| romana | •
 |
(24.2.2008 14:27:39) vážená kapitalistko, já sem v té době 80.let, okterých vedete pomlouvačnou řeč, bral 3000,- kč a uživil jsem v pohodě celou rodinu s dětmi. A když jsem v noci přivydělal na metru, tak jsem si i postavil dům v praze. Neměli jsme sice kdykoliv jsme chtěli nahnilé banány jako dnes nebo jiné cizokrajné ovoce , o které nestojím ,ale byli jsme všichni zdraví , žili jsme v klidu bez obavy , kdo z vás kapitalistů budu sát jako dnes nebo že ztratíte práci, zdravotnictví bylo naprosto zdarma a nepozoroval jsem, že by důchodci umírali příliš brzo jako tomu bude dnes, obzvláště u dělnických profesí, kde se jich kapitalist ihned zbaví , jakmili jim dojdou síly.l..... Protože vláda nemohl krást a dovolovat krást tzv. podnikatelům jako dnes , živil mnohasettísicovou armádu, milice, zdravotnictví, školství, školka za pakatel, metro za 1 Kč, telefon za 1 Kč dělnická jízdenka 40 km do Prahy za 7 km, nafta za 1kč atd atd atd....Vy vyděláváte peníze aniž byste něco nerestituovali nebo odírali své zaměstnance jako to bylo za první republiky? Dnes toho dělník o moc víc nemá, protože za průměrnou mzdu 15000 je na tom hůř při té drahotě než v 80.letech. Jsem přesvědčen až si to lidé uvědomí , přijde další revoluce, lidem se nechce dívat na zámky , luxusní vozy kapitalistických zbohatlíků
|
| Líza | 
 |
(24.2.2008 14:33:54) NO, byla-li tehdy průměrná mzda 3000 (má dojem, že průměrná mzda byla o něco nižší), pak prostým srovnáním dojdeme k tomu, že v přepočtu na dnešní průměrnou mzdu, která není patnáct, ale dvacet tisíc, vycházejí tvoje údaje velmi podobně. Co mě ale rozesmálo nejvíc, je to, že od konce 80. let se délka života zvyšuje, nikoli snižuje, jak tvrdíš. Aspoň si zkus občas ověřit předpoklady, z nichž vycházíš, jinak by to vypadalo, že si pleteš dojmy s pojmy.
|
| Cindule (1 ještěrka) | •
 |
(24.2.2008 15:05:21) No, já prožila celé dětství za komunistů. A vím, že tedy průměrná mzda byla 2.500 Kč koncem osmdesátých let. Pochopitelně byli i tací (např. řidiči či horníci), kteří mívali platy vyšší, než jejich ředitelé. Moje první mzda v roce 1988 byla 1066,- Kč. No, nebydlet u rodičů (také jsem to brala jako roční přestávku mezi nástupem na VŠ) tak bych asi nepřežila. Já pracuju léta v bance a jen tak tak dosahuji na průměrný plat dnes v ČR. A to vůbec nehovořím o průměrném platu v bankovnictví, o tom si mohu nechat leda tak zdát. A přesto nejsem nijak zapšklá rašple a jsem ráda, že doba komunistů je za námi. A také si pamatuji, že jsme se kdysi na střední učili, že průměrný věk muže, je 68 let a ženy 72. Takže i tomto případě si myslím, že máme dnes trochu delší životnost.
|
|
|
| Jája | •
 |
(24.2.2008 16:05:09) Probůh, co sem taháš politiku? Tady je debata o přebretech dětí! Ale když politiku, tak budiž: dítko mojí kamarádky, asi 5-leté, se ptalo maminky, zda ten pán, co naděluje na Vánoce dárečky, je Lenin. Holt ve školce probírali VŘSR a soudružka jim říkala o tom hodném pánovi, co se jmenoval Lenin.
|
|
| JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) | 
 |
(24.2.2008 18:23:20) Docela chápu, že když jste zrovna byli zdraví, připadalo vám neplacené zdravotnictví na dostatečné úrovni  Jestli teď jste starý a nemocný, jistě to nesouvisí s věkem ani tim, komunisti kašlali na životní prostředí - jednoznačně jsou tím vinni kapitalisti
|
|
| majdaleenka +07+11 | 
 |
(24.2.2008 20:10:45) Pardon, asi jsem nechápavá, ale na co konkrétně je tohle reakce? Neutekla z jiné diskuse? Někdo tady mluví o politice či haní 80. léta?
|
|
| Dana, Kubík 4/05 | •
 |
(24.2.2008 22:06:47) Čtu si diskuzi o přebreptech dětí v písničkách a teď takový příspěvek: "Protože vláda nemohl krást a dovolovat krást..." I když jsem za kominustů byla dítě školou povinné, nepamatuji si na žádného Vláďu, o který nemohl krást...
|
| MirkaM | 
 |
(24.2.2008 23:05:04) Okybaču znám, dcerku opravu obudíme? Myslela jsem obludíme ... jakože zblbneme. Podle mojí dcery Mája zas míří na Zimajz a u jedné písničky Medvěd mlsá mléko lžící (lékořici). Mmch, malá chodila s podobnýma perlama ze školky poměrně často. Zpívali spoustu docela těžkých umělých písní, lidovky téměř ne (proč?), a navíc děti nerozumněly textu. O podobných přebreptech - na horách je Lenin a měkoň, vyprávěla někde Bára Hrzánová.
|
| Vladan | 
 |
(25.2.2008 7:05:02) Tak Bára Hrzánová tohle vyprávěla v divadelní hře Hrdý Budžes (taky přebrept - A hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ni hruď falešnou řečí).
|
|
|
|
| Mortadela | 
 |
(25.2.2008 7:34:26) Vy jste ale legrační, zatrpklý člověče. Patrně jste si nevšiml, že tato diskuze je o něčem jiném, a proto namísto humorných historek o popletených slovech písní přispíváte prokomunistickými bláboly.
|
|
| Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 | 
 |
(25.2.2008 8:03:21) Romano, můj první nástupní plat byl 1942,--Kč (v roce 1997) a odcházela jsem z firmy se 4500,--Kč (v roce 2000), takže těžko uvěřím tomu, že každý před převratem bral 3000,--Kč. Přitom jsem si dělala vysokou, dojížděla kvůli toho a i platila dvoupokojový byt - nevyskakovala jsem si, ale ten pocit svobody, který jsem měla byl k nezaplacení. Dneska se máme s manželem, tak nějak prostě normálně. O banány mi tedy nejde, nad touto dobou nevýskám, politika a vše s ní spojené je si myslím u nás vhodné, tak leda k ušklíbnutí. Jediné, co mi vadí, je ztráta morálních hodnot, ale mezi námi, spíše to bylo i před listopadem 89, jen se o tom tak nemluvilo.
|
| estra+Ema 1/02+Kvido 1/08 | 
 |
(25.2.2008 13:12:08) Ale fuj. Kam to diskusi zaválo??? Ale jinak musím říct, že jednou jsme na toto téma měli diskusi s mojí mamkou, která už není nejmladší a taky mívá pocit, že bývalo lépe. Tak jsme ji jednou udělali přepočet cen a zjistili jsme, že teď jsme na tom v poměru výplata x ceny lépe a ještě to nemusíme shánět po všech čertech. Příklad - pokud vycházím z toho, že řada lidí vydělala 1500 Kč a teď vydělá tak zhruba 15000 (desetkrát více), tak pokud stál rohlík 40 ha, dnes by musel stát 4 Kč. Takže 2,50 je vlastně láce. Hauk
|
|
|
| Dargo | 
 |
(25.2.2008 23:52:17) Tak doufám,že Vám i chybějí ty fronty ve 20-ti stupňových mrazech na to,abyste dostal dvě role toaleťáku.Určitě byste si šel na dvě hoďky do nějaké stoupnou,že..
|
|
|