| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Věk českých prvorodiček se neustále zvyšuje, riskují vrozené vady, neplodnost i svůj život

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 125 [Dalších 65 >>]
Kočanská
1.7.2014 15:58:48
Dobrý den, nemyslím si, že lidský život je pořád stejný. Prokazatelně se dožíváme vyššího věku, je daleko lepší hygiena, prevence, lidé mají kvalitní stravu, vitamíny, vše, co tělo potřebuje.
Prostě je taková doba a nevím zda je úplně správné, že lékaři možná podobnými články opakovaně mnoho žen, kterých se to může týkat stresují. Stejně už to nezmění a pravděpodobně to nezmění ani u žen, které jsou v tom optimálním věku a ještě děti neplánují. Tak marně přemýšlím, jaký to má vlastně význam.
PS: navíc se dost zapomíná, že dříve ženy rodily děti vlastně během celého svého plodného období - kolik já znám ve svém okolí lidí, kteří se narodili rodičům po 40 (mimo jiné i moje babička, které je dnes 82 i můj tatínek byl o 12 let mladší než jeho sourozenci - babičce také táhlo na 40). Sice to nebyly prvorodičky, ale vrozené vady i svůj život také riskovaly. Chci jen poukázat na fakt, že rodit děti kolem 40 není žádný unikát.
Markéta, klucu 12 a 5
  • 
1.7.2014 15:51:37
Nečetla jsem celou diskusi, ale nepřipadalo mi, že by některá diskutující zpochybňovala lékařova tvrzení o přechodu a nejvyšší plodnosti, ani vliv vyššího věku na genetických vadách. Diskuse je spíš zaměřená na to, že mladé ženy nemají finanční podmínky/partner/chuť pořídit si dítě a někomu to přijde OK a jinému ne.
Helena
  • 
1.7.2014 14:58:39
Ty poslední děti mají sice ty ženy po čtyřicítce, ale v článku jde spíše o vhodný věk pro první dítě. A v tom je podstatný rozdíl.
Mystik 173
  • 
1.7.2014 14:30:53
Lidský život je pořád stejný. Ve stejném věku se ženy dostávají do menopausy, + - ve stejném období (řádově několik let) dosahují i nejvyšší plodnosti. Je jistě statistiky prokázán vliv vyššího věku rodiček na vývojových a genetických vadách a postižení plodu, novorozenců... Laické zpochybňování je spíše důkazem omezenosti rozumu, nekompetentnosti.
connie3
1.7.2014 14:14:04
a podle čínské medicíny je nejoptimálnější těhotenský věk pro ženu 28 let - v té době má prý nejsilnější čchi...
connie3
1.7.2014 14:11:43
Já zase přemýšlím, jestli třeba spartánštější podmínky pro život, ne úplně 100% hygiena, vyšší míra otužilosti a možná i mírná podvýživa nejsou pro otěhotnění lepším spouštěčem, než náš civilizační blahobyt. Ale fakt nevím, to bych se pouštěla na tenký led, je tady spousta dalších faktorů - a já sama bych v rozvojové zemi bydlet nechtěla :-)
jentak
  • 
1.7.2014 12:18:29
Tulko, jestli to spíš nebylo tím, že pro ty ženy bylo lepší rodit až po pětadvacátém roku než po patnáctém - jednak vhodnější věk a menší počet dětí a pochopitelně i porodů.
Tulka.
1.7.2014 11:06:57
Kdysi jsem četla nějaký odborný článek od vědce,který se zabýval dlouhověkostí.Studoval život takových těch horalů někde na Kavkazu,prostě lidí,kteří žili protým způsobem života prakticky bez lékařské péče a bylo mezi nimi velké procento dlouhověkých.Zjistil,že nejdelšího věku se dožívaly ženy,které začaly rodit až po pětadvacátém roku života.Patrně to tedy bylo celkem běžné.Asi to chuděry nevěděly,že už jsou za zenitem.
Kočanská
1.7.2014 10:12:23
Už je trochu nuda. Myslím, že tady v diskusi bylo napsáno dost argumentů proč to tak je. Myslím také že není dostatečně zohledněno, že dnes jsou lidé v jiné kondici a tak žena, která dnes rodí a je jí 35 je zcela něco jiného než v dobách, kdy byl průměrný věk 60 let nebo i méně. Navíc je to značně individuální - někdo není fit ani ve 20 a někdo je ve skvělé formě i zdraví i ve 40.
Takovéhle strašení vyvolává jen psychický tlak na ženy a jelikož hodně věcí je právě v hlavě, tak to právě může vést k neplodnosti - takové té, že nikdo neví, čím to je, ale prostě to nejde - určitě to ze svého okolí znáte. Pak když už se to vzdá a smíří se s tím, že děti nebudou, najednou otěhotní :-)

Rada, že věk pro první dítě je max 32 mi přijde skutečně naprosto nevhodná - právě vůči těm ženám, které třeba vhodného partmera nemají a jak se říká tikají jim biologické hodiny. Tak když tohle všude čtou, tak to je mazec. Já bych je naopak chtěla uklidnit, že pravděpodobně všechno půjde tak, jak má, a že šance na to, že budou mít dítě je obrovská :-) Vím to ze svého okolí a i já sama - první dítě 33, pak 35 a 39 :-) a považuji to za optimální věk. Před tím jsem pracovala, zajistila se a teď si to užívám :-)
connie3
1.7.2014 10:08:51
přesně takhle na mě tenhle článek působí. Možná proto, že pan doktor vystudoval v době, kdy bylo normální se vdávat po maturitě a pětadvacetiletá prvorodička byla oficiálně označovaná termínem "stará". Jednak myslím, že děti má žena mít tehdy, když doopravdy chce a navíc na to prostě musí být dva - bez ohledu na fyziologicky vhodný věk pro těhotenství bych jednoznačně upřednostnila model sociálně fungující rodiny s mámou a tátou (v tomto ohledu mne dost vytáčí, když se "vina", že nemá "včas" děti dává ženě a přitom je to často spíš partner, který ještě nechce). Jednak ani s tím věkem to asi nebude tak horké... Protože často přispívám v rámci adopcí na dálku, všímám si, jaké věkové rozvrstvení ty rodiny mají. A světe div se - ať je to v Tibetu nebo v Indii, tak mívá ta rodina víc dětí (jak taky jinak), přičemž ty poslední 1-2 děti mívá žena často hluboko po čtyřicítce. Jak je to možné? Taková chudoba, podvýživa, doktoři ve "vyspělých" zemích mají plnou hubu toho, jakou má mít žena životosprávu, kolik do sebe musí rvát vitamínů, že po čtyřicítce (natož k padesátce!) je vysoké nebezpečí vrozených vad, že každé těhotenství po čtyřicítce je samo o sobě rizikové a pomalu by se mělo proležet jako nemoc... a tady tyhle ženy nikam na rizikovku nechodí, normálně otěhotní a porodí zdravé dítě i když by dle vědátorských názorů prakticky neměly. Jestli tady spíš není přání otcem myšlenky...
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 125 [Dalších 65 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.