Přidat odpověď
Moje maminka se velmi zadlužila a bohužel jediné možné východisko je pro ní soudem vyhlášený osobní bankrot.Podnikla k tomu potřebné kroky a nyní po mně chce,abychom uzavřeli spolu smlouvu o důchodu,protože její měsíční příjmy(částečný invalidní důchod)jsou nedostatečné pro schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Chtěla bych vědět,co by to pro mě v případě mého podpisu znamenalo.Jestli zde budu figurovat něco jako ručitel za její splátky?Paní ze společnosti xxx tvrdí,že smlouva o důchodu je jen pro mě úřední banalita,má pravdu?
Smlouva o důchodu je upravena v § 842 a následující občanského zákona. Smlouvou o důchodu se tedy zakládá někomu na doživotně nebo na jinak stanovenou dobu neurčitého trvání právo na vyplacení určitého důchodu. Tato smlouva musí být uzavřena písemně.
Smlouva o důchodu musí obsahovat tyto náležitosti: vymezení účastníků, stanovení výše důchodu, počátek výplaty důchodu, vymezení doby výplaty a úpravu splátek.
Uzavřením této smlouvy se zavážete, že budete pravidelně (např. měsíčně) vyplácet své matce plnění ve stanovené výši. Uzavřením této smlouvy se tedy nestáváte ručitelem matčiných závazků.
Nicméně s tvrzením, že smlouva o důchodu pro Vás představuje pouhou banalitu rozhodně nesouhlasím! Neboť touto smlouvou se zavazujete k pravidelnému plnění a v případě, že byste se dostala do platební neschopnosti a nebyla schopna toto plnění hradit, mohlo by být po Vás vymáháno i soudní cestou (toto lze např. předpokládat v případě, že by se vzájemné vztahy mezi Vámi a Vaší matkou zhoršily).
Předchozí