Přidat odpověď
Mám obojí a řeknu ti to tak ... kočka se mazlí jen jak má náladu a příjde sama - neříkám, že jinak uteče to ne ... ale taková ta správná kočičí nálada k mazlení být musí - to pes vždy ochotně drží jak ho drbu a bude se mazlit kdykoliv i o půlnoci. Se psem musíš ven - s kočkou ne - ale máte zahradu. Já třeba bydlím v bytě, tak mě to neotravuje, ale jak přijedem k našim - všichni jsme venku - kočka chce taky ven - když ji nepustím sedí u dveří a číhá jen kdo kdy otevře aby utekla na zahradu - a tam logicky prostě nemůže chodit jen tak - protože stačí málo a mola by přelézt přes plot a je to v háji - přejede ji auto nebo cokoliv. Je to kočka zvyklá doma, venku se prostě pohybovat neumí. Takže když máme venkovní akci, dávám kočku na vodítko (postrojek) a ona je spokojená a já klidní že mi nemá kam utéct. Má 5 metrovou šňůru, to ji stačí ke štěstí, sedí a čučí na broučky v trávě. (tohle opravdu promysli, protože když je zahrada, tohle strašně zatěžuje že tu kočku nezabezpečíš jinak aby přes plot nepřelezla a nezatoulala se). Psa můžeš vzít kam chceš sebou - s kočkou - resp. tou naší je to zase složitější, protože čůrá jen do záchudku tak ho vozíme všude sebou (jezdí s náma i na dovolenou atd. - je zvyklá chodit na vodítku, je to takový kočkopes (perská kočka).
Co se týká vytížení rodiny tak to snáší kočka lépe než pes (myšleno když se doma v 7 ráno zavřou dveře a do 4 třeba nikdo není doma). Je třeba vše toto promyslet, jak často doma nebýváte, to jak moc se malý pejsků bojí (protože jestli se jich bojí a nezvládne ani štěně, tak je to nanic pořizovat zvíře). Navíc, to zvíře pořizujete pro sebe - ne pro 6 letého prcka, ten prostě plnohodnotnou péči nezvládne. Mám užasnou neteř, 9 letou ... miluje zvířata, ale sama od sebe by je nakrmila asi tak 3x do týdne - jinak si nevzpomene .. a to je málo že ...
Chtě nechtě se prostě to zvíře stane určitou zátěží rodiny (už nejde odjet jen tak někam na dovolenou nebo na víkend - je to složitější) Teda alespn já to tak cítím, protože mám zvířata fakt ráda a moc mi vadí dávat je někam na "hlídání. To zvíře tím prostě trpí ...
Předchozí