Přidat odpověď
Je to hodně teplotou. Chleba má přijít do maximálně rozpálené sálající pece. V domácí pekárně to prostě po dokynutí začne topit a to je úplně jiný mechanismus než u skutečného chlebopečení.
Já taky peču chleba v troubě, rozpálím ji na "plnej knedlik" a ještě do ní předem dám jeden plech, který se rozpálí. Těsto zadělané v pekárničce pak na dalším plechu strčím do rozpálené trouby na ten první rozpálený plech. Pomáhá to, kůrku mám krásnou. Jo, ještě ji těsně před strčením do trouby a pak těsně po vytažení potřu slanou vodou. A na dně trouby mám rendlík s vodou.
Ten efekt správného pečení je obrovský - na táboře si stavíme chlebové pece a pečeme chleba v nich a je prostě konzistencí a kůrkou přesně chlebový. To ani na 250st ve své troubě nedokážu. Proti tomu kamenná pec, ve které hoří dlouho oheň, pak se vymete a zavře se chleba (a hlínou zamáznou spáry kolem dvířek, aby vůbec neunikala pára:), kde ty sálající kameny ho upečou úžasně a jak postupně chladnou, tak akorátně dopropečou i vnitřek a chleba je úžasně chlebový.
Předchozí