informaci cichovych bunek, a hodnoceni stavu, ve ktere plni svoje povolani, to jest otupelosti od lidskych citu.

Nejvetsi smulu maji osoby, kteri nemaji v diskusi co rict.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 896 [Dalších 856 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.