Tak mi to nedá a zeptám se Vás, co si myslíte o jednom jevu, který jsem už opakovaně pozorovala a pokaždé mi to velmi zaráží (mírne řečeno) a nechápu to, nemůžu si pomoct:
A sice vídám poměrně často, že maminky nosí svým prvňáčkům (nebo možná některé z těch dětí byly i starší, to nevylučuju) aktovku, když je doprovází do nebo ze školy. Přiznám se, že by mě to vůbec nenapadlo (a synka také ne)!
Jasně že mu třeba někdy pomůžu si aktovku nandat, když to přes bundu jde hůř a ¨potřebuje s tím pomoct apod. - ale jinak je to přece JEHO aktovka a ne moje, tak ji nosí ON a ne já! Já přece zas mám svoji tašku, batoh apod. - podle toho kam jdu/jdeme, někdy třeba ještě i nákup. To by podle mě dítě ve školním věku mělo trknout samo, že mámě nenaloží ještě aktovku, a když ho to netrkne, tak bych mu to připomněla...
Naši kluci jsou už docela dlouho oba zvyklí že když se někam jde (at už výlet či nějaké delší pochůzky), tak každý nese něco (i když mají každý jen malý batůžek, kde je dejme tomu jen pití a pláštěnka) - a NE že máma je oslík, kterému se automaticky naloží všechno, zatímco oni si beze všeho vesele skotačí...
A přesně tak na mě některé ty maminky působí - zrovna včera jsem zas viděla jeden pozoruhodný "exemplár" - ona nesla svoji tašku/kabelku apod., k tomu zřejmě tašku/kufřík s notebookem (nevypadal lehce) - no a k tomu aktovku svého dítka
!!!
Nebo babička(!) nesoucí svoji tašku, nákup - a aktovku vnuka
! To už mi přijde úplně zvrácené - to on by měl pomoct s taškami jí
!!!
Mne tohle fakt nadzvedává - zejména u kluků to bije do očí
a já už úplně vidím, jak se pak i v jiných věcech nechají obsluhovat - vždyť se vždycky najde nějaká (maminka, babička, později to budou třeba zkoušet na partnerku), která to "odře"...
Školák přece propánakrále už není mimino ani batole! A mohl/měl by se učit když už ne "galantnosti" (i když ta někdy taky není od věci
, tak alespopň slušnosti a tomu, že si lidi mají pomáhat navzájem. S tímhle přístupem některých matek a babiček to ale asi bude těžké...
A pokud by někdo měl opravdu pocit, že má dítě aktovku tak těžkou, že by sotva unneslo - tak to bych řešila rozhodně jinak než si ten náklad naložit sama: Např. zkontrolovala bych, zda tam třeba nenosí zbytečnosti, které nepotřebuje každý den. A/nebo těžké desky na sešity, které často ani nejsou potřeba (pokud je aktovka s pevnými zády) a přidávají na váze, nebo...apod. Nebo kdyžtak promluvit s paní učitelkou, jak jinak by se dalo vyřešit to (ne-)nošení příliš těžkých aktovek... Nějaké řešenní by se určitě našlo!
Tak a teď jsem zvědavá na vaše názory
!