| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Právo na život

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 115 [Dalších 75 >>]
Saša, tři děti
  • 
5.1.2013 19:56:03
Je to fakt nádherná holčička. K tomu není, co dodat.
Sama jsem netušila, že v tomto udělala medicína takový pokrok od našich mladých let, z kterých chápu, že rozštěp byl strašák. Klobouk dolů. Díky za informace.
5.1.2013 15:58:06
Další možné přidružené komplikace se v případě již prenatálně diagnostikovaného rozštěpu odhalí zcela přesně.Maminky podstupují další vyšetření(např.magnetickou rezonancí) a ty s jistotou určí rozsah vady.Nehovoříme zde ani o postižení ani o dětech, které tráví svůj život po nemocnicích. Hovoříme tu o vadě, která se dá řešit aniž by děti a jejich rodiny byly limitovány více, než tomu tak je u zdravě narozených dětí, u kterých se v průběhu života vyskytl jakýkoli zdravotní problém.Nad jejich osudem se však předem nespekulovalo a ani nikdo nerozhodoval o tom, zda dostanou šanci žít či nikoli.A že v mnohých případech mají zdravě narozené děti mnohem složitější osud je pravda.Stejně jako fakt, že děti s rozštěpem mohou prožít stejně hodnotný,spokojený a v jistém smyslu mnohem bohatší život. Má dcera s kompletním rozštěpem prožila po dvou operacích v nemocnici asi deset dní celkem a nebyla nemocná více často, než její zdravě narozené sestry. Srovnávat rozštěpové dítě s dítětem, které ztrávilo 6 let v nemocnici je důkazem toho, že hovoříte o něčem, o čem nemáte žádné informace.Navíc jsem si jistá, že i když dítě Vaší kamarádky neprožilo zrovna pohodové dětství, dnes je šťastné za tu šanci žít a vyrůst.Stejně jako jeho zdravý sourozenec, který by tu šanci, jak jste napsala, nedostal.
5.1.2013 15:57:50
No to je ale minimálně neetické, říci něco takového matce po porodu! A troufám si odhadnout, že i žalovatelné :-((.

I takto bohužel uvažuje naše společnost, proto tu máme možnost potratit nedokonalé dítě :-(.
kykyriky
  • 
4.1.2013 20:50:37
Předevčírem popravili na opačné straně zeměkoule vraha šesti nevinných dětí. Jeho matka se také rozhodovala, zda si jej v šedesátých letech ponechá s rozštěpem či nikoli. Jeho bratr, adoptovaný, je úspěšným právníkem.
Rigmor
4.1.2013 12:38:31
Ještě je tady možnost dát dítě k adopci. Najdou se lidi, kteří jsou ochotni se o takové dítě starat. Akorát nerozumím tomu, jak se naše společnost dopracovala k tomu, že je to větší stigma než dítě de facto zabít. Já vím, je to těžší, odnosit, porodit a žít s vědomím, že jsem se nedokázala o něj postarat...a že mě jednou v dospělosti třeba navštíví a bude klást otázky. A to nemluvím o otázkách a řečech sousedů, kolegů...lidí, kterým do toho vůbec nic není.
Já ženy, které podstoupí potrat, neodsuzuju (určitě je dobře, že ta možnost tady je, absolutní zákaz vede jen k tragédiím a samozřejmě v závažných případech ohrožení matky mi připadá prvořadé zachránit matku, protože dítě bez její existence nepřežije a nenarodí se žádné další)...ale mám problém je pochopit. Sama nevím, jak bych se zachovala, kdybych se ocitla v takové těžké situaci. Ať je postižení jakékoli, před narozením to nejde s určitostí říct, proč nedají dítěti alespoň šanci? Vychovávat postižené dítě je těžké, neodsuzovala bych rodiče, kteří se postiženého dítěte vzdají. Nebylo by lepší jim víc pomáhat, než je odsuzovat? Vždyť komukoli z nás se v zlomku sekundy může stát ze zdravého dítěte postižené. Až se mému synovi stane úraz s těžkými následky, taky dostanu možnost, jestli se chci o něj starat, nebo ho chci ´utratit´? Doufám, že ne...
Chápu, že společnost nezvládne starostlivost o všechny a potrat je jednou z ´regulací´. Ale podsouvat to rodičům, jako vysvobození pro děti, které by údajně celý život trpěli mi přijde manipulativní. Taky nemám ráda, když někdo řekne, že děti bývají kruté...Děti nejsou kruté, děti dělají jen to, co vidí okolo sebe, takže by se spíš dospělí měli zamyslet nad tím, co sami říkají a dělají.
Tili
  • 
4.1.2013 7:47:04
U rozštěpu se až tak snadno nepozná, jestli je spojen s dalšími problémy a u některých případů si doktoři nevšimli v těhotenství ani rozštěpu, jak potom riskovat další komplikace. Krásná holčička je prima, ale doufám, že zákonodárci nechají rodičům šanci rozhodnout se sami.
Ne každý má sílu vychovávat dítě co tráví spoustu času po nemocnicích a vyžaduje spoustu péče. Kamaráda trávila s dítětem v nemocnicích 6 let, od narození dítěte, kdy jí řekli bude žít týden, měsíc, tři ... po x operacích teď má krásné, šikovné dítě se spoustou omezení, co se týče jídla, odpočinku..., lidé co neznali detaily ji obdivovali, jak je trpělivá, silná, ale nebyla. Při druhém těhotenství si nechala udělat všechny testy na jakékoli odchylky od normálu s tím, že by šla na potrat dokud by to bylo možné. A já jí rozumím. (Jinak dítě se narodilo zdravé a pohodové)
Helena + 4
  • 
2.1.2013 14:15:41
Před několika málo dny, na Štědrý den dopoledne, zemřel jistý 82letý senior. Několik dní předtím pobyl v nemocnici, ale srdce neuneslo únavu z právě přeléčené virózy, takže domů z nemocnice se již nevrátil. Zanechal po sobě vážně nemocnou manželku a dceru. Dcera se jako zdravotní sestra po několik let (!) starala doma (!) v rámci domácí péče o oba závažně nemocné rodiče. Když už jí nešlo skloubit intenzivní péči s objížděním pacientů, vzala si neplacené volno, aby s nimi mohla být neustále. Náročné? Velmi, neboť bylo třeba, aby se jim soustavně věnovala nejen přes den, ale i v noci, o finanční stránce ani nemluvě. Tato dcera se svým rodičům narodila s rozštěpem rtů a patra. V dětství spousta operací, z nich pak závažně nemocné srdce (rovněž operace), atd. Pro rodiče i pro dceru složité, těžké.
Proto nebylo divu, že rodiče zatoužili mít i zdravé dítě. Nechtěli riskovat postižení, a tak si osvojili z DD roční dceru. Ta se ale nevyvedla; i v dospělosti krádeže, nestarání se nejen o rodiče, ale ani o vlatní děti (ty skončily v DD), atd., zoufalým rodičům pak nezbylo nic jiného, než ji nechat vydědit.
Stojí otázka, kdo by jim ve stáří poskytl mnohaletou láskyplnou a odbornou domácí péči, kdyby se byli kdysi svojí "postižené" dcery zbavili? A kdo je jako člověk "kvalitnější"? Zdravý lump, nebo "postižený" jedinec s duší plnou empatie a lásky k bližnímu?
Darina
  • 
31.12.2012 23:26:18
Co mě nejvíc vytáčí je hlavně tato věta: "Jen jestli by to dítě o ten úžasnej život, kterej mu autor článku tak vnucuje vůbec stálo." Za to by opravdu zasloužil(a) pár facek! Jestli by o ten život stálo???? Stálo, pokud by o něj stáli jeho rodiče!!! Ale jako vždy mají největší řeči Ti, co o tom ví kulový! Lidi, proboha, už si o těch rozštěpech něco přečtěte, než začnete plácat nesmysly!!!!
Martina
  • 
31.12.2012 11:32:40
Darino, plně s vámi souhlasím. Pisatelka je opravdu úplný idiot. Snažit se bezcitným vysvětlit, že právo na život dítěte nedokáže každý vybojovat pod tlakem přesvědčování odborníka, že dítě bude chudák, který bude trpět i když to není tak úplně pravda, že zabít prenatální dítě ve 24tt pro rozštěp obličeje je nelidské... je házení hrachu na zeď, to lidé bez citu asi nepochpí. Ta idiotská pisatelka prostě jen nechápe, že usmrcování dětí s vadou je pouze pozitivní výsledk medicinské péče. Vyřešení problému. Aby se společnost zbavila viny, nazývá usmrcení dítěte v děloze přerušením těhotenství. Dopručuji dokument, který se bude vysílat zítra 1.1. 2013 ve 20:00 na ČT2. Není o rozštech, ale k zamyšlení ned postojem naší společnosti k "přerušení těhotenství" - chtěného těhotenství vytouženého dítěte.
jaja + 2
30.12.2012 17:39:11
~g~
Plně souhlasím...
Nechci vidět ty komentaře, kdyby někdo navrhnul zakaz potratů.
To by bylo hlášek, jak je omezována svobodná vůle ženy...
Každý potrat je na rozhodnutí ženy a ona s tím bude po zbytek života žít!!!
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 115 [Dalších 75 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.