| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

ahoj všem,
poněkud divný dotaz zdá se, ale otázka je to k věci.

Moje rodina z tátovy strany má za sebou temnotou opředenou historii, v podstatě nás komunisti úplně rozvrátili. Celý život jsem neznala nikoho z tátovy strany, až teď v dospělosti jsem jednou náhodně potkala svojí tetu a dnes jsem ve svých 32 letech s tetou poprvé mluvila ! Že mám bratrance jsem se dozvěděla před pěti lety, můj brácha ho náhodně potkal v hospodě a byli si tak podobní, že se dali do řeči, no výsledek byl šokující a největší sranda je, že bratranec měl v nemocnici ordinaci hned nade mnou a já to nevěděla.

Informace o tátově rodině se ke mně dostávají po kouskách, postupně se dozvídám různé polopravdy a pravdy.

Můj dědeček patřil k inteligenci, měl vysokou školu a v padesátých letech vybudoval luxusní kadeřnický a kosmetický salon spolu s manželkou. Komunisti jim samozřejmě všechno zabavili, výsledek celoživotní práce a odříkání, včetně domu, polností apod. Děda založil odbojovou skupinu (ale tady je to opředené mýty, nevím zda to nebyla hospodská propaganda u piva) a prý chtěli zabít Gottwalda. Někdo je samozřejmě napráskal, všichni dostali provaz, děda nakonec doživotí v Leopoldově (původně jsem myslela že v Jáchymově) a tam strávil 20 let odkud ho nakonec pustili umřít domů- 45 kg vážícího 180 cm vysokého člověka. Babička byla nucena se rozvést a znovu se vdát, psychicky se zhroutila a vzdala se jednoho dítěte (mého táty) a dala ho na výchovu prarodičům. Táta i teta nesměli studovat byli vyvrhelové, nesměl s nimi ve škole ani nikdo sedět v lavici. Tohle se samozřejmě táhne o generace dál až ke mně- táta nás opustil, pil, byl to poznamenaný člověk už od dětství. My jsme taky moc trpěli tím, že nás táta opustil a neměli jsme prarodiče.

Tolik rodinná historie, sorry za elaborát. Polovina rodiny vnímá dědu jako hrdinu, druhá polovina ho nenáviděla. Já mám dost ambivalentní pocity- můj děda, moje geny, moje krev a chtěl někoho zabít ? Moje maminka mi říká, že to vůbec nemám právo soudit, že to byla zrůdná doba a bůhví jak to bylo- třeba jen někde vyslovili něco nahlas. ˇ
Co si myslíte vy ? Jak morálně vidítě vraždu někoho jako je Stalin, Gottwald atd. Je to hrdinství ? Nebo nemá člověk nikdy právo vraždit.

Vím, že je to těžké téma, ale nějak dneska potřebuju o tom mluvit, tíží mě to.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.