Jahalo, také mě děsí, že synovi bude po ukončení základky už 16. Mě tenkrát bylo čerstvě 14 a připadala jsem si už dospělá
. Domnívám se, že ale chyba není u odkladů (v našem případě se jednalo o 2 dny a správně měl být narozen až v půli září), ale v tom, že se školství navrátilo k 9. ročníku. Po pravdě jsem nepochopila, co k tomu vedlo, neboť, jak mi bylo několika učiteli řečeno, znalostí a dovedností dětí nepřibylo. Musí to být dost frustrující i pro samotné děti - být v podstatě dospělí a stále ještě na ZŠ. Domnívám se, že v tomto směru jsou na tom daleko lépe děti na víceletých gymnáziích. Na druhou stranu, nemá cenu posílat do první třídy dítě za každou cenu jen proto, aby vyšlo ze školy o rok dříve a tím mu případně znechutit školu úplně.
Každopádně je to velmi těžké rozhodnutí a držím palce, ať jste spokojení všichni.
BTW - když se to u nás řešilo a já stále byla na vážkách a měnila rozhodnutí, manžel mě vždy pozorně vyslechl a dal mi za pravdu, ať bylo v tu chvíli mé rozhodnutí jakékoli
. Naštěstí ani zpětně nic nenamítá.