| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Šla Nanynka do zelí aneb kdo co bude platit

Celkem 119 názorů.
 Miilu 

Hezké 

(22.2.2008 8:09:32)
Majdo, moc pěkné :-)
Nedávno tu proběhla diskuze o dětským písničkách a jejich významu a jestli se dobře pamatuju, tam byl košíček srovnáván s věnečkem , tudíž Pepíček rozšlapal košíček = připravil ji o nevinnost. A pak si uteče na vojnu...taky zajímavé vysvětlení :-) :-)
 Natanela 

Fantazie dětí je velká.. 

(22.2.2008 9:31:41)
Pěkné zamyšlení nad tím, jak mohou vidět děti, odlišně věci od dospělých.
 Natanela 

Re: Fantazie dětí je velká.. 

(22.2.2008 9:42:05)
Taky jsem řešila větu: Dejmy (dej mi) jsou v komíně až poletí chyť si je. Pořád mi unikal smysl toho, co dělá - dej mi! v komíně.
 parishilton 

(22.2.2008 9:44:47)
Stejně jako co je to měkoň v písni "už mně koně vyvádějí..."
 majdaleenka +07+11 

(22.2.2008 9:48:31)
a kulasec (hrdliččin zval ku lásce hlas); tedy toho mám z filmu "konto separato"
 Maruška Z. 

(22.2.2008 10:47:21)
Děti se učí slova písniček krásně spontánně. Naše malá si klidně zpívá portugalsky spolu s cédéčkem. Zní to asi následovně: "Ti ti ti a čuráááá." Musela jsem se fakt chechtat, zvlášť, když u toho ještě s chutí tancovala. (Je jí rok a tři čtvrtě.)
 olivie 
  • 

Fantazie dětí je velká.. 

(22.2.2008 11:51:55)
I texty slovenské skupiny ELÁN se dají zpívat různě :-)
A potom místo :
"Tak jej napíš, odkáž, že Ti je ľúto..."
slyšíte :
"Tak je napíš ŽOFKA, že Ti je ľúto..."
 Deja 

(24.2.2008 21:06:15)
Nejen dětí, já u Vydrýska dlouho myslela, že míří někam za písek (a nechápala) a až za dlouho mi došlo, že je to ten s velkým P ~k~
 XY 
  • 

(6.8.2009 21:42:10)
Láska je tu s nami, buďme s ňou, chce sa nám zdochnůť...~t~
 MartinaNov (dva rošťáci 

(22.2.2008 10:39:45)
měkoň je klasika :-D.
Já ulítávám na Beatles, tam už je to trošku těžší kvůli angličtině, nicméně jsem se tu od raného dětství učila právě abych jim rozuměla (cca od 8 let). A zpívala "izbina" v A Hard Days Night. (Až mnohem později zjistila že je to It´s been a .... (its bín a). Nedávno jsme někde byli se známými (jim je kolem 50 let) a ti se taky smáli, že vždycky chtěli po kamarádovi, aby jim zahrál "izbinu". :-D
Jo a ještě jsem četla zpověď jakéhosi renomovaného hudebního kritika, který byl v šedesátých letech v Londýně a dožadoval se v hudebnictví desky s tou novou písničkou od Beatles " Oh Johny" (ou džány). Oni pořád nevěděli kterou, byli z toho dost vyděšení, že NEZNAJÍ nový song od Beatles, až ho požádali, aby jim kousek zazpíval. No a on zapěl a zjistlo se, že se jedná o Oh Darling! Je ale fakt, že Lennon to tam na začátku zpívá opravdu velmi zvláštně, že to zní jako "džány". A to chudák publicista určitě uměl anglicky, když si uměl vyžádat novou desku..... :-D Ještě dneska se za to prý stydí:-D
 MSteflova 

(22.2.2008 10:45:07)
Jo, tak mě do angličtiny taky popohnala muzika, protože mě štvalo, že nerozumím textům. Jmenovitě třeba Led Zeppelin a Stairway to Heaven. Nutno dodat, že u některých songů je lepší nerozumět, neb špatný text může píseň úplně zprznit :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 

(22.2.2008 11:00:44)
no ono záleží, protože když si sama "překládám" písně, tak to za moc nestojí, když se to přeloží doslova. Když ale jenom "vnímám" text, spíše tak automaticky, tak vím, o čem to je a zase je to o něčem jiném.
A když pak vidím třeba nějaký film nebo dokument, kde jsou texty přebásněny, tak je to super (Perný den, Help). Anebo teď nejnověji: nový muzikál Across The Universe - nádhera, fakt dost dobře udělané, komu se líbily Vlasy (Hair), má to podobný motiv, ale je to takové zamilovanější. A písničky Beatles jsou tam vsunuty do děje a pro mě dostaly úplně nový rozměr. Už aby bylo DVD v prodeji.
 MSteflova 

(22.2.2008 11:16:07)
No jasně, překládat písně doslova nejde, někdy jsou texty náročné i v rodném jazyce a někdy jim rozumí jen sám autor(a někdy ani ten ne :-). Měla jsem na mysli hrůzy typu "až se spolu potkáme, zase si to rozdáme" atd. To se, ale, samozřejmě netýká klasiky jako je Beatles...
 Molly. 

(22.2.2008 13:37:02)
Chudák Paul se tak snaží, aby tu písničku vyzpíval, a ty ho nazveš Lennonem. To by asi nerozdýchal :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 

(22.2.2008 14:08:21)
ano, máte pravdu, ujelo mi to. Stydím se a sypu tuny popela na hlavu. Taková ostuda. Takový překlep.
 KaštankaDC 

(22.2.2008 13:02:41)
Taky se přidám se svou troškou do mlýna: zajíček Svejamce sedí sám... Trochu divné jméno, že?
 Mortadela 

(22.2.2008 13:19:41)
Tak na zajíčka jsme se tuhle dostali v hovoru se známýma a já se mohla potrhat smíchy, když kámoška líčila jak si v dětství myslela, že zajíček se jmenuje Sven Jansen. Takže zajíček Sven Jansen sedí sám... ~k~
 nada 
  • 

(22.2.2008 21:59:14)
tak měkoně znám, to jsme taky řešili....síla, ale občas řešíme i špatně pochopené slova např. z televize apod. Tak např. byli bizoni - lizouni, a od obou dětí jsme dostali dotaz (rozmezí 4 let) zda věříme na Pánbucha.
 petra 
  • 

(22.2.2008 11:39:51)
tak dík za vyvětlení dejmů... taky jsem to chápala bolbě a mám vážné obavy, že kdybych se tu nedočetla vysvětlení, budu to blbě chápat dál. A to už mám tříletou dceru...:-)
 Natanela 

(22.2.2008 12:23:11)
Máš pravdu, taky by mi dejmy zůstaly skryty, docvaklo mi to, až když jsem to poprvé použila u svého dítěte. :-D
 fisperanda 

a co včelka Mája... 

(22.2.2008 11:59:36)
...která zasmíří?
 MSteflova 

Okýbača 

(22.2.2008 12:08:15)
Já zase měla problém s "Okýbačou" v písničce Beskyde, Beskyde. Já zpívala černóóó Okýbača a on to byl černooký bača :-)
 Lucie+Anička 5 měsíců 
  • 

smrdící podkoní 

(22.2.2008 12:47:07)
já jsem měla v hlavě zmatek, když jsem v písničce Zelený pláně slyšela text.."čpí tam podkoní a voní tymián"..nějak mi to nepřipadalo k opěvování, když tam nějakej koňák smrdí, ale pak jsme viděla text, kde se píše "čpí tam pot koní a voní tymián".. :o)))

A to mi bylo asi 15, když jsem tu písničku zpívala bez textu a přes 20 když jsem si přečetla písmenka..asi to není jen v dětech, slyšet koniny..
 Stáňa a dva kluci 

Re: smrdící podkoní 

(22.2.2008 13:10:12)
Lucko :-D:-D, tak teď jsem se fakt zasmálaR^. To by musel být teda zážitek, smradlavý chlap a do toho tymián:-D
 Mortadela 

(22.2.2008 13:18:01)
Super! R^ Anebo v Žalmanově "Kdyby tady byla" - já pořád zpívala TY BY SI MNĚ MUSEL KOLÍK UDĚLATI AŽ K NEBESKÉ VÝŠI. A ono tam je TY BY SI MNĚ MUSEL KOLÍBKU DĚLATI.. :-)
 Zuzana 
  • 

(22.2.2008 14:43:27)
Diskuse mi pripomnela text, ktery mela jedna spoluzacka na stred.skole napsany ve zpevniku tak, jak ho odposlouchala. V jedne pisni Karla Kryla mela psano ... Ales, co prvni smenka uveru pro dospele... a nechapala jaky Ales a proc, pro uplnost spravne to je ...a lez, co prvni....
 majdaleenka +07+11 

proto tam je ten tymián, 

(22.2.2008 15:30:54)
aby ho to aspoň trošku zlidštilo, ne?;)
 prstýnková+2 bojovníci 03/08 

Re: Okýbača 

(22.2.2008 13:26:35)
:o)) tak s Okýbačou jsem na tom byla úplně stejně a to snad až do nějakých dvaceti :-))
 markéta 
  • 

(22.2.2008 13:29:34)
jo, a já v písničce ach synku synku zase nechápala, jak asi vypadá ten "domalý". a ono je to: doma li jsi.
 petra 
  • 

(22.2.2008 13:57:19)
jo, tak my měli doma zase měkoně.
už měkoně vyváďajů, už měkoně sedlajů...
 MSteflova 

(22.2.2008 13:56:43)
No proč to nepřiznat....já na to přišla až nedávno(je mi přes 30), když jsem písničku oprášila pro dceru :-)
 vicinka 

(22.2.2008 14:22:11)
Zajíčka Sven Jansena měl asi každý, jak tak čtu.

Má dcerka se zase dožaduje písničky "mamatičko". Než jsem pochopila, že je to Chovejte me, má matičko, docela mi to trvalo :-)

Význam písně pozmění i pomíchání slov. Jako učitelka hudby jsem byla svědkem toho, jak spolužák - praktikant- pobavil třídu písničkou Na tom bošileckém mostku - Voda ti uteče, chlapec ti vyteče, bude lásky konec.
 Mariana 
  • 

Průvodčí 

(22.2.2008 14:57:04)
Já zase nevěděla co je to teledo - ( pršelo jen se lilo a tele doma nebylo). Když jsme byli puberťáci a chodili na zábavy, zpívali jsme jak u vytržení s kapelou písničku "průvodčí, může mít spoustu jmen, průvodčí, musí mít úroveň... On to nebyl průvodčí ale důvod žít, jen kapele nebylo v randálu rozumět
 Půlka psa 

Dceru obudíme 

(22.2.2008 18:59:29)
Taky jsem na Okýbaču a Domalýho synka přišla až díky vlastnímu potomstvu. Aspoň, že teď už tomu rozumím. Pár písniček jsem ale nepochopila doteď. Třeba "Chodíme, chodíme, hore po dědině, nejednej maměnce dceru obudíme" Co s těma dcerama vlastně dělají? To je píseň na lechtivé téma nebo ji prostě vzbudí? Netušíte někdo? :D
 Vladan 

Re: Dceru obudíme 

(22.2.2008 20:56:31)
No tak já to tuším:-))) Jako správný obyvatel moravského Slovácka - obudit znamená normálně vzbudit:-) Lechtivé téma může být třeba nějaký verš básně "líbala lemroucha jeho" (Lem roucha) nebo mě dostal synovec s tím, že si zazpíváme tu písničku o impotentním kováři...a přiznám se, že jsem byl velmi překvapen, když spustil "Okolo Hradce..." kde je pak v refrénu "Kobylka malá, kovat se nedá, kováři nechce stát...."
 estra+Ema 1/02+Kvido 1/08 

Re: Kováři nechce stát... 

(25.2.2008 12:58:14)
Fakt dobrý. Tlemím se tady o sto šest, ale musím dušeně. V náručí mi usíná dítě, tak se tady smíchy celá natřásám.
Ostatní příspěvky taky moc fajn. Připojuju se do skupiny honzlovců. Měla jsem je taky až do dospělosti:-D
 MSteflova 

(25.2.2008 13:12:05)
Valkýro R^
 MartinaNov (dva rošťáci 

(5.2.2010 20:59:47)
právě je v televizi Noc na Karlštejně....

vzpomněla jsem si na Honzlovce (kupodivu tohle mě nikdy nepotkalo), tak jsem si vyhledala tuto diskusi pro zlepšení nálady... dneska to potřebuji
 katka 
  • 

Re: Dceru obudíme 

(3.3.2008 1:01:48)
prosím Tě, moravský Slovane ;) , a co je to ten "kohútek jarabý" tamtéž? to bych moooc ráda věděla už roky..
 Vladan 

Kohútek jarabý 

(3.3.2008 16:01:15)
Kohútek jarabý, až poletí z hřady - kohoutek kropenatý, až poletí z hřadu:-) Jarabica je kropenatá slepice.
 pavla 2 deti 
  • 

(22.2.2008 14:49:57)
ahoj ,ja zase nechapala, co je to "LAHOR"..v pisnicce "vstavaj mila hore, uz sa rozedniva"..proste mi nedochazelo,jaky LAHOR by mi mel vstavat :)
 Líza 

(23.2.2008 6:10:44)
To máš dobrý, já byla asi nahluchlá, a tak jsem zpívala Černá Okidača. Furt jsem chtěla, ať mi někdo vysvětluje, co je to Okidača.
 Luďka 

(23.2.2008 18:57:42)
Tak manžel jako chlapec malý zpíval pro změnu ČERNOKOÝ bača :-)
 Mirka a Kubík (2,5r) 
  • 

Honzlofci 

(25.2.2008 0:01:34)
My zas měli oba s manželem honzlofce:)), on do 35-ti, já di 25-ti - až když jsme si o tom povídali, rozluštili jsme to:)
A kdy tetřevi hon z lovci prohrají? Když tokají, když tokají!:))
 carlitos+Madlenka06+Jeníček09 

Re: Honzlofci 

(25.2.2008 0:09:13)
Mirko teď jsi mi teda dala ťafku.Honzlovce jsem měla doteď (28 let).Já myslela,že to byl nějaký starý šlechtický rod .....Vy Honzlovci prohrají.......:-D:-D:-D.

Jinak úžasná diskuze.Smíchem jsem si vzbudila dítě.U mně vede taky Lenin a smrdutý podkoní.
 10.5Libik12 

(25.2.2008 0:35:07)
Nee.
mně bude v dubnu 42 a do této chvíle jsem žila v přesvědčení, že honzlovec je druhové jméno tetřeva:) Asi jako káně myšilov, no nic, pomalu půjdu:))))))
 Kirkland 

(25.2.2008 1:10:43)
Libiku, ja jsem si cely zivot myslela to same. Do mych 33. Byl to fakt sok, kdyz jsem se dozvedela pravdu. Pisnickam jsem jinak rozumela dobre, zadne prebrepty, nastesti. Jen ti Honzlofci - ja se dokonce divala i do knih, co je to za stary rod:-D
Nejvetsi prekvapeni ale pro me byl nemluvici Krtecek. To, ze zivy krtecek nema kalhoty, jsem chapala uz jako dite. Ale ze neni velky skoro stejne jako cap.....to jsem nechtela pochopit dlouho.
Dodnes ma ten PRAVY krtek pro me tak metr a pul.
 Jitka 
  • 

(25.2.2008 7:17:50)
Tak to je pro mě (téměř 39let) taky novinka! Fakt jsem si myslela,že je to druh tetřeva! :-)) Aspoň že nejsem sama.
 MarkétaP + 4 dcerky 

(25.2.2008 7:39:15)
Čekala jsem, kdy je tu konečně někdo vytáhne :) Já na ně přišla díky podobné rodinkovské diskusi před pár lety ;)
 petra 
  • 

(25.2.2008 9:46:44)
Libiku,

nezoufej, mně je 36 a taky jsem myslela, že tetřev honzlovec je brtratranec tetřeva hlušce...
Ach jo, takhle se přichází o iluze mládí:-)
(Nejdřív drmy, teď honzlovci)
Ale jinak jsem se na rodině už hodně dlouho takhle skvěle nepobavila.
Autorce dík za článek a ostatním za super diskuzi.
 Romi+K.10/05+M1/10 

(27.2.2008 14:44:11)
Taky se přidávám k Honzlovcům, též jsem myslela, že je to nějaký šlechtický rod. Děkuji za rozluštění, teprve teď jsem to pochopila, je mi 28 let.

Jinak maminky moc vám všem děkuji, za zpříjemnění dnešního odpoledne. Velice jste mě pobavily. Řežu se tady smíchy jak blázen.
 katka 
  • 

(3.3.2008 1:09:26)
jojo, to já byla v rodině za génia,když jsem přišla s tetřevy, ale prvně mi to nechtěli - asi před 4mi lety - ani věřit, že se nejedná o Honzlovce! naše původní verze byla:" Kdypak, Petře, vy, Honzlovci, prohrají? Sice tam neseděla ta 3. osoba ve slovese, ale to jsme si vysvětlovali nějakým jako archaickým onikáním - prostě když se člověk zamyslí, tak i blbinu vysvětlí. Ono taky to tam myslím "zpívá" Kopecký a jeho výslovnost je dost nezřetelná..
 Zzubejda, 2 kluci a holčička 

hromnatáh, láhor, sízedník, lemrouch, měkoň, půrko 

(25.2.2008 13:33:45)
To mě těší, že je tolik lidí, co objevilo honzlovce. Mě na to kdosi upozornil, kupodivu zrovna tomu jsem rozuměla. Mám kamarádku, která má pro tyto spřežené výrazy vzniklé většinou špatným frázováním v písničce souhrnný pojem "hromnatáh" - ona totiž netušila, jaký že je ten běhoun, když je jak hromnatáh :)
Letos na Silvestra jsme počítali, kolik takových hromnatáhů známe:

takže oblíbený honzlovec i okýbača tam byli, dále lemrouch (Libuše pozdravila Přemysla a políbila lem roucha jeho), lechtivý Láhor (vstávaj mi, láhore - vstávaj, milá, hore, už sa rozednívá), sízedník (zavoláme si zedníka, ten má velké kladivo), měkoň (už mně koně vyvádějí), hudební nástroj cenko (ej, macenko macenko, zahraj mi na cenko...
a opačný jev - půrko.....sekera je za dva zlatý a topůrko za tolar....logicky slyším a to půrko .)

čeština je prostě krásná :)

cenko 

(25.2.2008 13:41:26)
no je to slovenky "na tenko", jako tence, slabě, pianko...prostě potichu

Re: cenko a "Macejka" 

(25.2.2008 13:44:54)
pokračuje to: ej, na tu cenkú strunu...na tu tenkou strunu, takže možná taky jako ve vyšších polohách...pokud teda má hrát na housle....taky se možná neví, že Macenko je oslovení onoho Macka, co išiel do Malacek, a ne žádné dívky, v podání Karla Gotta dokonce "Macejky"!
 evapoja 
  • 

Re: cenko a "Macejka" 

(27.2.2008 9:50:32)
Vlastně jsem nikdy neviděla přepsaný text téhle písničky, ale Macejko tam klidně být může. Nezavrhovala bych ho úplně, pouze v podobě ta Macejka. Stejně jako se v "cenko" mění naše T na C, tak se u "Macejka", rozuměj Matěje, mění stejně, takže může znít Macej a z toho pak zdrobnělina Macejko podle vzoru Janko.

Jinak díky za úžasnou diskuzi, potřebovala jsem na chvilku vypnout od poměrně náročné práci a tak jsem se báječně pobavila, že jdu s klidem pokračovat dál ve smolení písmenek.
 Vladan 

Hromnatáh je největší problém na Moravě 

(25.2.2008 13:57:09)
U nás totiž by nikdy nikdo běhoun nenatáh, ale vždycky natáhL nebo natáhNUL. Takže Hromnatáh je skutečně slovní zkomolenina, kterou spousta lidí pochopí až v pubertě:-)
Podobně to máme s tím, když někdo něco řek. U nás nikdy nikdo nic neřek, vždycky řekl, takže slovní spojení "Už jsem řek" (něco jako howgh - domluvil jsem a už se o tom nebudeme bavit) tady vyvolává salvy smíchu:-))

Re: Hromnatáh je největší problém na Moravě 

(25.2.2008 14:10:57)
vidíš, Vladane, to máš pravdu, až tak jsem o tom nepřemýšlela, původem z Moravy, vyrostlá v jižních Čechách a opět přestěhovaná na Moravu namám problém rozumět oběma variantám....mně dělalo větší problém, když někdo "přišel dlouho", to jsem fakt nechápala, jak to, že nešel stejně dlouho jako obvykle...?...Nebo "přijdu dýl"....co to jako je?
 Vladan 

Pájovo rodiče přijdou dýl:-)) 

(26.2.2008 7:00:44)
S touhle větou na mě vyrukovala kamarádka v Hradci Králové. Dost jsem se musel držet, abych nevyprskl smíchy. Zase naopak když jsem jí řekl, aby rožla (tedy "rožni!";), tak mi odsekla, že nemá rožeň. Ach jo. A to jsou rozdíly v jedné malé republice - pak se má člověk domluvit v zahraničí:-)))
Ale kamarádi z Vysočiny taky chodí dýl - teda třeba autobus přijel dýl. Je to příšerné a dost těžko si na to zvykám. Taky jdou "na blázinec" a ne "do blázince". Takže skončí "na blázinci" ne "v blázinci".

vejkend 

(29.2.2008 13:13:34)
a kamarádi z východních Čech mají po pracovním týdnu vejkend....!!!!Ale to už se nám diskuse rozbíhá jiným směrem...
 Mikeš 
  • 

Re: vejkend 

(4.3.2008 9:54:17)
Jo, přesně tam, kde jsme před lety skončili, když jsme se při prohlídce náchodského zámku dozvěděli, že "tato soška je vyrobena z kluslona" :-))
 Mikeš 
  • 

Re: vejkend 

(4.3.2008 9:54:53)
Jo, přesně tam, kde jsme před lety skončili, když jsme se při prohlídce náchodského zámku dozvěděli, že "tato soška je vyrobena z kluslona" :-))
 Al 
  • 

Re: Pájovo rodiče přijdou dýl:-)) 

(29.3.2025 1:42:27)
Co je rožla netušijó, a co teprv zančela!
 Al 
  • 

(29.3.2025 1:42:28)
 Al 
  • 

Al 
  • 

Al 
  • 

Al 
  • 

(29.3.2025 1:42:29)

anděl do betle 

(25.2.2008 15:21:21)
A ještě jsem si vzpomněla, jak můj strýc málem umřel smíchy, když jsem coby malé robě o Vánocích zpívala "anděl sa jim ukázal, do betle jim jít kázal..."
Pro neznalé - betla je v brněnském hantecu postel, takže anděl posílal pastýře na kutě :)
 Simča, dcery *1988 a 1997 

(28.2.2008 10:32:55)
Tak to nejsi sama, já měla taky "Okýbaču". Ale já byla logik, tekže mi bylo jasný, že někdo ty ovce zahánět musí.... Ale vúbec mi nikdy nepřišlo divný, že to v Beskydech dělá "černoch Okýbača".....

Simča
 Sarka 
  • 

NESE DAVEJ 

(22.2.2008 18:36:51)
To me zase nikdy nebylo jasne: "Holka, modrooka, NESE DAVEJ u potoka.." Co ze to vlastne nese?? :o)
 Vladan 

Pane Erbene.... 

(22.2.2008 20:50:11)
Kamarád se zase zasekl u klasika největšího, přímo u Erbenovy Kytice, konkrétně básně Vodník. Tam, kde se deklamuje: A na topole podle skal zelený mužík zatleskal" on slyšel: A na to pole podle skal...atd. Tak se mě ptal, jestli nevím, na které pole a proč na něj zatleskal.
Jinak já jsem si jako dítě při písni "Zasvítil měsíc nad huménko, spadla mě žalost na srdénko. Pro tebja, synečku, voňavý hřebíčku, že sedáš večer při vínečku" vždycky představoval, že mu ta galánečka říká hřebíčku a viděl jsem v duchu vždycky hřebík. Ocelový:-))
Taky jsem měl rád písničku Kazačok, což byl nějaký sovětský pop a myslel jsem, že je to o kazeťáku:-))
 Janička 
  • 

Už mi lásko není 20 let 

(22.2.2008 21:42:01)
Pětiletý synovec nedávno vybafnul na babičku novou písničku (kterou se zřejmě naučil z teleshoppingu) a zpíval: Už mi lásko není 20 let, už mi není ani 500 let. No a babička se mohla potrhat smíchy.
 Romi+K.10/05+M1/10 

Re: Pane Erbene.... 

(27.2.2008 14:58:59)
Tak váš kamarád není jediný kdo si toto myslí/myslel. Takto jem Vodníka recitovala i já a až teď jste mi to vysvětlila. Děkuji.....:-D
 Janusina 

Re: Pane Erbene.... 

(29.2.2008 10:11:23)
Myslím, že toto je příklad, ke kterému se přikloní většina národa. "to pole podle skal" měli určitou dobu snad všichni školou povinní:-) (Že by za to mohl pan Werich a jeho Čochtan: "a na to pole podle skal zelený mužík zatleskal... sem bejval já";)
 Cindy (XI/06 + IX/10) 

Přeřeky 

(22.2.2008 22:43:47)
Dámy a pánové, teď jsem se tak nasmála, až mi doteď tečou slzy. Manžel dole v obýváku si asi myslel, že mám záchvat hysterie :-))) Jasně vede lemrouch a smrdící podkoní, ale i ostatní jsou úžasné. Já si toho moc nepamatuju z mých přeřeků. Jen, když jsme se - tehdy se snoubencem - dívali na nějaký sportovní zápas, tak muž říkal, počkáme ještě na toho horolezce Borise.... No, zůstala jsem jak u vytržení - a on vysvětlil mému polodementnímu výrazu v tváři...No přece... Boris umí po skalinách - Češi vyhráli zápas a zahráli českou hymnu o tom horolezci :-) Jen je třeba říct, že ze strany muže to bylo vědomé přeřeknutí. Ovšem nevědomé přeřeknutí bylo, když si před pár (90. léta) lety začal všímat nápisů na některých bonbonech, kde bylo uvedeno SUGAR FREE a on chudák myslel, že je tam cukr zdarma :-))) Tak dodnes říkáme, že si dáme ty cukríky bez cukru anebo ty s cukrem zdarma...
Já jsem zase před pár lety zaperlila, když jsem tvrdila, že ti lidé ten petting hrají docela dobře...Samozřejmě, že se nejednalo o hramadný sex, ale o hru zvanou petang. :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 

Re: Přeřeky 

(23.2.2008 7:39:49)
Cindule, tak to Tě ještě dorazí, že petting není hromadný sex :-)
 Klarchen 

(23.2.2008 10:58:07)
No ale petting provozovaný v počtu lidí, kteří obvykle petanque hrají, už se hromadnými sexuálními hrátkami nazývat dá, ne? :)

(23.2.2008 18:22:20)
To je fakt :-)
Ovšem při hromadný akci bych se dost divila, kdyby zůstalo u petingu :-)
 Cindule 
  • 

Petting 

(23.2.2008 14:54:02)
Tak samozřejmě samotný petting není označení pro hromadný sex, ovšem byla řeč o skupině lidí, a tak jsem použila výraz hromadný sex...
A neboj se, skutečně vím, co výraz petting znamená.
 Margot+1 

Nata a Trousa 

(24.2.2008 9:47:26)
A co teprve borci Nata a Trousa, co blýskaj, hromy divo bijú
 sarka25 
  • 

živé oči mrtvého... 

(22.2.2008 23:00:20)
... to jsme řešili doma s 4-letým synem. Výsledek? Mládek, .. Jožina kdo přivede, ŽIVÉHO ČI MRTVÉHO, tomu já dám...
 PajaMM 

Re: živé oči mrtvého... 

(24.2.2008 10:00:12)
Tak po precteni cele diskuse se smeju az mi tecou slzy a manza taky :-D To je krasny, co clovek dokaze zmotat :-D

Ale nas Klarka nam letos taky zpivala na Vanoce koledu a v ni je Panimamo vstante, ... no a ona zpivala Pani Mamovska jde :-D

A moje tchynka, kdyz ve skole psali diktat, tak meli napsat Slepíš mi ty listy? A ona napsala Slepýš Mitylisty, protoze si myslela, ze se tak jmenuje :-D

No a ja zas jako mala cetla v programu, ze bude MS v tancich na lede a dlouho jsem premyslela, co budou delat tanky na lede :-D
 Janina22 

Skvělé!!... 

(24.2.2008 15:05:23)
Dnes mám blbou náladu,špatně jsem se vyspala,dopoledne v práci,pak šichta doma,až teď jsem si sedla k "rodince"a zasmála jsem se,tak,jak už dlouho ne,skvělý příspěvek a skvělý průběh diskuze.Díky dámy!A hezký zbytek neděle!:-D
 Markéta 
  • 

zima a léto 

(22.2.2008 23:46:54)
Jednou jsem seděla na besídce ve školce a nevěřila svým uším. Zatímco ostatní děti zpívaly "zima nám do dlaní nasype sníh, v létě chodíme bosí", tak můj syn zpíval "zima nám do dlaní MAXIPES FÍK..." Hádejte, co tekrát dávali za večerníček...
 gwen 

Divekej Bill - Pneumatický kladivo 

(24.2.2008 11:34:23)
Náš malej (3a3/4r) miluje bagry a všelijaké pracovní stroje. Asi proto nade vše miluje tuhle písničku (Tak ukaž jí to svoje pneumatický kladivo všema mastma mazaný zvíře co v tobě dřímá....)
Jo, až za pár lep pochopí, asi se taky bude divit, že to není písnička o stavbě... :))))
 Jája (50, 1 dospělé dítě) 
  • 

Taky přebrept 

(24.2.2008 13:27:30)
Taky mám přebrept. Dcera chtěla slavnostní oslavu dne žen. Připavily se sousedovic hošíkem pohoštění pro dvě maminky a babičku (já a sousedky). Oslavu uvedly zpěvem státní hymny a místo "zemský ráj to na pohled" zazpívaly "ženský ráj to na pohled". Bylo jí tehdy asi 5 let, sousedovic Krisťa je o dva roky mladší. Vůbec tenkrát nechápaly, proč jsme z toho měly záchvat smíchu, když to přece bylo tak slavnostní.
 Fčelka 

Už troubějí a spol... :) 

(24.2.2008 14:57:06)
Taky přidám svou trošku do mlýna. Můj bratr, coby malý klouček chtěl, aby mu maminka zazpívala tu písničku o stojánkovi. Maminka vyplašeně přiznala, že žádnou takovou nezná. Po krátké diskuzi vyšlo najevo, že to je písnička "jedna dvě tři čtyři pět, coS TO JANKU, cos to sněd..." :-D. Představa stojánku, který se něčím krmí, mě dodneška rozesmívá. Stejně tak jako dotaz mojí babičky, která se před mnoha lety ptala co to je sefkyně. Nikdo nevěděl. Pak z ní vylezlo, že to je text písničky (tuším, že od Lutky) "V jednom lese byla velká jeskyně a v ní temno, jak když zhasne SE V KINĚ". :-D. Další perlička je od mojí učitelky tělocviku, se kterou jsme se na toto téma před mnoha lety bavili na školním výletě v Tatrách. Ona zase nechápala (jako dospělá) proč Žbirka zpívá ve svý úžasný písničce o prádle, protože v písničce Biely kvet jasně slyšela bielizenˇ a naprosto jí unikal smysl. Komu by neunikal, když by tam skutečně bylo "Bielizenˇ, darujem ti bielizenˇ, posledný je, viac ich niet...":-D A moje kamarádka, se kterou jsme coby pubert""ačky v osmdesátých letech tajně kouřily na našem balkoně, mě překvapila, když jsme si tam zpívaly notoricky známou utahanou lidovku a já od ní slyším "Už troubějí, už troubějí, na horách JE LENIN" a to mě prostě dostalo :-D
 10.5Libik12 

Re: Už troubějí a spol... :) 

(24.2.2008 16:10:32)
Když jsme u Žbirky, jak zpívá "Čo bolí, to prebolí,,,,
z trosek něco nestvoříš:), tam já teda slyším děsnou věc. A upozornila mě na to kolegyně v práci.
 Helena 
  • 

(24.2.2008 22:24:20)
Čítala som všetky príspevky, ale "NA HORÁCH JE LENIN" u mňa vedie... :-D
 Leona 
  • 

(25.2.2008 13:41:33)
Hahaaaaaa - Už troubějí, na horách je Lenin je i můj dávný omyl a není divu. Pamatuju si, jak nám coby předškoláčkům v mateřské školce soužka učitelka místo pohádky povídala o Voloděnkovi Uljanovi alias V.I.Leninovi a o jeho dětství a mládí a zásluhách pozdějších :o))))).... Takže není divu, že jsem se domnívala, že famfáry na horách patřej právě jemu. Procitla jsem až někdy ve 13letech, když jsem písničku tak nějak důkladněji poslouchala z rádia. A když jsem o tomhle "přeslechu" vyprávěla svému muži, nemohl se dosmát a ptal se mne, jak jsem si ale vysvětlovala další sloku "mysliveček na posedu, má palouk pěkně v nadhledu a prstem svým na spoušti dívá se do houští..." Popravdě jsem mu doznala, že jsem se nikdy v téhle písničce dál nedostala, jak Voloďkovi :o))))))).
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Halí belí 

(24.2.2008 22:32:36)
To já jako malá zas zpívala ...koně v zelí, Máří babka v petrželi. A trochu jsem se divila, co dělá babka v petrželi :-)
 MarkétaP + 4 dcerky 

Re: Halí belí 

(25.2.2008 7:38:34)
Dcerka taky nějakou dobu chtěla zpívat tu písničku "ahří báka" ...
 romana 
  • 

KSČ 

(24.2.2008 14:27:39)
vážená kapitalistko, já sem v té době 80.let, okterých vedete pomlouvačnou řeč, bral 3000,- kč a uživil jsem v pohodě celou rodinu s dětmi. A když jsem v noci přivydělal na metru, tak jsem si i postavil dům v praze.
Neměli jsme sice kdykoliv jsme chtěli nahnilé banány jako dnes nebo jiné cizokrajné ovoce , o které nestojím ,ale byli jsme všichni zdraví , žili jsme v klidu bez obavy , kdo z vás kapitalistů budu sát jako dnes nebo že ztratíte práci, zdravotnictví bylo naprosto zdarma a nepozoroval jsem, že by důchodci umírali příliš brzo jako tomu bude dnes, obzvláště u dělnických profesí, kde se jich kapitalist ihned zbaví , jakmili jim dojdou síly.l.....
Protože vláda nemohl krást a dovolovat krást tzv. podnikatelům jako dnes , živil mnohasettísicovou armádu, milice, zdravotnictví, školství, školka za pakatel, metro za 1 Kč, telefon za 1 Kč
dělnická jízdenka 40 km do Prahy za 7 km, nafta za 1kč atd atd atd....Vy vyděláváte peníze aniž byste něco nerestituovali nebo odírali své zaměstnance jako to bylo za první republiky? Dnes toho dělník o moc víc nemá, protože za průměrnou mzdu 15000 je na tom hůř při té drahotě než v 80.letech.
Jsem přesvědčen až si to lidé uvědomí , přijde další revoluce, lidem se nechce dívat na zámky , luxusní vozy kapitalistických zbohatlíků
 Líza 

Re: KSČ 

(24.2.2008 14:33:54)
NO, byla-li tehdy průměrná mzda 3000 (má dojem, že průměrná mzda byla o něco nižší), pak prostým srovnáním dojdeme k tomu, že v přepočtu na dnešní průměrnou mzdu, která není patnáct, ale dvacet tisíc, vycházejí tvoje údaje velmi podobně.
Co mě ale rozesmálo nejvíc, je to, že od konce 80. let se délka života zvyšuje, nikoli snižuje, jak tvrdíš. Aspoň si zkus občas ověřit předpoklady, z nichž vycházíš, jinak by to vypadalo, že si pleteš dojmy s pojmy.
 Cindule (1 ještěrka) 
  • 

(24.2.2008 15:05:21)
No, já prožila celé dětství za komunistů. A vím, že tedy průměrná mzda byla 2.500 Kč koncem osmdesátých let. Pochopitelně byli i tací (např. řidiči či horníci), kteří mívali platy vyšší, než jejich ředitelé. Moje první mzda v roce 1988 byla 1066,- Kč.
No, nebydlet u rodičů (také jsem to brala jako roční přestávku mezi nástupem na VŠ) tak bych asi nepřežila.
Já pracuju léta v bance a jen tak tak dosahuji na průměrný plat dnes v ČR. A to vůbec nehovořím o průměrném platu v bankovnictví, o tom si mohu nechat leda tak zdát. A přesto nejsem nijak zapšklá rašple a jsem ráda, že doba komunistů je za námi.
A také si pamatuji, že jsme se kdysi na střední učili, že průměrný věk muže, je 68 let a ženy 72. Takže i tomto případě si myslím, že máme dnes trochu delší životnost.
 Jája 
  • 

(24.2.2008 16:05:09)
Probůh, co sem taháš politiku? Tady je debata o přebretech dětí!
Ale když politiku, tak budiž: dítko mojí kamarádky, asi 5-leté, se ptalo maminky, zda ten pán, co naděluje na Vánoce dárečky, je Lenin. Holt ve školce probírali VŘSR a soudružka jim říkala o tom hodném pánovi, co se jmenoval Lenin.

(24.2.2008 18:23:20)
Docela chápu, že když jste zrovna byli zdraví, připadalo vám neplacené zdravotnictví na dostatečné úrovni :-)
Jestli teď jste starý a nemocný, jistě to nesouvisí s věkem ani tim, komunisti kašlali na životní prostředí - jednoznačně jsou tím vinni kapitalisti :-)

(24.2.2008 18:24:09)
pardon, "vini"
 majdaleenka +07+11 

prosím? 

(24.2.2008 20:10:45)
Pardon, asi jsem nechápavá, ale na co konkrétně je tohle reakce? Neutekla z jiné diskuse? Někdo tady mluví o politice či haní 80. léta?
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

(24.2.2008 22:06:47)
Čtu si diskuzi o přebreptech dětí v písničkách a teď takový příspěvek:
"Protože vláda nemohl krást a dovolovat krást..."
I když jsem za kominustů byla dítě školou povinné, nepamatuji si na žádného Vláďu, o který nemohl krást... :-)
 MirkaM 

(24.2.2008 23:05:04)
Okybaču znám, dcerku opravu obudíme? Myslela jsem obludíme ... jakože zblbneme.
Podle mojí dcery Mája zas míří na Zimajz a u jedné písničky Medvěd mlsá mléko lžící (lékořici). Mmch, malá chodila s podobnýma perlama ze školky poměrně často. Zpívali spoustu docela těžkých umělých písní, lidovky téměř ne (proč?), a navíc děti nerozumněly textu. O podobných přebreptech - na horách je Lenin a měkoň, vyprávěla někde Bára Hrzánová.
 Vladan 

Hrdý Budžes 

(25.2.2008 7:05:02)
Tak Bára Hrzánová tohle vyprávěla v divadelní hře Hrdý Budžes (taky přebrept - A hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ni hruď falešnou řečí).

Mortadela 

(25.2.2008 7:34:26)
Vy jste ale legrační, zatrpklý člověče. Patrně jste si nevšiml, že tato diskuze je o něčem jiném, a proto namísto humorných historek o popletených slovech písní přispíváte prokomunistickými bláboly.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 

(25.2.2008 8:03:21)
Romano, můj první nástupní plat byl 1942,--Kč (v roce 1997) a odcházela jsem z firmy se 4500,--Kč (v roce 2000), takže těžko uvěřím tomu, že každý před převratem bral 3000,--Kč. Přitom jsem si dělala vysokou, dojížděla kvůli toho a i platila dvoupokojový byt - nevyskakovala jsem si, ale ten pocit svobody, který jsem měla byl k nezaplacení.
Dneska se máme s manželem, tak nějak prostě normálně. O banány mi tedy nejde, nad touto dobou nevýskám, politika a vše s ní spojené je si myslím u nás vhodné, tak leda k ušklíbnutí.
Jediné, co mi vadí, je ztráta morálních hodnot, ale mezi námi, spíše to bylo i před listopadem 89, jen se o tom tak nemluvilo.
 estra+Ema 1/02+Kvido 1/08 

(25.2.2008 13:12:08)
Ale fuj. Kam to diskusi zaválo??? Ale jinak musím říct, že jednou jsme na toto téma měli diskusi s mojí mamkou, která už není nejmladší a taky mívá pocit, že bývalo lépe. Tak jsme ji jednou udělali přepočet cen a zjistili jsme, že teď jsme na tom v poměru výplata x ceny lépe a ještě to nemusíme shánět po všech čertech.
Příklad - pokud vycházím z toho, že řada lidí vydělala 1500 Kč a teď vydělá tak zhruba 15000 (desetkrát více), tak pokud stál rohlík 40 ha, dnes by musel stát 4 Kč. Takže 2,50 je vlastně láce.
Hauk;)
 Dargo 

(25.2.2008 23:52:17)
Tak doufám,že Vám i chybějí ty fronty ve 20-ti stupňových mrazech na to,abyste dostal dvě role toaleťáku.Určitě byste si šel na dvě hoďky do nějaké stoupnou,že..;)
 pat+3kluci 

Tak jedou páni, tak jedou k Máni 

(24.2.2008 23:24:30)
Ahoj,
taky jsem se tu nasmála, díky :-) Mne zas docela nedávno došlo, že TAK nejedou páni k Máni, ale že TAK jedou páni a TAK jedou kmáni. Je to ale pocit, když se vám po letech zbortí základní kameny, co?
 Alexandra, 2 kvítka 
  • 

Živijó 

(25.2.2008 0:29:56)
Dnes při oslavě manželových narozenin jsem si všimla, že 5 ze 7 zpívajících, zpívalo "Mnogal je tam, mnogal je tam" :-) Neodpustila jsem si je opravit a někteří ve svých 31, 57, 59 a 60 pochopili, o čem se zpívá a že se oslavenci přejí mnohá léta (plná vtipných breptů a hlášek, zajisté:-)) Pravda, jako malá jsem taky netušila, co to mnogal je.
 Evka 
  • 

Re: Živijó 

(26.2.2008 0:24:28)
:-DDD Mnoga leta, wow, tak je mi 23, mnogaletu jsem zpivala asi na milionech oslav a nikdy jsem nepochopila, co to znamena. Mnogaleta pro me bylo slovicko asi jako abrakadabra :-)))
A ono to ma vyznam :-))) No me trefi, ted se tu smeju jak prastena, doufam ze nevzbudim deti
 Veronika a 2 rarášci 
  • 

Dvojsmyslnost 

(25.2.2008 14:37:11)
Když se pročítám diskusí nejde mi si nepřihodit.
Teď nebudu psát o pochopení textu písní,ale spíš o nepochopení dětí od nás dospělých,nebo lépe řečeno o jiném (dětmi neznámém) rozměru chápání :-)
Kamarádce přišla domů dcerka ze školky a ptala se:
"Maminko co je to ORAL?".
Kamarádka se sice zděsila,ale zachovala duchapřítomnost a než by se zamotala do jakéhosi vysvětlování, tak se nejprve zeptala, kdeže tento výraz slyšela.A vrátila se jí celkem jednoduchá odpověď:
"No přece oral jsem oral,ale málo...!"
 Markéta 
  • 

Re: Dvojsmyslnost 

(25.2.2008 14:45:04)
:-)
 Baruschka 

Úžasné! 

(26.2.2008 0:44:39)
Milé dámy, chtěla jsem jít spát, ale naprosto jsem se tu sekla :-D

Taky přihodím jeden svůj dlouhověký omyl - maminka mi pravidelně říkávala - Stojíš, jak svatá dala nevěděla komu a já si marně x let lámala hlavu nad tím, co ta paní jménem Dala vlastně nevěděla.. :-D

Nicméně i moje maminka je expertka - až o jejích padesátých narozeninách se dozvěděla od mého manžela, že šišky, kterými se krmí husy nejsou totožné s těmi, co rostou na jehličnanech - představa, jak do nebohé husy rvu třeba borovicovou šišku mě dodnes naprosto odbourává. :-D
 Cindule 
  • 

Re: Úžasné! 

(27.2.2008 21:16:47)
Tak svatou Dalu jsem také pochopila až trochu později :-))
Pamatuju si, že jsem měla problémy např. se slovy, která měla v sobě zahrnutý i jiný význam, např. - mamina: dej si pozor, v té polévce je nové koření - já (5 let) - tys ho kupovala včera?
nebo byl v TV film, kde se objevil člověk malomocný - to jsem vůbec nechápala, proč je tak nemocný, když je MÁLO mocný :-)
a jak může někde víceprezident být méně než prezident, když je VÍCE-než-prezident :-)
 LaraKroft 

Medvídek Pú 

(5.3.2008 17:18:19)
Tak mi to nedá a musím přispět svou troškou do mlýna. Co je obligátní půrko jsem objevila celkem brzy, mamka měla takové průpovídky jako "plaveš jak pantok bez topora", zato dcera její kolegyně si myslela, že ta "Okýbačova" galánka je pračka, něco jako Tatramat :) No ale s těmi mamčinými výroky jsem pak nevěděla, co je vylišit si kapsu (vyliž si kapsu), co je nošahup (sedíš tu jak noša (=nůše) hub), případně jak vypadá liška počitá (Brehmův svět zvířat jsem měla v malíku).
Ale opravdovým oříškem vyřešeným až relativně pozdě (po shlédnutí Tygrova příběhu v kině) mi došlo, že dobrodružství Medvídka Pú a jeho přátel jsou fantazie Kryštůfka Robina (nebo spíš jeho tatínka), neb zmíněná zvířátka jsou jeho plyšáci. Já se domnívala, že jde o zvěř skutečnou, pouze polidštěnou. (No vždyť ilustrace Jaromíra Zápala jsou (tedy pravda, s vyjímkou Púa) veskrze realistické....
No a že stokorcový les není monokulturou nějakého stokorce, který jsem považovala za něco jako vejmutovku nebo sekvoj, nýbrž lesní pozemek o výměře sto korců, to jsem objevila až opravdu asi před dvěma roky....nějak mi to secvaklo, až když jsem se dívala na Vizionáře, kde pan Hlavsa vyjmenovával, kolik korců čeho synovi odkazuje. Podotýkám, že onu scénu jsem poprvé viděla už velmi dávno a potom ještě mockrát :-D
 Dargo 

Re: Medvídek Pú 

(6.3.2008 18:12:35)
Jojo,stokorce mi docvakly taky až někdy před měsícem,kdy jsem shlédla jeden s dílů medvídka Pú a v písničce se zpívá....les sto korců má....
 Dargo 

(6.3.2008 18:12:56)
Jojo,stokorce mi docvakly taky až někdy před měsícem,kdy jsem shlédla jeden s dílů medvídka Pú a v písničce se zpívá....les sto korců má....
 Dargo 

(6.3.2008 18:13:07)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

(6.3.2008 18:18:00)
já kdysi hledala na internetu, jak že to vypadá ten strom stokorec :-) manžel mi to vysvětlil

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.