Přidat odpověď
V naší rodině se už léta letoucí peče podle osvědčeného receptu babičky, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a na vále se podsypává jen maličko. Chuťově je skvělé, můžu jenom doporučit.
42 dkg hladké mouky (00 extra)
25 dkg dobrého másla
15 dkg moučkového cukru
3 žloutky (když jsou z domácích vajíček, tím lépe)
trošku citronové šťávy, trošku mleté vanilky (nemusí být)
Máslo nakrájíme na malé kousky, suroviny dáme na vál a RYCHLE (do 3 minut) zpracujeme na hladké těsto. Dáme přes noc do ledničky odpočinout, zabalené do mikrotenového sáčku. Druhý den vyvalujeme na tloušťku cca 2-3 mm a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v dobře vyhřáté troubě (190 stupňů) dorůžova. Slepujeme aspoň týden před Vánoci buď pikantní zavařeninou (letos chci vyzkoušet domácí zavařeninu z planých špendlíků, je krásně sytě červená a trochu ostřejší), nebo Nutellou (má to zase jinou chuť, taky výbornou).
Osvědčilo se mi skladování v papírových krabicích vyložených alobalem (nejlépe v chladné špajzce, ne v ledničce).
Předchozí