Jinak je taky dobré dělat kompromisy, resp. nabídnout volbu třba ze dvou variant, jež ale obě! jsou pro tebe přijatelné- za včerejšek tedy já bych řekla:
ano, můžeš za dědou, ale nejdřív sníš (nějaké množství jídla tady) večeři s námi a jako druhé můžeš mít to dědovo.
nebo
půjdeš až po večeři ale tady sníš svou obvyklou porci.
Pokud se nerozhodneš, budeš večeřet jen s námi.
Na tuhle variantu je třeba mládě kapku pocvičit, některé to hned nedávají ale pak funguje skvěle. (u nás ji Kubča používá i na mě - maminko, vyber si, bud mi koupíš jen tu piraní autodráhu, nebo mi koupíš piraní autodráhu a k tomu ještě čtyřkolku kostlivců
. Na to já odpovídá, že kdybych mu musela koupit i jen jedno z toho, musela bych být v práci celý den a celou noc, takže by mě vůbec neviděl ať si tedy vybere, jestli radši hraček míň a maminku doma nebo všechny hračky a maminka pořád v práci - dobře se tím bavíme, musím říct - pochopil to
)
Možnost výběru (z variant, která obě jsou pro tebe akceptovatelná!)je vždycky fajn řešení - prckům to dává dobrý pocit + je naučíš se umět rozhodovat, ne jen tupě poslouchat příkazy a zákazy...