| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sestra nebo bratr?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 66 [Dalších 36 >>]
Líza
3.8.2008 8:08:00
Víš, nemám doma zakřiknutého ovladatelného oukropečka a dva roky mým dětem už nejsou hodně dávno.
Doma pravidla určuju já, ale to neznamená, že mám absolutní pravdu a že do toho nikdo nemá co kecat. Já nejsem jejich vládce nebo otrokář, bohajeho! Já jsem jejich matka, a to je vychovávám skutečně relativně direktivně, když se tak rozhlídnu po okolí, přesto mají co kecat do toho, co se doma děje a můžou se podílet i na tvorbě těch pravidel a mají samozřejmě právo na to, aby věděly, proč jsou ty pravidla tak, jak jsou. A pokud je porušujou, je to problém, na druhou stranu jistá míra porušování pravidel je taky ke zdravýmu vývoji osobnosti nutná.
3.8.2008 7:57:49
Já to psala zestručněně, ale pravda je, že v některém věku je tisíckrát lepší jednu plácnout, než sáhodlouze vysvětlovat.
Víš totéž říkal Matějíček o škole a je to tak.
Zatím české děti nestřílejí po svých spolužácích, když mají pocit, že se jim stala strašná křivda o učitele - protože jsou na to trochu zvyklé z domova.
Něco jiného je uznat chybu, když máš doma dospěláky, a něco jiného, když děti určují, jaký bude chod domácnosti - to teda asi těžko.
Taky záleží, koho máš doma - jestli je to zakřiknutý oukropek, co ho musíš někam postrkovat, nebo svěřepý tvrdohlavec, co má vlastní názor od 2 let a v 15 tě v podstatě vůbec nepotřebuje. Co budeš dělat, když bude ignorovat Tvoje rozumná nařízení? V práci asi taky respektuješ šéfa, i když ho lidsky klidně přesahuješ, máš školu, on ne, můžeš mít lepší názor, lepší nápad, ale pokud chceš výplatu na účet, uděláš asi, co řekne, že? Pořád platí, že říct matce "píčo," jak bylo uvedeno, tak ji má mít v ten moment.
Hodně lidí si myslí, že milovat = nechat milovaného dělat si, co chce, ale to je zásadní chyba.
Kdo miluje svého syna, nešetří svou hůl.
Kdo svého syna nenávidí, jeho hůl odpočívá v koutě.
Líza
3.8.2008 6:40:22
"U nás funguje, že co řekne rodič, to platí. Autorita má navrch. I kdyby se rodič mýlil, tak ho to v tu chvíli nezajímá, dítě dokud bydlí doma, udělá, co mu bylo nařízeno."
No tak to bych nechtěla být tvým dítětem.
Víš, u nás taky platí to, co řekne rodič. Ale když se rodič mýlí, tak svoji chybu uzná. Když se rodič mýlí, omluví se. O věcech se nediskutuje pouze v případě, že je nebezpečí z prodlení nebo když už diskuse sama je jen prostředkem jak se vyhnout nějaké povinnosti. Žádný můj názor není nenapadnutelný ze strany dětí, i když prostě z některých neustoupím.

A škoda rány, která padne vedle - z kterýho století jsi sem spadla?
2.8.2008 21:37:17
ještě mě napadla jedna věc, mám to teda z úplně jiného oboru, ale to neva
Zkuste jim udělat nějakou výhodu z toho, že jsou spolu. Výhodu z toho, že najednou mají sourozence. (Třeba nemusí tak často vynášet smetí, když se střídají :) Tím, že jste teď dva rodiče místo jednoho, můžete jím dát víc času - ony jsou spolu, vy se prostřídáte. Mohou přijít kapku později, když jdou spolu dvě. Jedna má výhodu z toho, že má toho druhého rodiče - jedna tátu, který je určitě něčím šikovný, takže bude něco, co dřív nebylo, druhá mámu, která dýchne teplo domova...
2.8.2008 20:38:44
Z vlastní praxe: vždy preferuju děti spolu. Mně to moc pomohlo na kolejích (žádný problém, když se někdo v noci učí, dřív vstává, rožne lampičku, není absolutní ticho atd. - to se moc hodí taky do partnerskýho vztahu), na táborech, na čundrech, na cestách, prostě naprostá výhoda.
Mám ségru s větším rozdílem, musely jsme na sebe brát dost ohled, nepřipadalo mi to (jsem starší) vždycky fér, ale pak jsem byla naprosto pohodová spolubydlící, protože sem se nad nikým a ničím nerozčilovala (vyjma špíny). Máme pak ještě nevlastního bráchu, ten když jsem odjížděla, se okamžitě stěhoval k ségře do pokoje, když je "tam teď volno." Přece nebude spát sám někde na vejstrkově, když může spát v pokoji se ségrou. Ségře to dělalo dobře. Dětem prospívá, když jsou spolu, vytvoří si vztah. Jinak si každá vytvoří svůj svět u svého vlastního počítače a život jim trochu uteče.
Jestli problém není právě v tom, že mají všechno. Bývá lepší do života něco nemít.
A pak ta pravidla, jak se ptáte níže: prvně se domluvte vy dva dospělci s ohledem na děti a jejich povahy, a pak jim společně vy dva společně ta pravidla oznamte. A tak to prostě bude. S tím, že výjimku můžete případně udělat na základě žádosti (jasně že ústní :)), ale také že není vaší povinností jim vyhovět. Ale že to uvážíte. Pak už "je" musíte s partnerem hrát vždycky stejně a vždycky fair. Jak jeden začně protěžovat svoje dítě, je to v pr...
Prostě nastala změna a změna s sebou nese změnu systému, a ten systém odteďka vypadá takto.
Jestli na to mají už zralost, můžete jim dát možnost nebo prostor (ne třeba hned ale týden dva), k vyjádření návrhů na zlepšení toho, co jste řekli vy dva. Hodně zdaru
2.8.2008 20:30:17
Škoda rány, která padne vedle. tahle byla na místě.
Moje matka uměla dávat facky naprosto excelentní - lituju, že jich nebylo víc. Žádná nebyla neprávem, i když někdy to bylo překvápko - mně můj výrok tak hrozný nepřišel.
U nás funguje, že co řekne rodič, to platí. Autorita má navrch. I kdyby se rodič mýlil, tak ho to v tu chvíli nezajímá, dítě dokud bydlí doma, udělá, co mu bylo nařízeno. Spravedlnost neznamená, že všichni dostanou stejně. Spravedlnost v tomto smyslu navíc ani neexistuje, takže ať se s tím začne vyrovnávat - učitel není ani nemůže být vždy stopro fair, v práci jednou šéf bude preferovat jiného kolegu, ač nemaká tak dobře atd. A je to tak.
Synek přece nemá právo určovat pravidla u počítače, to máš Ty a jak řekneš, tak to bude. Jinak Ti přeroste přes hlavu.
Raduza
15.7.2008 21:42:33
Spravedlivé a správné právě je, nechovat se ke každému dítěti stejně, ono to ani nejde, každé má jiné potřeby, je jiné, jinak staré ... Ale v praxi je to stráááášně těžké. I když je dcera o pět let starší, tak jim medvídky rozdělím na polovinu :-).
Mata_
14.7.2008 18:16:33
A je to správné brát různě staré děti stejně? Určitě je to jednodušší pro rodiče. Ale z pohledu dětí to může vyznít jinak. Mezi mnou a sestrou je velký věkový rozdíl, ale stejně jsem nelibě nesla, když ona mohla v 5 letech to, co já ještě v 7 ne. Už zmiňovaná "vyšlapaná cestička"

Mám děti tři, dceru 4 3/4, syna 2,5 a 4 měsíční holčičku. Brát je stejně nejde a ani nechci. Starší si spolu umí pěkně hrát a i hezky se prát. Jsou situace, kdy netuším, jaké je "správné" řešení. Občas si říkám, že trestám dceru víc než je zdrávo, ale často mám pocit, že vědomě provokuje a zkouší, co jí projde. Snažím se být spravedlivá, jen si nejsem jistá, že děti vnímají "moji spravedlnost" stejně.

Ráda je mám všechny, ale každého jinak. S nejstarší se dá už leccos dělat, ráda pomáhá a je šikovná. Klučina se přijde často pomazlit a je ještě krásně upřímný. No a miminko je miminko - když se usměje, je všechno růžovější.
13.7.2008 21:27:51
Uf, tohle téma jsem řešila jako "malá", ale jako dítě. Měla jsem pocit, že mamka "upřednostňuje" mě a táta bráchu. Zdálo by se, že je to vyrovnané, ale není. Strašně mi vadilo, že jsem pro tátu byla "jen" holka. Prvorozená. Bráchu jsem ale milovala a nikdy mu nic nevyčítala. On za to přeci nemohl. Když odřel auto při parkování do garáže, strašně se táty bál, bylo mu z toho až zle. Mně ho bylo líto. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla být škodolibá.

Mám dvě dcerky, jedné budou v říjnu 4 roky a druhé rok. Obě miluju bezmezně, ale každou jinak. Mladší je sice miminko, ale jako miminko ji "miluju" víc, protože je hodňoučká, nepláče, je to smíšek, krásně usíná. Starší byla hodně uplakané miminko, hodně na mě fixované, takže jsem z ní bývala často unavená. Ale tím, že mladší miluju víc jako miminnko nechci říct, že ji miluju víc než prvorozenou dcerku. Souhlasím s tím, že obě dcery miluju bezmezně, ale přesto jinak. Nedovedu si představit život ani bez jedné z nich. Děsí mě představa, že bych o jednu nebo druhou měla přijít. Člověk hodně přehodnotí, když se mu dítko "jen" ztratí. Zažila jsem to. A nepřála bych to nikomu. Představa, že bych se měla rozhodnout pro jednu z nich, je pro mě stresující. Nedokázala bych se rozhodnout. Ale vzpomeňte si na tsunami a tuším Australanku, která se musela rozhodnout, které ze svých dětí udrží a které pustí, protože obě nedokáže udržet, potažmo zachránit. Sophiina volba......
lili
  • 
12.7.2008 16:58:55
Mna by zaujimalo, ako to, ze mladsi syn cielene provokuje starsieho a vie, ze ak sa starsi bude branit, dostane od rodicov. Lebo sa nechal vyprovokovat a branil sa proti zvoli svojho mladsieho brata. Potom mladsi povie mame, ze je p...a. Niekde je asi chyba.....Inac, som starsia sestra / o 14 mesiacov, dve dievky / a bod tri, apel na rozum starsieho surodenca je moja nocna mora. Ako o rok starsia som od detstva do dospelosti "mala mat rozum". Presne na ukor mojho ja, mojho sukromia, priestoru. Ako - nastrocna som opakovane s placom prosila rodicov, nech nas za rovnake priestupky trestaju rovnako. Priklad: bez sestrinho dovolenia som si vzala jej bluzku. Reakcia rodicov: krik, co si to dovolujem, zlodejka, uz nikdy viac......O tyzden urobila to iste sestra mne. Reakcia rodicov: ved ju nechaj, no co stalo sa nieco?...ved ste sestry, ine si poziciavaju...... Cakam druhe dieta, rozdiel bude 18 mesiacov a prisahala som, ze argument " si starsi, mas mat rozum " nikdy nepouzijem. Teda u tychto dvoch. Ak bude rozdiel 4 roky, ano.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 66 [Dalších 36 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.