A za pár let se zjistí, že cs je k ničemu, takzle tu budou dva tři ročníky, navíc ne zvlášť početné, budou umět písmo, které zbytek populace nebude užívat. Jenže zbytek populace bude umět přečíst například historické prameny, i kdyby to byly jen dopisy ze začátku minulého století, které se v rodinel z kdovíjakého důvodu schovávají. Narušuje se tím kontinuita, návaznost generací. Ale tak zas až tak je zbytečné to hrotit, ne? Comenia je normální hybrid mezi psacím a tiskacím, jaký spousta lidí použí i teď, aniž by o comenii kdykoli třeba jen slyšela... akorát tedy oni k tomu písmu došli zadarmo v rámci vývoje svého rukopisu a nemuseli za něj nikomu platit autorské poplatky
A já třeba psací písmo umím, nicméně třeba jenom dopisy od mojí babičky, to pro mne vždycky býval docela oříšek... přeci jenom psala sice psala, ale s odlišnostmi (pamatuji si třeba takové to ruské malé z, ale i jiné odlišnosti by se našli)... taky jsem si zvykla, ač jsem sama tak nepsala
A číst historické prameny, jako třeba co člověk vídává v muzeích... no psace umím, ale ono to písmo kolikrát se současným psacím nemá zbla společného...