| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vysoké školy

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 21828  [Dalších 21808 >>]
Kaipa 98564
15.1.2024 21:08:26
Dotazově dceři jsou tři toky? ~e~
ALL 4469
15.1.2024 20:51:37
Ivko, ale to, že necháme svoje dospělé děti samostatně rozhodnout, neznamená, že se s nimi o jejich volbě nebavíme. Jistěže bavíme. Ale ne z pozice silnějšího, který chce za každou cenu prosadit svoji vůli i přes odpor toho druhého. To by bylo podle mého názoru pro vtahy nezdravé a kontraproduktivní. Dotaz píše, že chce dceru přesvědčit, ale ona nechce. Takže diskuze evidentně proběhla. Teď už je to na dceři, je dospělá a svéprávná a za své rozhodnutí sama zodpověná.
Kaliope X 157897
15.1.2024 18:03:10
Já vím, co chce dítě studovat, změna nehrozí, dokonce jsem viděla tabulku s pořadím zvolených škol a potěšilo mě, že MATFYZ je nad čarou ~:-D (nic jiného v ČR nepřichází v úvahu a tam je to jen o přihlášení bez přijímaček). Mám váhavce, ale DOD nebudou, přece jen by to v případě dítka preferencí bylo krapet časově a hlavně finančně náročné. Kam podá přihlášky a zda získá stipendium, je zcela v jeho režii.
Ivka (dva kluci) 1341
15.1.2024 17:41:48
Ano, jen já tam vůbec nevidím to "mluvit někomu do něčeho" nebo "vymlouvat někomu něco".
Zkrátka: i když znám odpovědi na všechny otázky, které jsem si v tu chvíli položila, může mě někdo/něco přivést ještě k dalším otázkám,
které mě třeba vůbec nenapadlo si položit (a mohou mít třeba zásadní vliv na mé rozhodnutí, nebo taky nemusí).
Ale je zodpovědné (a dospělé) to připustit a zohlednit.
Neboť tříleté děti jsou o všem jasně a nezvratně rozhodnuté ~t~ a přesto jejich rozhodnutí nemusí být v zájmu jejich dlouhodobého štěstí a prospívání~z~
Velšice 92803
15.1.2024 15:35:05
Jeden ze synů na DOD byl ( a ten je nakonec nespokojený a asi půjde jinam), druhý ne. S maminkou by tam jít určitě nechtěli a to máme vztahy velice dobrý. O výběru jsme se doma ale samozřejmě bavili.
Monika 123907
15.1.2024 14:22:50
Federiko, tak pokud jsou děti nebo ty osobně jsi byla jasně rozhodnutá, tak je O.K., že ti to rodiče nevymlouvali, pokud tedy neexistovaly nějaké zásadní důvody (třeba zdravotní). Ale spousta lidí je nerozhodná celý život, natož v období před maturitou. A nebo jsou i rozhodní, ale fakt nemusí mít relevantní informace, i když ty se dnes shánějí mnohem jednoduššeji než za nás.
Mně naši do výběru VŠ taky nemluvili, ale asi hlavně proto, že tehdy ani oni ty informace neměli a ani vlastní zkušenosti, sami byli středoškoláci, žili jsme na malém městě ani jsme se s moc vysokoškoláky, kromě lékařů a učitelů ve škole nestýkali (já pak byla první s VŠ vzděláním v hodně široké rodině). Já bych možná tehdy nějaké informace ocenila, zejména tedy k výběru "náhradních" škol za ta moje vybraná práva. Já se nedokázala pro nic dalšího rozhodnout, tak jsem nechala jen všechny 3 právnické fakulty, a dostala jsem se s velmi odřenýma ušima v podstatě v "druhém kole" (po zvýšení počtu přijatých studentů) úplně těsně mezi posledními na jednu z nich. Zpětně vím, že jsem se klidně mohla přihlásit třeba na nějaké ekonomky, kam byl menší nátřesk a to studium tam i následné uplatnění by pro mě bylo asi O.K. Jenže já ani netušila, k čemu by mi ta škola mohla být ani to, že zkouška z matiky se tam sice dělá, ale není k tomu třeba být na úrovni účastníků olympiád atd ...
Ivka (dva kluci) 1341
15.1.2024 14:10:42
Já chápu větu "někomu do něčeho mluvit" jako cíleně se snažit někoho ovlivňovat, rozhodovat za někoho. Já jsem psala (možná ne dost srozumitelně, pardon) o něčem jiném.
A vůbec tu nejde o věk.
Příklad: můj manžel je také už dospělý (už dlouho ~t~), a když stál před rozhodnutím změnit práci, vyslechl si názory a pohledy nás všech (i tehdy ještě věkem nedospělých synů)...pomohlo mu to utřídit si myšlenky, seřadit priority, neopomenout nějaký důležitý aspekt, aby se pak SÁM ZA SEBE rozhodl. Tak jsem to myslela s těmi blízkými vztahy nezávisle na věku či dosažení plnoletosti.
Federika 14090
15.1.2024 14:00:56
Ivko,
tady přece vůbec nejde o vztahy.
Jsou to dospělí lidi. Už nějakou dobu se připravujou na to, že si vyberou školu.
Moji kluci věděli dost přesně, rodiče by v tom nehráli roli, ani kdyby chtěli. A mně by ani nenapadlo jim do toho mluvit.
Stejně jako jsem ocenila, že do toho nijak nemluvili moji rodiče.
A že se mnou nechtěli v tomhle věku jít na DOD.~:-D
Ivka (dva kluci) 1341
15.1.2024 13:48:47
Připojím svůj - jak koukám na diskuzi, tak menšinový - názor.
Volba VŠ je celkem zásadní rozhodnutí s dlouhodobými (ne-li celoživotními) dopady, proto mi připadá užitečné zjistit si VŠECHNO, co je možné a dostupné, tedy i jít na DOD.
I když je dcera v tuto chvíli rozhodnutá, třeba by své rozhodnutí ještě změnila/upravila, kdyby měla více vstupů.
Nebo si udělá bližší představu o oborech, zaměřeních.
Může si neformálně promluvit se studenty, vyučujícími (třeba v rámci prohlídky laboratoří apod.), což jí může dát zase nový pohled.
Také může na DOD potkat starší kamarády, známé, kteří ji zase mohou nějakou informací pomoci jak v rozhodování, tak později při studiu.
Za mě - velmi užitečná příležitost.
Ubylo by zástupů studentů, kteří končí / mění VŠ hned po prvním semestru, protože se netrefili, představovali si studium jinak apod.

Ohledně toho, zda jít na DOD s dcerou - připadá mi (opět překvapivě menšinově) přirozené, že v rámci rodiny se svými nejbližšími probíráme zásadní rozhodnutí.
Rozhodnutí (a zodpovědnost za rozhodnutí) je SAMOZŘEJMĚ na dceři, ale myslím, že je vždy užitečné (a také dospělé!) poslechnout si před důležitým rozhodnutím další názor, další úhel pohledu (zvlášť když rodič - narozdíl od studenta - má už s vš studiem nebo s daným oborem zkušenosti). Závěr si udělá sama.
Docela mě zarážejí hlášky "je to její/jeho věc", "ani nevím, z jakých škol si potomek vybírá" apod...je mi líto, že jsou v některých rodinách takovéhle vztahy.
My se syny (plnoletými, ale bylo to tak i před jejich plnoletostí) zásadní věci probíráme, chceme slyšet jejich názor a oni náš, a je to oboustranně přínosné.
My s manželem máme více zkušeností a tímpádem schopnost vidět dál (časově), kluci nám zase přinášejí svoje nezaujaté pohledy, nejsou tolik konzervativní a svázaní stereotypy.
Takže ANO, když se řeší cokoliv zásadnějšího nebo dlouhodobějšího (studium, zahraniční stáže, změna zaměstnání, rekonstrukce domu, investování úspor, koupě auta),
jsme rádi, že k tomu každý z rodiny (rodiče i potomci) bez předsudků řekne svů názor a pohled na věc (byť rozhodnutí je třeba jen na jednom z nás).

Přeji, ať je dcera spokojená ~;((
Jojona 24583
15.1.2024 9:26:19
Nektere VS maji DOD na Youtube z dob covidu. Decka byla s kamosi.Taky si pro info o VS byli na veletrhu Gaudeamusu, jedno dite melo kamarady na vybranem oboru ve starsich rocnicich a to bylo nejuzitecnejsi :-) Ja na jsem na sve VS byla na DOD sama. Klidne se tam bez podivat sama, pokud te to zajima a dceri to nijak nevadi.
Ale ohledne VS je u nas uz vsechno zcela v rukou mladych bez nejakeho naseho velkeho zasahovani, pokud nejsme pozadani.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 21828  [Dalších 21808 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.