Přidat odpověď
no když rozumí, tak bych na zadek určitě nedávala. Prostě být asi důsledný, pokud polezeš oknem mohl by ses zranit. Opravdu to musíš dodržovat a vymyslet trest, který s dítětem i dopředu domluvím. Jestli budeš ještě někdy zkoušet lézt oknem ven, tak to znamená zrušení večerníčku ten den, nebo k svačině nebude oblíbený jogurt, nebo ten den bude zákaz počít. her - něco co to dítě citelně-ale ne nepřiměřeně bolestivě (např. vyloučené když se bojí tmy, zavřeme tě do sklepa) postihne (ale samozřejmě přiměřeně věku, naturelu atd. dítěte). Lze se i domluvit, láká tě asi lézt oknem, protože je v tom nebezpečí, chceš zkusit výšky... - vysvětlit proč tohle ne, a navrhnout alternativu: návštěva hřiště s provazovým kopcem, opičí dráhu...
Nevhodné tresty považuji nejen na zadek, ale také ne měsíc bez poč. her (to je moc dlouhá doba, aby dítě dokázalo spojovat příčinu a následek a asi by to nefungovalo), nepřiměřené tresty, shazující, ponižující... je těžké vymyslet trest, ale na zadek ve vyšším věku, to doufám, dělat nebudu muset. Já osobně nejsem příznivcem vůbec fyzických trestů, ale občas-byt výjimečně mi u maličkých dětí přišlo, že to i chtějí, takže jsem takto také plácla na zadek. Jak tu někdo popsal, jako ta mládátka zvířat, kdy rodič fyzicky nastaví mantinel. Poznat hranici.
Předchozí