Ahoj,
mám za sebou dva císařské řezy, oba akutní pro hypoxii (nedostatek kyslíku pro miminko). První syn je bohužel postižený a dceru "vzali" císařem hlavně z obav, aby se přirozený porod nezkomplikoval moc a já neměla doma dvě postižené děti. Ale samozřejmě jsem nejdřív zkoušela rodit přirozeně, ale opravdu to nešlo ... opět nastala hypoxie, naštěstí ne tak rozsáhlá jako u syna.
Poprvé jsem měla při císaři epidurál a cítila jsem téměř všechno, bylo to nepříjemné, celá operace trvala přes hodinu. Navíc mi epidurál píchli špatně, takže jsem po operaci už nedostávala anestetika do páteře jako ostatní. V noci jsem vůbec nemohla spát. Syna jsem viděla asi až za dva dny (on byl na tom dost špatně a byl v inkubátoru), až jem byla schopná dojít na JIP.
Druhý císař proběhl se spinální anestezií. Necítila jsem vůbec nic, byla to úplná paráda. Jediný negativní pocit jsem měla z toho, že jsem vůbec nemohla hýbat nohama a měla jsem strašný strach z toho, jestli jima ještě někdy pohnu ... Dceru mi přinesli asi 6 hodin po porodu a nosili ji co 2-3 hodiny. Zhruba 48 hodin po operaci jsem ji dostala na pokoj a musela jsem se starat sama. Bylo to dost náročné, protože jsem měla problém chodit vzpřímeně a měla jsem velký strach, že s ní spadnu nebo ji upustím. Do úplného normálu jsem se dostala zhruba po dvou měsících a i teď mě někdy jizva pobolívá.
Kdybych si mohla vybrat, tak bych samozřejmě chtěla taky vyzkoušet, jaké je to rodit přirozeně. Ale bojuje ve mě strach, protože znám spoustu a spoustu dětí, které jsou postižené kvůli spackanému přirozenému porodu. Proto jsem taky pro možnost výběru, hlavně pro ty maminky, které už jeden "pokažený" porod zažily, aby si taky mohly užít radost ze zdravého dítěte. Rozhodně bych si císaře nevybrala kvůli strachu z bolesti, protože si myslím, že císařský řez je bolestivější, ale ze strachu o dítě.
Pro zastánce přirozených porodů - řekla bych, že dcera i přesto, že je císařským řezem je psychicky i fyzicky úplně v pořádku a nemám pocit, že by byla nějak ochuzná. A že ty dva dny, co nebyla stále se mnou jsme si už mnohonásobně vynahradily. Je to moje sluníčko a jsem strašně šťastná že ji mám a že je zdravá