Přidat odpověď
Skoro se mi nechce věřit, že tolik lidí má kočky a nechá je si dělat, co chtějí.....Rišulko, opravdu ti jde o to, abys kočky vychovala, nebo se chceš jen utvrdit v tom, že ostatní jsou na tom podobně?
Kdo, chce kočku vychovat, musí vědět jak na ni. Já toho hodně o chování a výchově koček přečetla a moc mi to pomohlo, bez toho bych si asi taky myslela, že kočka je nevychovatelná....(u mých prvních koček to tak bylo).
Těžko tady vypíšu celý článek o tom, jak správně vychovat kočku, jen základní proncipy a ve tvém případě: ujasnit si, jestli ji chci vychovat. I v 8 letech to můžeš zkusit, ale musíš být naprosto důsledná, aby jasně kocour věděl, kde jsou hranice - když to bude jedou ano, podruhé ne, bude tě ignorovat a veškěrá tvá snaha bude marná (nebo bude ještě nervově labiní). Navíc, to musí dělat celá rodina.
Pachy - kočky se řídí zejména světem vůní - existují výchovné lákací a odpuzující spreje pro kočky, ale není nutné je hned draho kupovat. Někdy stačí, když majitel má svojí vlastní pachovou "značku" (i třeba jakýkoli parfém) a kočka přestane značkovat v bytě nebo lézt, kam nemá. odpuzující pachy na kytky, sedačky (v případě škrábání) - často citrusové nebo mentolové vůně. Když chci, aby kočka používala škrabadlo, použiju lákavou vůni (šanta kočičí apod).
Když nechci, aby skákali na stůl a linku - tresty : postříkat vodou (sprej), hodit papírovou kuoli (kvůli tomu, aby kočka nespojovala trest s určitou osobou, ale s pokusem tam skočit a vyplašila se), pronést důrazné NE!, odehnat novinami... Někomu zabírá přímý tělesný trest (jak to dělají kočky matky) - za kůži přimáčknout k zemi, ale to spíš u koťat.
Jídlo - jasně dát najevo, kdo je tu pán - do tvého jídla nesmí (odehnat novinami, postříkat)....tam už si to spojí, že to je tvoje jídlo - tomu naopak každé zvíře dobře rozumí - nejdříve jí dominantní jedinec, pak ten, který je v hierarchii níže. Musí se opakovat pravidelně, dokud to kočka nepřestane dělat - pokud nevidíš efekt, zkusit něco, co zabírá lépe (tlesknutí, zasyčení,písknutí, nebo, co nemá kočka ráda).
Odměny - nejrůznější pamlsky za odměnu - když přijde na zavolání, ukáže bříško....
Předchozí