Jo jo, přesně tento recept máme taky. Poměr 1:2:3
.
Já udělám těsto, nechám do druhého dne a je to jediné těsto, které si vyvaluji a vykrajuji sama - děti se s tím vždycky hodně piplaly a tohle se musí zpracovat fofrem, než moc povolí.
Takže vyndám z lednice, rozkrojím na 4 dílky, tři vrátím do lednice, tu jednu čtvrtinu vyválím (snažím se rovnoměně, tak na sílu 2 - 3 mm), vykrajuji tvary co nejvíc u sebe, aby byl minimální odpad, peču na peč. papíru a na přenesení vykrájených tvarů používám malířskou (nebo natěračskou?) špachtli, kterou jsem si kdysi koupila JEN DO KUCHYNĚ.
Zbytky z první čtvrtina ukoulím do kuličky, dám ji do lednice a zpracuji 2., třetí a čtvrtou část. Zbytky ale nepřidávám, vždy je dám do lednice, takže tam mám závěrem jen ty 4 zbytky a ty zpracuji pak zase naráz - je toho asi tak stejně, jako ty původní čtvrtinky.... Tím zajistím, že se těsto nepřevaluje několikrát dokola a nezapracovává se do něho víc a více mouky.
Když zpracuji tu pátou - zbytkovou - dávku, vždycky se něco ještě "prokrájí", takže je zbytek ze zbytků. Pokud jsem moc podsypávyla a je ta hromádka už moc moučná, není tak hedvábná na dotek a tak, vezmu trošku másla - asi půl malé lžičky - a propracuji ji do těsta (abych vyrovnala podíl tuku a mouky) a ještě nechám utuhnout v lednici. A pak už udělám obdélníkové tvary (tedy těsně jeden k druhému), aby nevznikly zbytky.... Dělám obdélníčky cca 2x3 cm a do půlky tvarů vypíchám "karetní" znaky a pak lepím k sobě "kartičky". Srce a káry malinovou, piky a kříže borůvkovou marmeládou
Z lineckého těsta dělám několikero cukroví... Dvoubarevné, slepované a sypané mandlemi.... a ty karty - ale ty zrovna na obrázku nejsou
Simča